In de vorige twee blogs over wat goed slapen voor je hond inhoudt, heb je gelezen over de hoeveelheid slaap die je hond nodig heeft en welk slaapgedrag bij gezonde honden hoort. Je hebt daarbij ook al wat kennis opgedaan over de voorwaarden voor een goede slaapplek en in deze blog ga ik daar verder op in. Met deze concrete extra slaaptips maak jij straks een bed waar iedere hond van droomt.
In de bench
De bench is een onderwerp dat in slaaptips voor je hond niet mag ontbreken. Er zijn veel vragen en meningen over. Want, de bench, is dat nou een slaapplek of een gevangenis? Kijk, als jij de bench ziet als een gevangenis of als het voelt dat je de hond erin opsluit, dan gaat er iets mis. Het gevoel is dan zo verkeerd dat ik de bench direct aan de kant zou doen. Want dan werkt het gewoon niet voor JOU. Daarbij werkt het bij sommige honden ook gewoon niet.
Maar, wanneer je de bench als een slaapkamer voor je hond kan zien en je de bench gedoseerd aanleert, kan dit zo’n onwijs veilige haven worden voor je hond. Het enige is, je zal er tijd en energie in moeten steken. Mocht je niet met de bench willen werken dan is het wel aan te raden in huis een andere veilige plek voor je hond te creëren. Dit kan met behulp van een ren, aparte kamer of een kleed. Het is in ieder geval een plek waar de hond met rust gelaten wordt. Zeker met kinderen in huis is dit van harte aan te bevelen.
Perfecte benchmaat
Wat altijd belangrijk is met een bench is dat je de juiste benchmaat koopt. De juiste maat is helaas vaak groter dan je interieur wenst. ???? Hoe groot moet de bench dan zijn? Zoals je in mijn vorige blog hebt gelezen, is het belangrijk dat de hond zich kan uitstrekken en kan gaan verliggen. Houd daar dus rekening mee. Denk bij het kiezen ook aan de verschillende typen vachten. Je kunt je voorstellen dat een dikke vacht een andere behoefte heeft dan een enkele vacht.
Aandachtspunt:
De hond mag nooit uren achter elkaar “alleen gelaten” worden in de bench. Ik persoonlijk adviseer altijd maximaal 3 uur aaneengesloten in de bench.
Slaaptips op een rijtje
- Zie je de bench als een gevangenis? Doe hem dan weg en creëer een andere veilige plek in huis waar je hond zich kan terugtrekken en met rust gelaten wordt.
- Wil je jouw hond met de bench een fijne slaapkamer geven? Laat je hond er dan aan wennen en train hem in het gebruik, zodat de bench inderdaad die veilige haven wordt.
- Ga je voor een bench? Kies de juiste benchmaat: de bench is pas groot genoeg als je hond er languit in kan liggen en de ruimte heeft om te gaan verliggen.
- Let bij een bench ook op de afwerking en geschiktheid voor jouw type hond. Kies de bench en bekleding die passen bij de dikte van de vacht van je hond.
- Beperk de alleentijd in een bench tot maximaal drie uur per keer.
Sociaal slapen
Honden zijn van nature sociale slapers. Om goed te kunnen slapen heeft de hond veiligheid nodig. Denk aan een veilig huis en dan bedoel ik een huis dat de hond als veilig ervaart. ???? Of iemand die dat gevoel van veiligheid waarborgt, bijvoorbeeld jij, een ander familielid of een andere hond in het gezin. Als je meerdere honden hebt is het slim om ze ook met tijden samen te laten slapen vanwege het groepsgevoel en veiligheidsgevoel.
Knuffelslaper
Je hebt vast al eens gemerkt dat de hond het prettig vindt om dicht bij jou te liggen. Als jij dit ook prettig vindt is dat helemaal prima. Echter ervaar ik vaker dat mensen er vroeg of laat toch een beetje kribbig van worden. Sommige andere keren blijkt dat de eigenaar zelf dusdanig ongedurig en bezig is, dat de hond daardoor minder goed tot rust komt. In die gevallen is het verstandiger om de hond een stukje bij je weg te leggen. Je hond komt dan beter tot de nodige diepe slaap en wordt minder snel door jou gestoord.
Als je in dezelfde ruimte of op dezelfde verdieping bent als de hond, kan de hond zich veilig voelen. Veilig voelen zit hem niet in OP of TEGEN jou aan liggen, al mogen die momenten er natuurlijk ook zijn. En voor sommige honden zal op en tegen jou aanliggen wel dé manier zijn om de diepe slaap te pakken. Denk aan heel onzekere honden, angstige honden of getraumatiseerde honden. Echter is het dan erg belangrijk om te gaan zorgen voor meer veiligheid en zelfvertrouwen voor je hond, zodat deze uiteindelijk ook “los” van jou de diepe slaap kan pakken. Dat gun je je hond toch gewoon? 🙂
Onthoud dus deze slaaptips
- Creëer een veilige, ontspannen sfeer in huis, zodat jouw hond onbezorgd kan gaan slapen. Een gevoel van nabijheid draagt daaraan bij.
