Ai, is het alweer zo laat? Dat verklaart waarom de hond zo ongedurig bij de deur staat te dartelen. Nou, hup, de jas aan en de lijn van de kapstok, de mail komt vanavond wel, nu eerst wandelen. Je doet je ding en de rest van de dag vliegt voorbij. Wanneer ‘s avonds de laatste schone vaat weer in de kast staat heb je eindelijk tijd voor de mail, maar je energie? Die is al naar bed.

 

Onuitputtelijke energie

hond vol energie

Foto door Emily Hopper via Pexels

Hoe zorg je ervoor dat je jezelf zowel tijdens werk als privé energiek voelt? Dat je blij wordt van een dartelende hond, omdat je na kantoortijd nog wel in bent voor een spelletje of twee. Energiek genoeg om je hond te motiveren voor een frisse neus bij slecht weer en fit genoeg voor flinke wandelingen. Dat je na een activiteit kunt denken aan een volgende activiteit en daar dan enthousiast van wordt. Dat je samen met gezinsleden en viervoetige huisgenoten het gezellige, gezonde, veerkrachtige huishouden vormt dat je voor ogen had bij aanschaf van je hond.

Bij sommige mensen lijkt er geen einde te komen aan hun energie, zij bruisen (ogenschijnlijk) onuitputtelijk door. Veel volgers herkennen Amber daarin. De meest gestelde vraag voor het interview met Amber was namelijk: “Waar haal je toch die onuitputtelijke energie vandaan?” Sociale media staat überhaupt bol van creativiteit, initiatieven en productiviteit. Hoppa, weer een post van de dierenexpert! En kijk, een nieuwe cursus. Foto’s van flinke work-outs worden opgevolgd door reportages van culinaire hoogstandjes en anekdotes van inspirerende werkbesprekingen en bijzondere ontmoetingen. Allemaal van een en dezelfde persoon en binnen een tijdspanne van nog geen 24 uur.

 

Tekort aan energie

Tja, en daar zit je dan met je tevreden terugblik op de presentatie waarvoor je jezelf de hele week hebt voorbereid – zonder dat je tijd of energie overhield om andere dingen te doen – en waarvan je nu even moet bijkomen voordat je verder kunt. Natuurlijk, je mág moe worden van de dingen die je (al dan niet betaald) doet. Het is ook niet gek dat je ’s avonds minder energie hebt dan ’s ochtends.

Maar, zo vraag je jezelf misschien weleens af, kan het ook anders? Kun je van futloos de hond uitlaten (weer) een activerend uitstapje maken? Lukt het om (opnieuw) de energie te vinden voor een training waarvan je weet dat áls je het doet, jij en je hond er dan allebei zo van genieten? Ik heb er Amber nog eens naar gevraagd. Zij lijkt haar energiebalans tenslotte goed op peil te hebben! Bovendien vullen haar kennis van mens en dier en lichaam en geest, haar eigen ervaringen en jullie verhalen uit de praktijk goed aan. Kijk maar eens mee voor meer energie:

 

energie in balans voor hond en baas

Foto door Marek Mucha via Pexels

Balans herstellen

Energiek zijn heeft te maken met balans. Wie zich fit voelt doet gemiddeld genomen ongeveer net zoveel energie op als hij of zij besteedt. Als je vaak moe of futloos bent, loop je te snel leeg of doe je te weinig nieuwe energie op. Heel simpel gesteld zit de oplossing dan ook in een van de twee volgende acties:

  1. Doe minder van wat veel energie vergt en/of
  2. Doe meer van wat jou energie oplevert.

 

Energiezuigers

In het eerste geval verminder je de zogenaamde energiezuigers, de activiteiten waarvan je steevast leegloopt. Schrappen geeft meestal op korte termijn al een heleboel lucht, maar let wel op, want soms levert een energiezuiger op de langere termijn juist energie op. Dan is het wellicht zonde om de activiteit zonder pardon weg te bonjouren.

Energiezuigers die je nodig hebt om te bereiken wat je nastreeft zijn bijvoorbeeld de saaie werktaken die onderdeel uitmaken van de functie van waaruit je door kunt groeien naar je droombaan. Een ander voorbeeld is de lange rit die je maakt voor het fijne weerzien van een familielid of het bezoek aan de supermarkt om later voedzaam lekkers op tafel te kunnen zetten. Je hebt in die gevallen het eerste nodig als je belang hecht aan het tweede.

