Wat een onwijs leuke en toffe reacties heb ik op de vorige blog mogen ontvangen, echt te gek! Dankjewel daarvoor! Vooral veel vragen over: hoe geef ik grenzen aan, aan mijn hond? Wat wel en wat niet? Er worden om enorm veel praktische tips gevraagd en geloof me, het hele Dogweekend zal een extreem praktische insteek hebben. Ook enorm veel nieuwsgierige aagjes die benieuwd zijn naar de rest van de gastsprekers. En dat begrijp ik natuurlijk maar al te goed!

Lees hier alvast meer over de Dogweekend from Home.

OVER KINDEREN & HONDEN GESPROKEN…

Ik zal je niet langer in spanning houden en snel doorgaan naar de bekendmaking van de gastspreker nummer vier:

Esmeralda Louwes, kynoteam, jeugdhulpverlener, hond-kind relatie, hond en zwangerschapESMERALDA LOUWES

Jeugdhulpverlener, hondenprofessional & specialisatie hond-kind relatie

‘Ik ben jeugdhulpverlener en gespecialiseerd in de relatie tussen honden en kinderen. Op dit moment worden er per jaar 75.000 kinderen gebeten, meestal door hun eigen hond en vaak staat de volwassene er gewoon vlakbij. Het is mijn missie om het aantal bijtincidenten bij kinderen drastisch te verminderen! Zo begeleid ik zwangere vrouwen om hun hond voor te bereiden op de komst van hun baby. Ook ondersteun ik eigenaren bij het intense proces wanneer er besloten wordt dat het beter is om de hond te herplaatsen.

In mijn interactieve lezing neem ik je mee in “de vijf meest voorkomende motivaties van honden om te bijten”, zodat jij aan het einde van de lezing sneller signalen of rode vlaggen kan herkennen. Er komen super praktische kindertips jouw kant uit, die je direct in je dagelijkse leven kunt gaan toepassen en wat het plezier en de veiligheid tussen hond en kind vergroot’.

HOND & KINDEREN IS HET ALTIJD LEUK?

Het korte antwoord: nee. Het uitgebreide antwoord voor sommige honden en kinderen zal dit wel zo zijn. De winst valt vooral te halen door een goede voorbereiding en je plan klaar hebben voor in situaties met kinderen.

In de live met Esmeralda schetste ik een situatie met Kono (waargebeurd). Hij was nog geen jaar oud en wij liepen over straat, er kwamen drie jongens van een jaar of 8 op ons afgesneld. Al rennend en roepend klonk het: ‘Mogen wij jouw hond aaien’. Alles in mij schreeuwde: NEE! Maarja sociaal wenselijk wil ook iets hè. Dus wat heb ik gedaan: ‘nou als je heel even wilt wachten, dan pak ik even een voertje en dan mogen jullie hem met een platte hand een voertje geven’. “Ow goed hoor mevrouw’, klonk het terug. (Whut, mevrouw? Wanneer ben ik gepromoveerd tot mevrouw. Van meisje naar mevrouw. Amber focus, kom op. Voer pakken. Ohja.)

De jongens gaven Kono een voertje en we vervolgden de route. Overigens wat een fantastische vooruitgang is dat over het algemeen alle kinderen die ik tegenkom vragen of ze de hond mogen aaien. Ik weet niet wie hier verantwoordelijk voor is, maar ik vind het fantastisch!

Wat ik heb gedaan met het voer, is met wat ik nu weet niet de allerbeste oplossing geweest. Want op het moment dat je je hond nog niet zo goed kan lezen, en zo iemand was ik absoluut op die leeftijd, dan zou de primaire behoefte van voer aannemen weleens ervoor kunnen zorgen dat de hond zijn eigen grenzen overgaat en het voer gaat halen bij een onbekend kindje. Zodra deze het voer op heeft en opkijkt ineens dichterbij het onbekende kindje staat dan hij wellicht in eerste instantie wilde. Het zou een uitval in de hand kunnen werken. Dus al met al, als ik er nu op terugkijk niet de beste zet.

HOE DAN WEL?Leonie Snoek, snoekdogs, Balans & coordinatie, gedragstherapeut

Tijdens de live Q&A vertelde Esmeralda dat zij hier met haar Lovie de 10 seconden regel voor heeft. En jij kan jouw 10 seconden regel voor jouw hond maken. Esmeralda zegt in zo’n situatie het volgende: ‘Nee, je mag mijn hond niet aaien. Je mag wel raden wat voor ras het is’.
Het voordeel hiervan is, dat kinderen een stap naar achteren doen om te kijken of het een reutje of een teefje is. Het oogcontact verdwijnt van naar de kop van de hond, naar het achterwerk van de hond. En het geeft jou, als eigenaar de tijd om even te zien hoe het met je hond gaat en wat deze wel of niet aankan. Om vervolgens daar je vervolgplan op te maken.

Ik vind het een briljante tip! En als ze dit al deelt in de LIVE Q&A, kan je nagaan met welke verrassende en extreem praktische tips ze gaat komen tijdens de Dogweekend from Home.

Je kan je voorstellen dat ik helemaal razend-enthousiast ben om je te vertellen dat Esmeralda erbij is! Laten we SAMEN de bijtincidenten met kinderen terugdringen, hoe mooi zou dat zijn!!

Ik kijk er enorm naar uit om je op vrijdag 18 maart, zaterdag 19 maart en zondag 20 maart te mogen verwelkomen, bij het meest unieke online hondenevenement van dit moment!

Wil je niks missen? ALLES over honden leren? Zorg dat je erbij bent tijdens dit online Hondenfestival? Bekijk hier de mogelijkheden.

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber