Een ontspannen hond is een lieve hond. Eigenlijk heel logisch als je erover nadenkt. Ga jezelf maar eens na. Hoe reageer jij als de deadlines je om de oren vliegen terwijl het hele huis op zijn kop staat en ontspanning alleen met een diepe zucht nog in jouw vocabulaire voorkomt? Dikke kans dat je met stress of chaos als dagindeling wat minder goed kunt luisteren, sneller geduld verliest, anders gaat eten en drukker of juist lustelozer bent dan in je normale doen. Voor jouw hond geldt precies hetzelfde. Balans doet wonderen en dat merk je vooral wanneer die er even niet zo is.

 

Beste structuur

Een goede dagindeling helpt om balans te creëren en behouden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alles op uur en tijd hoeft te doen. De meeste mensen zouden daar juist maar stress van krijgen. Maar structuur, een basis van waaruit je kunt doen wat je graag doet en in sommige gevallen ook moet, dat geeft rust. Voor jou én voor jouw trouwe viervoeter. Maak daarom ook een dagindeling voor je hond. Daar profiteren jullie samen van.

 

dagindeling maken

Foto door Cottonbro via Pexels

Wat is een goede dagindeling?

Een goede dagindeling voor je hond begint bij jezelf. Als jij chaotisch door huis fladdert, zal je dat merken in rusteloos gedrag van je hond. Andersom werkt die wisselwerking gelukkig ook. Als jij weet wat je van de dag verwacht, dan weet de hond ook waar die aan toe is. Kijk dus eerst eens naar jouw eigen schema.

 

Stap 1: hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit?

Bekijk de overeenkomsten en verschillen tussen de ene en de andere dag. Lijken jouw dagen veel op elkaar? Merk op welke gewoontes je hebt, wat misschien ingesleten rituelen zijn en welke momenten je telkens anders invult. Als je geen dagelijkse structuur hebt, heb je misschien wel een wekelijks ritme. Houd het maken van een goede dagindeling voor je hond wel een beetje leuk voor jezelf, en filter irrelevante details uit de analyse van jouw dag. Voor nu is het genoeg om de blokken te herkennen waarin jouw gemiddelde dag is opgedeeld.

 

Stap 2: bekijk wat jouw hond nodig heeft.

De behoeften van een hond hangen af van zijn ras, karakter, geschiedenis en leefomgeving. Dat zijn nogal wat variabelen! Om toch alvast een beeld te krijgen van wat belangrijk is voor jouw hond, is het goed om te weten dat alle honden, groot en klein, echt voldoende rust nodig hebben. Nu nog meer dan ooit. Dat komt doordat de straten tegenwoordig veel drukker zijn dan vroeger. Tijdens een wandeling gebeurt er zoveel, dat honden al gauw hun prikkeltax bereiken. Dat is niet erg, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

 

Aan of uit?

Laat je hond tot rust komen en weer opladen na een activiteit. Doe dat heel bewust door hem te begeleiden naar zijn rustmoment. Honden kunnen zichzelf hierin namelijk niet volledig zelfstandig sturen. Ze staan als het ware aan of uit en als baasje zet je op het juiste moment de knop om. Wijs de hond zijn mand of laat hem op adem komen in zijn hok en vraag gedurende die uit-tijd niet om zijn aandacht. Verdeel de dag in aan- en uit-blokken.

 

dagindeling uit-blok

Foto door Christian Domingues via Pexels

Aan en uit in balans

  • Een dag met dertig aan- en uit-blokken staat gelijk aan continu aanstaan. Maak liever een eenvoudige blokstructuur.
  • Uit-blokken duren minimaal twee uur. Aan-blokken mogen korter zijn.
  • Eetmomenten zijn aan-blokken. Hondenkoekjes tellen ook! Maak bijvoorbeeld een aan-blok van anderhalf uur van een maaltijd in combinatie met een activiteit waarbij je beloont met hondenlekkers.
  • Laat de hond met rust tijdens een uit-blok. Heb je een meerpersoonshuishouden? Zorg er dan voor dat iedereen zich hier aan houdt.
  • Wist je dat puppy’s dagelijks maar liefst 20 uur slaap nodig hebben? Volwassen honden kunnen de rust ook goed gebruiken, maar de slaapbehoefte verschilt per soort.

