In de vorige twee blogs over wat goed slapen voor je hond inhoudt, heb je gelezen over de hoeveelheid slaap die je hond nodig heeft en welk slaapgedrag bij gezonde honden hoort. Je hebt daarbij ook al wat kennis opgedaan over de voorwaarden voor een goede slaapplek en in deze blog ga ik daar verder op in. Met deze concrete extra slaaptips maak jij straks een bed waar iedere hond van droomt.

 

In de bench

plaatje bij slaaptips voor je hond

Foto door Ryutaro Tsukata via Pexels

De bench is een onderwerp dat in slaaptips voor je hond niet mag ontbreken. Er zijn veel vragen en meningen over. Want, de bench, is dat nou een slaapplek of een gevangenis? Kijk, als jij de bench ziet als een gevangenis of als het voelt dat je de hond erin opsluit, dan gaat er iets mis. Het gevoel is dan zo verkeerd dat ik de bench direct aan de kant zou doen. Want dan werkt het gewoon niet voor JOU. Daarbij werkt het bij sommige honden ook gewoon niet.

Maar, wanneer je de bench als een slaapkamer voor je hond kan zien en je de bench gedoseerd aanleert, kan dit zo’n onwijs veilige haven worden voor je hond. Het enige is, je zal er tijd en energie in moeten steken. Mocht je niet met de bench willen werken dan is het wel aan te raden in huis een andere veilige plek voor je hond te creëren. Dit kan met behulp van een ren, aparte kamer of een kleed. Het is in ieder geval een plek waar de hond met rust gelaten wordt. Zeker met kinderen in huis is dit van harte aan te bevelen.

Perfecte benchmaat

Wat altijd belangrijk is met een bench is dat je de juiste benchmaat koopt. De juiste maat is helaas vaak groter dan je interieur wenst. ???? Hoe groot moet de bench dan zijn? Zoals je in mijn vorige blog hebt gelezen, is het belangrijk dat de hond zich kan uitstrekken en kan gaan verliggen. Houd daar dus rekening mee. Denk bij het kiezen ook aan de verschillende typen vachten. Je kunt je voorstellen dat een dikke vacht een andere behoefte heeft dan een enkele vacht.

 

Aandachtspunt:

De hond mag nooit uren achter elkaar “alleen gelaten” worden in de bench. Ik persoonlijk adviseer altijd maximaal 3 uur aaneengesloten in de bench.

 

plaatje van slapende hond

Foto door Torsten Dettlaff via Pexels

Slaaptips op een rijtje

  1. Zie je de bench als een gevangenis? Doe hem dan weg en creëer een andere veilige plek in huis waar je hond zich kan terugtrekken en met rust gelaten wordt.
  2. Wil je jouw hond met de bench een fijne slaapkamer geven? Laat je hond er dan aan wennen en train hem in het gebruik, zodat de bench inderdaad die veilige haven wordt.
  3. Ga je voor een bench? Kies de juiste benchmaat: de bench is pas groot genoeg als je hond er languit in kan liggen en de ruimte heeft om te gaan verliggen.
  4. Let bij een bench ook op de afwerking en geschiktheid voor jouw type hond. Kies de bench en bekleding die passen bij de dikte van de vacht van je hond.
  5. Beperk de alleentijd in een bench tot maximaal drie uur per keer.

 

Sociaal slapen

jij en je hond afbeelding nabijheid

Foto door Zen Chung via Pexels

Honden zijn van nature sociale slapers. Om goed te kunnen slapen heeft de hond veiligheid nodig. Denk aan een veilig huis en dan bedoel ik een huis dat de hond als veilig ervaart. ???? Of iemand die dat gevoel van veiligheid waarborgt, bijvoorbeeld jij, een ander familielid of een andere hond in het gezin. Als je meerdere honden hebt is het slim om ze ook met tijden samen te laten slapen vanwege het groepsgevoel en veiligheidsgevoel.

 

Knuffelslaper

Je hebt vast al eens gemerkt dat de hond het prettig vindt om dicht bij jou te liggen. Als jij dit ook prettig vindt is dat helemaal prima. Echter ervaar ik vaker dat mensen er vroeg of laat toch een beetje kribbig van worden. Sommige andere keren blijkt dat de eigenaar zelf dusdanig ongedurig en bezig is, dat de hond daardoor minder goed tot rust komt. In die gevallen is het verstandiger om de hond een stukje bij je weg te leggen. Je hond komt dan beter tot de nodige diepe slaap en wordt minder snel door jou gestoord.

Als je in dezelfde ruimte of op dezelfde verdieping bent als de hond, kan de hond zich veilig voelen. Veilig voelen zit hem niet in OP of TEGEN jou aan liggen, al mogen die momenten er natuurlijk ook zijn. En voor sommige honden zal op en tegen jou aanliggen wel dé manier zijn om de diepe slaap te pakken. Denk aan heel onzekere honden, angstige honden of getraumatiseerde honden. Echter is het dan erg belangrijk om te gaan zorgen voor meer veiligheid en zelfvertrouwen voor je hond, zodat deze uiteindelijk ook “los” van jou de diepe slaap kan pakken. Dat gun je je hond toch gewoon? 🙂

 

Onthoud dus deze slaaptips

  1. Creëer een veilige, ontspannen sfeer in huis, zodat jouw hond onbezorgd kan gaan slapen. Een gevoel van nabijheid draagt daaraan bij.
  2. Heb je meerdere honden? Laat ze dan (met enige regelmaat) bij elkaar slapen om zo het groepsgevoel te bevorderen. Daarmee vergroot je het gevoel van veiligheid.
  3. Ligt jouw hond iets té dichtbij en word je er zelf kribbig van of komt je hond niet tot rust zolang jij actief bent? Maak nabij dan iets minder nabij. Je hoeft geen kussen te delen. In dezelfde ruimte of op dezelfde verdieping slapen geeft vaak al voldoende nabijheid.

 

plaatje bij slaaptips voor je hond

Alles voor een tip-top slaap

Slaaptips compleet

De negende en laatste slaaptip is een belangrijke om met al je goede zorgen in je achterhoofd te houden: waak ervoor dat de hond JOU nodig heeft om diep te kunnen slapen. Ook zelfstandig op eigen pootjes kunnen slapen is belangrijk! Dat draagt bij aan meer zelfvertrouwen voor je hond en uiteindelijk dus ook een betere relatie met jou, fijn voor allebei.

 

Hoe dichtbij ligt jouw hond het liefste en wat vind jij daarvan? Ik ben benieuwd naar het slaapgedrag van je viervoeter. Welke slaaptips ga je toepassen?

 

Welterusten voor een extra mooie dag vol energie!

Lieve groetjes, Amber