- Heb je meerdere honden? Laat ze dan (met enige regelmaat) bij elkaar slapen om zo het groepsgevoel te bevorderen. Daarmee vergroot je het gevoel van veiligheid.
- Ligt jouw hond iets té dichtbij en word je er zelf kribbig van of komt je hond niet tot rust zolang jij actief bent? Maak nabij dan iets minder nabij. Je hoeft geen kussen te delen. In dezelfde ruimte of op dezelfde verdieping slapen geeft vaak al voldoende nabijheid.
Slaaptips compleet
De negende en laatste slaaptip is een belangrijke om met al je goede zorgen in je achterhoofd te houden: waak ervoor dat de hond JOU nodig heeft om diep te kunnen slapen. Ook zelfstandig op eigen pootjes kunnen slapen is belangrijk! Dat draagt bij aan meer zelfvertrouwen voor je hond en uiteindelijk dus ook een betere relatie met jou, fijn voor allebei.
Hoe dichtbij ligt jouw hond het liefste en wat vind jij daarvan? Ik ben benieuwd naar het slaapgedrag van je viervoeter. Welke slaaptips ga je toepassen?
Welterusten voor een extra mooie dag vol energie!
Lieve groetjes, Amber
Onze hond Bo, die is vaak onrustig en een beetje wild, ze is een friese stabij en bijna 5 maanden en ze bruist van energie. Ik merk dat ze niet graag in de bench ligt ? Ze ligt het liefst op de grond, op een kleed en af en toe op de bank. Als ik er niet ben dan moet ze in de bench ,maar dan protesteert ze, ze kan wel een half uur lang blaffen of janken. Tegen de avond als we naar bed gaan is het geen probleem, maar overdag vind ze het niet leuk. Ze moet wel in de bench vind ik , anders haalt ze veel overhoop. Moet ze maar aan wennen denk ik dan. Als ze wild is na het uitlaten, dan probeer ik haar rustig te krijgen, dat lukt niet als ik haar in de bench stop, dan moet ik haar persoonlijk aandacht geven , door haar te aaien en toe te spreken. Ze is natuurlijk ook nog jong en moet nog veel leren. Het zou mooi zijn in de toekomst dat ze haar rust in de bench krijgt.
Hoi Bea, leuk van je te horen! Als het ‘s nachts goed gaat, dan is het oefenen met dat het overdag ook goed gaat. Echter ‘s nachts is het stiller en zijn er geen prikkels en overdag wel. Het is mooi dat ze dit mag en kan gaan leren. met 5 maanden ben je nog volle bak in de groei en moet je minstens 16 – 18 uur slapen. Wat je zou kunnen proberen is onder begeleiding een ren aan te leren. Dan kan ze overdag in een binnen ren, met bench en ‘s nachts in de bench. Voor veel honden geeft dit net iets meer bewegingsvrijheid waardoor ze beter in slaap vallen. Proberen waard? Succes en mocht je meer hulp nodig hebben dan voel je vrij mij te mailen naar support@movi-academy.nl. Fijne avond en lieve groetjes Amber
Onze Franse bulldog ligt het liefst tegen mij aan te slapen. Dit mag hij maar sporadisch, want ik vind het meestal niet prettig, te warm enz.
Hij slaapt wel prima in zijn IKEA poang stoel met fleece dekentje erin.
Ook de bench is een veilige plek voor hem. Hier gaat hij in als ik van huis af ben
Hoi Saskia,
Bedankt voor je bericht! En dat contact liggen vinden veel honden zalig. Waak ervoor dat je de hond niet alleen in de bench doet, wanneer je weg gaat. Dan wordt deze plek niet perse leuker. Fijne avond. Lieve groetjes Amber
Hoi Saskia, wij leggen onze Grote zwitserse sennen pup van 6,5 maand meestal na 1,5 a 2 uur wakker te zijn in de bench waar hij dan heerlijk een uur of 2 slaapt. Hij kan echter nog niet echt zijn rust vinden om elders in het huis zelf zijn slaap te pakken, heb je daar tips voor?