 

Stap 3: pas de dagindelingen in elkaar.

dagindeling aan-blok

Foto door Dominika Roseclay via Pexels

Als je van tevoren goed hebt nagedacht over de ideale hond voor jouw huishouden, dan heb je het bij deze laatste stap extra gemakkelijk. De behoeften van jouw hond sluiten dan waarschijnlijk prima aan op die van jou en eventuele gezinsleden. Er is genoeg tijd voor aan-blokken met echte quality time en voldoende rust in huis voor de nodige uit-blokken.

Heb je stiekem (nog) niet zo’n match made in heaven? Dan kost het misschien wat moeite om jullie ideale ritme te vinden. Onderzoek waar je eventueel wat kunt schuiven in jouw planning om aan- en uit-blokken nog beter werkbaar te maken. Mogelijk biedt een huisgenoot oplossing. Onthoud in ieder geval dat jouw hond het lekkerste in zijn vel zit als jij als baasje doet wat goed bij jou past.

 

Voorbeeld van een hondenleven

Honden kopiëren hun baasjes. Lees jij de krant, dan doet de hond dat ook – uhm, nee wacht, dat is als het goed is niet waar. (En een heel ander verhaal, maar laten we die krant bewaren als voer voor een volgende blog.) Desalniettemin nemen honden hun baasjes daadwerkelijk als voorbeeld. Stress bij jou betekent stress voor de hond, weet je nog? Je bezorgt jouw viervoeter dan ook een hondenleven door zelf het goede voorbeeld te geven met een prettige balans.

 

goed op elkaar ingespeeld

Foto door Christian Domingues via Pexels

Drie pijlers

De ideale dagindeling voor jouw hond is daarom anders dan die voor elke willekeurige andere hond. Toch hebben alle dagindelingen ten minste drie dingen gemeen, want in iedere goede dagindeling komen deze pijlers samen:

1 > Reflectie
Bekijk de algemene dagstructuur van jezelf en eventuele huisgenoten.

2 > Zorg
Achterhaal wat jouw hond nodig heeft aan in- en ontspanning.

3 > Overlap
Bepaal het ritme dat zowel jou als jouw hond een hondenleven bezorgt.

 

 

 

Dagindeling van Kono en Amber

Als je de juiste balans hebt gevonden, heeft jouw dagindeling misschien wel wat weg van die van Amber en Kono:

 

  Amber Kono
ochtend opstaan, naar beneden en wandelen met Kono opstaan en met Amber mee naar buiten AAN
De wandeling: 1 – 1,5 uur en Kono wijst de weg.
ontbijt ontbijt
aandacht voor Kono training, spelletje, video’s, fysio-oefeningen
inside werk: creatietijd rust UIT
middag lunch rondje glasbak AAN
outside werk: consulten, boslessen slapen UIT
outside werk: sociale media e.d.
eten voorbereiden, Rob thuis blokje om met Rob AAN
avond samen eten rust UIT
werk: creatietijd en mails
rust met Rob op pad (3 kwartier) AAN
eten
slapen slapen UIT

 

Voorbeeldstructuur

Zie je hoe Kono’s dag is opgedeeld in aan- en uit-blokken? De uit-blokken zijn lang genoeg om helemaal tot rust te komen. Door deze afwisseling zit Kono lekker in zijn vel. De blokken zijn bovendien goed afgestemd op Ambers dag, waardoor Kono precies op het juiste moment actief is. Zo is Kono op zijn energiekst en alertst na zijn ontbijt en dat is hartstikke handig als Amber een video met hem wil opnemen in haar creatietijd.

 

flexibiliteit en balans

Foto door Cottonbro via Pexels

Basis voor flexibiliteit

Kono en Amber zijn erg goed op elkaar ingespeeld, zonder dat ze daarvoor iets van hun behoeften moeten inleveren. Hun gedeelde structuur geeft aan allebei exact de vrijheid en het houvast die ze nodig hebben. De dagindeling vormt een fijne basis waardoor er ruimte is voor flexibiliteit en spontaniteit. Wil Amber de dag een keer starten met thee voor het wandelen, dan kan dat. En staat er af en toe aardappel op het menu van Kono, dan zorgt de balans ervoor dat zijn lijf dat goed kan hebben.

Een goede dagindeling geeft je rust en een blije, brave hond. Daar waar de basis in orde is, herken je bovendien de signalen als er ooit wel iets aan de hand is. Je weet dan extra vlug de vinger te leggen op wat anders is dan anders, en kunt zo doelgericht terug navigeren naar de fijne basis voor jullie samen.

 

Wat moet jouw hond kunnen om lekker mee te gaan in je structuur?
Laat het Amber weten in een reactie onder deze blog.

Geniet van vandaag!

 

Lees ook: Het geheim voor succes