Het schrappen van energiezuigers levert dubbele winst op: er gaat namelijk niet langer energie verloren én je houdt tijd over voor activiteiten die energie geven. Jezelf kennen en weten waar je naartoe wilt en wat jouw waarden zijn, helpt om gemakkelijk te bepalen welke energiezuigers je gerust achterwege kunt laten.

 

! Tips voor minder vermoeidheid

Deze energiezuigers schrapt Amber in ieder geval zoveel mogelijk:

  • series kijken, want stoppen is moeilijker dan niet beginnen;
  • sociale media en dan vooral dat scrollen, dat gaat anders maar door;
  • afleiding in bredere zin, omdat alle prikkels en triggers (onbewust) veel energie kosten, ook als je eigenlijk iets doet of probeert te doen wat jou energie geeft.

 

jij en je hond energiek

Foto door Zen Chung via Pexels

Energiegevers

In het tweede geval vermeerder je de zogenaamde energiegevers, de activiteiten die je keer op keer energieker afsluit dan dat je ze begint. Dit kunnen ontspannen activiteiten zijn, maar ook bezigheden die juist inspanning vergen. Zo worden je benen bijvoorbeeld wel moe van wandelen, maar is de kans groot dat je bij thuiskomst energieker bent dan bij vertrek.

 

Bron van energie

Iedereen heeft zijn eigen energiesysteem. Sommige mensen zitten van nature hoog in hun energie en anderen laag. Beide groepen gaan er in hun energie op vooruit door te erkennen tot welke groep zij behoren. Zelfkennis is in die zin de rijkste energiebron. Te meer, omdat wat jou doet stralen, jouw collega mogelijk binnen no-time leeg slurpt en vice versa.

 

 

Wist je dat?

Amber deelt haar voorraad positieve energie graag met anderen. Onder andere op Instagram neemt ze je daarom mee in de bezigheden waar zij haar energie graag aan besteedt. En het mooiste? Van al dat delen krijgt Amber een heleboel nieuwe energie. Die zet ze dan in voor mooie activiteiten die – je raadt het al – vervolgens weer in Story’s bij jullie terechtkomen en Amber ondertussen opnieuw een flinke lading energie geven. Eenmaal op gang vult de energiebron zich op die manier telkens als vanzelf weer aan.

 

Energieker in werk en privé

Wil je meer energie in werk en privé? Voor je familie, vrienden, huisdier(en) en, niet in de minste plaats, voor jezelf? Kijk dan eens kritisch naar je dag en ben eerlijk tegenover jezelf. Eten geeft je energie en dat is nodig, maar is die dagelijkse candybar-pauze nou echt een energiegever of is het misschien zelfs een energiezuiger? En is je tv daadwerkelijk net zo’n opbeurende vriend als je schildersezel – om maar een dwarsstraat te noemen – of kost de gemakkelijkste weg je uiteindelijk toch meer? Ben je de samenwerking aangegaan op basis van blijheid of speelde een andere, minder energiegevende beweegreden een grotere rol?

 

lekker rennen

Foto door Luna Lovegood via Pexels

! Tips voor meer energie

Deze energiegevers zijn universeel:

  • slaap – een goede nachtrust van lang en diep genoeg slapen is essentieel;
  • voeding – en dan hebben we het vooral over de producten die je bij het nuttigen nog zonder al teveel moeite kunt herleiden naar hun herkomst;
  • beweging – voor een goede bloedsomloop, het aanmaken en vrijzetten van fijne stofjes, voldoening en nog zo meer;
  • focus – kiezen maakt fit, echt waar! Je kunt nu eenmaal niet alles en de illusie dat je dat wel kunt kost je alleen maar een heleboel energie, net als de afleiding die daarbij komt kijken.

 

Zit jij van nature hoog of laag in je energie, en geldt dat ook voor je hond? Wat maakt jou energiek? Deel jouw energiegevers in een reactie onder deze blog of stel er je vragen, dan kijkt Amber met je mee. Daar krijgen we energie van!