Hoi Jose, Amber hier 🙂 Ja daar zijn allerlei oefeningen en tips voor. Het belangrijkste is, is dat jouw pup van 6,5 maand echt nog een baby is. Dus zelf de rust pakken door een baby, zie je ook niet snel gebeuren. Honden hebben tot de 2 a 3 jaar gewoon voldoende begrenzing nodig. En dan leren ze vanzelf op den duur hun rust te pakken. Verder spelen er ontzettend veel zaken een rol zoals voeding (veel suiker geeft ook drukkere honden die moeilijk hun rust pakken), maar ook hoe bewegelijk ben je zelf? Dus de belangrijkste tip van mij voor jou is. Geef de ‘tijd’ vooral de winst. En verwacht nog niet van je pup dat hij zelfstandig ergens rustig kan slapen. Dat komt wel 🙂
Mijn hond (10 maand oud) blaft de hele nacht als hij ‘los’ mag, beneden. Ook als ik overdag van huis ga blijft hij blaffen en janken. Doe ik hem in de bench dan is hij stil. Houd mn hond nou zo van de bench en kom ik niet meer van de bench af of is los blijven ook aan te leren?
Dat kan, dat jouw hond zich veilig voelt in de bench. Wat maakt dat jij de hond liever los wilt laten lopen? Het kan met ouder worden zeker schelen en voor nu is dat nog te snel. Als je het uitprobeert en het lukt niet, dan ga je een stap terug. Probeer je het aantal maanden nog eens. en sommige honden vinden het nooit prettig om los te zijn in huis. Is aftasten en uitproberen en doorgaan met hetgeen wat goed gaat. Mocht je vragen hebben mail me gerust op support@movi-academy.nl. Lieve groetjes Amber ????
Ik heb een pup van 5 maanden een kruising Pomeriaan-Yorkshire, en uit zichzelf slapen wanneer ik thuis ben, vergeet het maar. Ik moet hem dan echt naar zijn bench begeleiden en dan slaapt hij met gemak lekker 3 uurtjes. Ik weet niet zo goed wat ik hiermee moet, en of ik er wel goed aan doe. Zal hij ooit uit zichzelf gaan slapen ergens??
Hee hallo Shari,
Wat leuk dat je onze Blog hebt gelezen! En wat goed dat je reageert.
Het is zeker goed om je pup van 5 maanden te begeleiden naar zijn bench. Puppy’s voelen nog niet altijd zelf goed aan wanneer het tijd is om te slapen en raken hierdoor snel(ler) overprikkeld. Wat je doet is dus heel goed.
Er gaat een moment komen dat hij uit zichzelf zijn rust zal gaan pakken en zal gaan slapen, geef het even de tijd. En mocht je hierin toch vastlopen. Kom dan gerust op de lijn. Je mag ons altijd mailen naar support@movi-academy.nl dan denken we graag met je mee.
Lieve groetjes Irma | Team MoVi
Hi wij hebben n pup van 5 maanden die iedere nacht nog 1-3 keer wakker wordt en dan gaat piepen en blaffen. We hebben alles al geprobeerd: muziek aanzetten, even laten merken dat we er zijn, negeren, uitlaten, maar niets helpt. Overdag is hij een model hond! Wat kunnen we hier aan doen?
Hoi, dankjewel voor je vraag! Om deze goed te beantwoorden, zouden we graag wat meer van jullie pup en de situatie willen weten. Sowieso heel benieuwd wat voor hond het is (ras) en hoe hij heet 🙂 Verder: moet hij daadwerkelijk iets van behoefte doen wanneer je hem dan naar buiten laat? Wanneer is zijn laatste en wanneer zijn eerste uitlaatrondje? Slaapt hij alleen? Hoe ziet zijn slaapplek eruit? Is het iedere nacht drie keer of verschilt dit per nacht? Het zou te maken kunnen hebben met puur zijn behoefte doen, maar ook met niet comfortabel zijn op zijn slaapplek door te warm, te koud, angst alleen te zijn of door een verdergaande onrust die hij op de dag heeft meegemaakt. Als je ons een mailtje stuurt op support@movi-academy.nl, dan kunnen we wat uitgebreider met je meedenken! Warme groetjes Camille | Team MoVi
Zelfde probleem hier. 4,5 maanden oud. Samojeed pup. We laten ze in een ren waar ze kan kiezen tussen bench, hondenmand of vloer. Maar toch begint ze soms vanaf 4u soms vanaf 5u de piepen, blaffen tot iemand bij haar gaat liggen in de zetel. (De ren staat in de woonkamer) meestal valt ze s avonds al wel tg 20-20.30u in slaap ergens een plekje op de vloer buiten de ren. Ik maak haar dan wakker om even de tuin in te gaan voor haar behoefte tegen 22u-22u30 en daarna willen we ze graag in de ren… ik blijf er dan nog een 15min bij zitten tot ze rustig is en dan kan ik naar boven. Maar dus tot 4-5u… eerst had ze enkel de bench, dat ging niet.,dan dacht ik ze vrij te laten maar zelfde resultaat en nu dus een een op de plek waar haar bench al stond. Ik heb geen idee meer…
Hee hallo Katja,
Dankjewel voor je berichtje! Ik voel dat je ten einde raad bent en niet zo goed weet hoe dit aan te pakken.
