In de ontwikkeling die jij en je hond doormaken leer je door te doen en ervaren. Je gooit het misschien spontaan een keer over een andere boeg, omdat je op zoek bent naar verandering. Of je vermoedt dat wat een ander doet of zegt, ook voor jou zou kunnen werken en volgt daarom een voorbeeld op. Je hoeft het in ieder geval niet allemaal zelf te bedenken. Gelukkig! In het leren mag je jezelf altijd laten inspireren door experts, ervaringsdeskundigen of anderen die jij (op een bepaald vlak) als voorbeeld ziet. Uit alle kennis die je opdoet kun je dan kiezen wat bij jou past.

 

experts die inspireren

Foto door Cottonbro via Pexels

Leren door inspireren

Leren van de beste is daarom vaak een kwestie van leren van de besten. Twee weten immers meer dan één en waar de een bijvoorbeeld geweldig is met honden, is de ander dat weer met het werken aan zelfvertrouwen. Sommige inspirerende figuren geven op meerdere gebieden stof tot denken waar jij wel wat in ziet. En het leukste? Bij ieder voorbeeld dat wordt gesteld, beslis jij wat je ermee doet – of laat natuurlijk.

Zo werkt dat ook voor Amber. Zij is een vat vol kennis als het gaat om dierlijk gedrag, inclusief dat van mensen. Al die kennis komt niet uit één boek of studie, maar is een groeiend resultaat van meerdere studies, kritisch denken en nieuwsgierigheid naar een scala aan inspirerende figuren. En omdat we hier bij MoVi Academy nogal fan zijn van verantwoordelijkheid nemen én omdat het gewoon erg leuk kan zijn om je te laten inspireren, laten we je hier zien wie dan toch die inspirators zijn als het gaat om honden, het versterken van de band tussen jou en je huisdier, persoonlijke ontwikkeling, ondernemerschap en gezondheid. Ik kan je al wel verklappen, dit is slechts het topje van de ijsberg. Verwonder je mee?

 

Inspirerende figuren

Ambers studies en zelfstudies hebben haar veel gebracht aan kennis, maar ook in het versterken van haar toch al nieuws- en leergierige aard. De mensen door wie Amber zich laat inspireren zijn dan ook niet altijd per se degenen die het precies doen zoals Amber het zelf zou doen. Verschillen maken extra interessant en wat opvalt maakt je scherp.

 

inspireren in hondenland

Foto door Bin Ziegler via Pexels

Inspireren in hondenland

Ben je benieuwd naar inspirators in hondenland? Amber is sowieso fan van alle experts die in haar podcasts aan het woord komen. Daarnaast vindt Amber dat deze mensen tof omgaan met honden:

 • Sam Turner, begeleider van hondenprofessionals, spreker, auteur, docent en gastdocent
 • Judith Lissenberg, hondentrainer, journalist, auteur en oud-hoofdredacteur van het tijdschrift Hondenleven
 • Eduard Deckers, systemisch dierenarts, sjamanistisch heler en auteur
 • Martin Gaus, oud-tv-presentator Dierenmanieren en Natte neuzen, spreker, auteur, redacteur, eigenaar diverse ondernemingen en niet voor niets Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
 • Cesar Millan, hondenpsycholoog, tv-persoonlijkheid, auteur, marketing- en sales-expert

 

Andere inspirators

Er zijn er zoveel! De wijze mensen met lef, degenen die anders denken en daarvoor uitkomen, die hoort en ziet Amber het liefste. Ken jij deze slimme lefgozers al?

 • Michael Pilarczyk, leert je alles over de beste mindset voor ‘starten en gaan!’
 • Cindy Koeman, toonaangevend marketeer en ondernemer
 • Eindbazen, Nederlandse denkers en doeners met een verhaal
 • Wiggert Meerman, over wilskracht, persoonlijk leiderschap, kennis, wijsheid en prestatie
 • Guido Weijers, omschrijft zichzelf niet zonder reden als duizendpoot op twee benen
 • Richard de Leth, laat zien dat zakelijk succes hand in hand gaat met gezondheid en geluk

 

boekentips voor persoonlijke ontwikkeling

Foto door Cottonbro via Pexels

Boekentips

Als aanvulling op de vele inspirerende figuren zijn er tot slot twee boeken die Amber iedereen aanraadt:

 

1. Weg met de pijn van Saskia de Bruin, zo inspirerend! Een hoopgevend, puur en prettig leesbaar boek over lichamelijke genezing door heling van psychische pijn.

 

2. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, dat heb je vast al vaker gehoord, maar dit boek is ook gewoon echt de moeite waard!

 

jij en je hond leren bij

Foto door Nancy Guth via Pexels

Leren zonder ellenlang studeren

En mocht je nu denken, erg leuk en aardig allemaal, maar ik heb helemaal geen tijd om in al die inspirerende video’s, podcasts, lezingen, programma’s en boeken te duiken, maak je dan geen zorgen. In de cursussen en trainingen van MoVi Academy wordt alle kennis en ervaring gecombineerd en voortdurend uitgebreid, zodat jij met de helderste inzichten en in de fijnste vormen effectief en nog steeds op jouw manier, kunt werken aan de band tussen jou en je hond.

 

Wie zijn jouw inspirerende figuren? Op welk vlak laat jij je het liefste inspireren? En waar zou je graag nog meer over leren hier bij MoVi Academy? Deel het in een reactie onder deze blog, dan ben jij onze inspirator!