Perfect Recall, iedere hond zou hem moeten hebben. Het geeft je bakken met vrijheid en daarbij is het ontzetten leuk om mee bezig te zijn. Natuurlijk heeft de Perfect Recall voor- en nadelen. In deze blog neem ik je mee in de drie do’s en don’t van de Perfect Recall. Raak geïnspireerd om met deze way of life met je hond aan de slag te gaan. Beginnend met een drie belangrijke punten waar je rekening mee mag houden bij het trainen van een betrouwbare ‘hier’ bij je hond.

Perfect Recall Blog do's and don'ts1. Loslaten en gaan met die banaan

Het eerste punt dat je absoluut moet vermijden bij het aanleren van de perfecte Recall is je hond zomaar loslaten en hopen dat hij vanzelf terugkomt. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar hoe vaak heb je niet te maken gehad met een hond die vol enthousiasme ergens op afstormt? Het is frustrerend als je hond niet naar je luistert. Jij leest deze blog, dus ik ga er vanuit dat jij vanuit nu je wilt inzetten voor een betrouwbare Recall voor jouw hond. Want als iedere hond goed kan terugkomen wanneer hij wordt geroepen, draagt dat bij aan zowel veiligheid als vrijheid. Dus laten we vanaf nu stoppen met zomaar onze honden loslaten en hopen dat ze naar ons toe komen wanneer we ze nodig hebben. Dit is een belangrijke stap in de aanleerfase van de perfecte Recall. Even een tijdje niet meer in de fout gaan.

2. Smakeloze beloningen

Het tweede punt dat je absoluut moet vermijden, is bij het aanleren van de Perfect Recall dat je droge en smakeloze beloningen gebruikt. Daarmee doel ik op van die saaie brokken. Wanneer je hond snel, als een speer naar je toe komt rennen, beloon je groots! Deze droge meuk beloningen wegen natuurlijk niet op tegen de opwinding van het achterna jagen van bijvoorbeeld een hertenspoor, het volgen van een konijn of het ruiken aan een loopse teef. Dus: laat die droge brokken achterwege. Het is belangrijk om de kracht van het woord ‘hier’ te versterken. Dus het tweede wat je absoluut niet moet doen, is gebruik maken van smakeloze beloningen.

3. Vervuild signaal Perfect Recall training

Het derde punt dat je moet vermijden, is het gebruik van een vervuild signaal. Bedoeld wordt een cue dat je al vaak hebt gebruikt, terwijl je hond zijn eigen gang ging of achter een geurspoor aan ging. Dit is niet handig. Ik noem dit altijd een ‘vervuild’ woord. Het staat als het ware op -10, terwijl je liever met een neutraal woord begint dat op nul staat en uiteindelijk naar +10 gaat. Als je eenmaal een nieuw woord hebt aangeleerd, kun je altijd terugkeren naar ‘hier’ of ‘de naam van de hond’, omdat je dan weet hoe je de recall moet aanleren en hoe leuk dat is om ermee aan de slag te zijn!

Weet dat ik hier een superleuke en uitgebreide online cursus over heb, namelijk: De online cursus Perfect Recall. Mocht je hier vragen over hebben, stel ze gerust hieronder of mijn naar support@movi-academy.nl. Ik hoor graag van je en voor nu een hele fijne dag!

Lieve groetjes Amber