Klopt het dat jullie pup het de hele nacht wel goed doet (zonder piepen, blaffen of onrust) tot 4-5 uur?
Ik lees dat je ongeveer 15 minuten bij je pup blijft zitten voordat je naar boven gaat. Hoe is je pup deze eerste 15 minuten in de bench qua gedrag?
Wanneer je ons even mailt op support@movi-academy.nl kunnen we wat beter met je meekijken.
Lieve groetjes Irma | Team MoVi
Hallo, onze Ozzy (1 jaar) is een schat van een hond… maar we hebben het gevoel dat hij de dag voor de nacht houdt (en omgekeerd).. overdag krijgen we hem amper in beweging, hij ligt languit te slapen op de bank. ‘s Avonds gaat hij mee naar boven, hij heeft een mandje in onze kamer. Daar gaat hij flink slapen maar om 5u is hij klaarwakker en moet ik er mee uit. Ik ga dan met het het blokje om… en geef hem daarna een hoefje om wat te kauwen… terug gaan slapen kan ik niet, want dan bijt hij alles stuk. In de bench slapen lukt ook, maar om 5u begint hij dan aan zijn deken te bijten en slikt de stukjes die hij eraf bijt gewoon in… dit is gevaarlijk, dus neem in hem liever bij mij in de kamer… vannacht was hij wakker om 12u en om 2u… en terug om 5u natuurlijk.. dat begint serieus te wegen.. wat doe ik daaraan?
Hoi hoi Anne,
Wat goed dat je reageert onder deze blog! Dankjewel.
Ik lees dat je veel nachtelijk onrust ervaart met Ozzy. Hij wordt iedere nacht om 5 uur wakker en vannacht zelfs eerder al. We kijken graag even samen met je wat je hieraan zou kunnen doen. Maar daarvoor hebben we wat meer informatie nodig. Zou je ons willen mailen op support@movi-academy.nl?
Lieve groetjes Irma | Team Amber ????
Hoi, wij hebben een puppy van 5 maanden en jongen en het is een kruising tussen een malthezer en een pomeriaantje. In de eerste weken tot maanden sliep die gewoon NIET alleen ‘snachts. Zodra er iemand beneden ging liggen was het een modelletje. Toen gingen we 2 weken op vakantie en heeft hij gelogeerd bij een goede vriendin van mij in de caravan en dus ook in de zelfde ruimte. Toen we terug kwamen ging het SUPER. Hij sliep alleen beneden! Woehoee eindelijke goede slaap. Tottt een week geleden, het onweerde en hij was bang na een half uur piepen en janken is er dan toch maar weer iemand beneden gaan liggen en sinds dien blaft die elke keer weer zodra we naar boven gaan. En hij is gewoon niet stil te krijgen behalve als er iemand beneden is. We hebben al muziek, een lampje, stilte, donker, zijn bench, zijn mand, een dekendtje alles geprobeerd maar gewoon NIKS werkt op beneden slapen na. Hij lijkt niet bang dus wat is er aan de hand vragen wij ons af, is het gewoon aandacht vragen en hoee kunnen we hem het liefst gewoon alleen laten slapen want hij kan het wel? Ik hooop dat je ons kan helpen liefs Sharona
Hoi hoi Sharona,
Wat leuk een pup in huis! Ik kan me helemaal voorstellen hoe frustrerend het moet zijn om eerst die mooie vooruitgang te zien en dan nu weer terug bij af te lijken. Jullie hebben duidelijk al ontzettend veel geprobeerd, echt goed dat jullie zo toegewijd zijn aan het welzijn van jullie hondje.
Hoewel het inderdaad zou kunnen dat hij nu wat aandacht vraagt, blijft het mogelijk dat er nog een vorm van angst meespeelt, zeker na zo’n ingrijpende ervaring met het onweer. Soms kunnen zulke momenten oude gevoelens van onzekerheid weer naar boven halen, ook al leek hij eerst zelfverzekerd.
Het is geweldig dat hij het al eerder heeft kunnen, dus dat geeft zeker hoop! Wellicht kunnen we samen een plan bedenken om hem stapje voor stapje weer te laten wennen aan alleen slapen, zonder dat het voor hem te spannend wordt.
Stuur gerust even een mailtje naar teamamber@hondenopvoedkunde.nl, dan kunnen we wat beter met jullie situatie meekijken. We denken graag met jullie mee!
Heel veel sterkte en knuffels voor jullie pup.
Lieve groetjes Irma | Team Amber 🌺