In eerdere blogs heb je al gelezen over slaaphoudingen van de hond, de slaapfasen die honden doormaken, sociaal slapen en over de bench. Vandaag wil ik het met je hebben over slaapproblemen bij honden. Goed slapen kan een uitdaging zijn wanneer je hond ongemak ervaart. Ook kijken we naar de mogelijke gevolgen van slaapproblemen. Want, wat nou als je hond langere tijd niet goed slaapt?

 

Wat als je hond te weinig slaapt?

Om te omschrijven wat de hond ervaart als die te weinig slaapt, kan je jezelf als voorbeeld nemen. Wat gebeurt er met jou als je te weinig slaapt? Wat je bij je hond kunt verwachten is het volgende:

plaatje bij gevolgen van slaapproblemen

Foto door Well Cabral via Pexels

  • Prikkelbaarder
  • Gestrester
  • Meer moeite met dagelijkse prikkels
  • Leervermogen daalt
  • Zelfvertrouwen daalt
  • Zelfredzaamheid daalt
  • Verslechterde concentratie
  • Afweersysteem verzwakt
  • Sneller ziek, lusteloos
  • Vermoeidheid

 

Slaapproblemen bij honden

Onvoldoende slaap, ongeacht of dit een tekort is aan remslaap of aan rust in de SWS-fase, zorgt ervoor dat de hond stress gaat ervaren. En we weten allemaal wat chronische stress met je kan doen. Het heeft ernstige gevolgen op de langere termijn. Denk bij stressgevolgen van langdurige slaapproblemen bij honden aan laaggradige ontstekingen, voedingsopnameproblemen, jeuk, gewrichtsproblemen, andere problemen met het bewegingsapparaat, te dikke of te dunne honden, schildklierproblemen, hormoonverstoringen, uitvalgedrag, dwangmatig gedrag, slopen, blaffen, verlatingsangst en nog veel meer. Blijven de stressgevolgen voortduren dan kan dat op langere termijn nog meer gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van je hond.

 

Slaapproblemen kunnen veroorzaakt worden door:

  • Te koud of te warm slapen
  • Niet lekker kunnen liggen
  • Te drukke of onrustige slaapplek
  • Te licht of te donker in huis
  • Overprikkeling of onderprikkeling (denk aan te moe zijn om te kunnen slapen of juist te energiek zijn om te kunnen slapen)

 

Plaatje van een hond met slaapproblemen

Foto door Lisa Fotios via Pexels

Wat is dan een goede slaapplek voor je hond?

Normaal gesproken slapen honden goed als ze de ruimte hebben, verhoogd kunnen liggen, een aangename omgevingstemperatuur hebben en als ze daarbij nabijheid, veiligheid en voldoende rust ervaren. (Tip: check voor extra goed slapen deze tips.) Is je hond wat ouder of heeft je hond last van gewrichtspijn? Dan is het heel verstandig om goed rekening te houden met de ondergrond waar de hond op ligt. Wat overigens niet wil zeggen dat dit dan automatisch zacht of warm moet zijn.

 

Slaapproblemen bij honden met slechte knoken

Wanneer je hond ontstekingen heeft in de gewrichten, kan juist een koele ondergrond prettiger zijn dan een warme ondergrond. Bij beschadigde gewrichten kan juist een stabiele, zachte (maar niet te zachte) ondergrond prettig zijn. Al met al: uittesten en goed observeren wat jouw hond nodig heeft om slaapproblemen te voorkomen. Uiteraard kan dit per leeftijdsfase verschillen.

 

Ondersteunende middelen om je hond tot rust te helpen 

Een honkbalknuppel, oké grapje natuurlijk 😛 Je kan de hond ondersteunen met natuurlijke middelen om wat meer rust te nemen. Onthoud wel, natuurlijk betekent niet onschuldig. Én je gaat hier pas aan denken als je fundament voor je hond staat: denk aan Slaap, Voeding & Beweging. En bij slaap denk je dus aan slaapplek, slaapduur, slaapkwaliteit enzovoorts.

Je kan de hond tijdelijk magnesium bij gaan geven, dit is een mineraal dat we allemaal tekort komen, zo ook onze honden. Let wel op de kwaliteit van de magnesium en verzeker jezelf ervan dat er geen hulpstoffen in zitten. Ik zal hier een vervolgblog over schrijven. Cbd-olie kan ook heel goed ondersteunen bij het beter pakken van de rust voor de hond. Verder zijn er een aantal voedingsmiddelen die je je hond kan geven om beter tot het rustsysteem te komen, deze leer ik je in de Jaarcursus Jij & Je hond. Wist je bijvoorbeeld dat kamillethee ook kalmerend werkt? Dit kan je eventueel wat over het eten van de hond doen, of aanbieden langs de drinkbak van de hond.

Denk buiten de categorie eten en drinken aan Dog Music pianomuziek. Het is ondertussen bewezen dat dit honden helpt om rustiger te worden. Ga niet alle ondersteunende middelen tegelijk uitproberen. Doe 1 ding en houd dat zes weken vol en stop dan weer eens voor drie weken om te zien wat het met je hond doet.

 

Moraal van dit verhaal voor het slapengaan

Elk dier, elke hond, elk ras en juist JOUW hond heeft zijn eigen slaapbehoeften. Onderzoek deze en ontdek wat jouw hond nodig heeft om een kwalitatief goede slaap te krijgen. En ontdek wat dit voor jou en je hond gaat brengen. ????

slapen zonder slaapproblemen

Lekker zorgeloos slapen

Slaapserie in conclusie

Jouw (volwassen, gezonde) hond heeft nodig:

  1. 14 tot 18 uur slaap per dag
  2. Gevoel van veiligheid
  3. Keuze uit meerdere slaapplekken
  4. Warme slaapplek
  5. Ruime slaapplek
  6. Mogelijkheid tot hoog slapen
  7. Eventueel sociaal slapen

 

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over het slaapgedrag van jouw hond? Of lukt het niet om hem voldoende te laten slapen? Voel je vrij mij te contacten, ik denk uiteraard graag met je mee. Voel je ook vrij deze blog te delen of jouw slaapreactie hieronder achter te laten.

 

Fijne, fitte dag!

Lieve groetjes, Amber