Met de winterspecials van MoVi Academy komen jij en je hond de lockdown deze winter wel door. We geven jullie drie weken lang de beste tips en inspiratie voor een heerlijke winter in en rondom huis. Zo hebben jullie de feestdagen nog nooit gevierd! Laat de kerststress dus maar uit en ga er lekker bij zitten, want deze kerst hoeven jij en je hond nergens bezorgd om te zijn.

 

Met zijn allen in de kerststress

Kerst is voor velen een tijd van delen. Wat dat betreft past stress er goed bij in december. Want, als er één in huis met stress belast is, dan doet de rest daar bijna automatisch aan mee. Tot en met de hond. Stress laat zich vaak zien op typische manieren die – als je ervoor openstaat – een (kerst)belletje doen rinkelen. Ook honden hebben typische stresssignalen.

 

plaatje bij kerststress bij honden

Foto door Leah Kelley via Pexels

Kerststress bij honden

 • Hoofd afwenden
 • Oogwit tonen
 • Zijkant van het lichaam aanbieden
 • Ogenschijnlijk zonder reden uitschudden
 • Dolle vijf minuten, ofwel de spelboog
 • Veelvuldig gapen
 • Regelmatig uitrekken

Als jouw hond op veel van de bovenstaande punten scoort, is het wellicht tijd voor een nieuw kerstgevoel in huis. Wat kunnen jij en je hond zelf doen tegen kerststress bij je hond en voor een ontspannen en sfeervolle decembermaand?

 

Don’ts

Je doet het niet zo gauw verkeerd, vertrouw daar maar op. Eigenlijk zijn er maar drie dingen die je beter achterwege kunt laten:

 • Zelf stressen is voor jou niet fijn en bevordert waarschijnlijk ook het resultaat van je inspanningen niet.
 • Te midden van alle kerstdrukte op de foto moeten, maakt jouw dier niet blij.
 • Kerstkleren of -accessoires worden geen succes als je jouw hond onaangenaam verrast met aankleden zonder enige oefening vooraf.

 

Do’s

En er is een heleboel dat juist wél voor een fijne kerstsfeer zorgt:

 • Gapen en uitrekken hebben een kalmerende werking op het lijf én de omgeving. Zo’n stresssignaal is dus een heilzaam alarmbelletje.
 • Inspanning helpt voor ontspanning. Uitschudden en lekker samen spelen vloeien de spanning af.
 • Las voldoende UIT-blokken in voor jouw viervoeter én voor jezelf.
 • Ga lekker wandelen, een frisse neus doet altijd goed.
 • Ben je de hele kerstvakantie (met zijn allen) thuis en lijken de dagen je iets teveel op elkaar? Doorbreek dan de sleur door een keer een andere route te wandelen. Loop bijvoorbeeld een lichtjesroute met genoeg groen onderweg of trek het buitengebied in. Dat maakt het wandelen extra leuk en je plezier voelt jouw viervoeter ook!
 • Wil je jouw hond in kerstornaat op de foto zetten? Begin dan ruim van tevoren met oefenen en maak daar een leuk trainingsspel van. Kleertjes of accessoires zal je hond niet leuk vinden, maar de aandacht van het aankleden wel, mits je dat rustig en met zorg aanpakt. Dan maakt een kerstoutfit jullie familiekiekje wel af!
 • Let op eventuele aanwezigheid van stresssignalen en pas waar nodig de kerstplanning aan.
 • Vraag gerust om hulp als het jou of jouw hond even teveel is. Kerst maak je tenslotte samen.
 • Geniet van de kerstdagen zoals ze komen!

 

Onlangs mocht ik op pad met een hond die erg reactief was toen die voor het eerst bij me kwam. Hij viel destijds om het minste of geringste uit, maar door het oefentraject met hem en zijn baasje was er van die spanning ondertussen amper nog een spoor te herkennen. Het was tijd om eens met zijn drieën door het centrum te wandelen, want daar gebeurt natuurlijk meer dan in het bos, ook in coronatijd. Het was een fijne oefening en de wandeling ging hartstikke goed. Toen er al eventjes een man vlak achter ons liep besloten we een stap opzij te zetten een steegje in, zodat de meneer vrij baan had om ons te passeren. Fijn voor de hond, maar vooral prettig voor de meneer, hadden we zo bedacht. Maar, hij sloeg zelf ook het zijstraatje in en had daar dus juist weinig ruimte om aan ons voorbij te gaan. De meneer versnelde zijn pas en liep met gebogen hoofd in eerste instantie recht op de hond af. En dat was net teveel, de hond reageerde blaffend. En de man? Die blafte nog drie keer zo hard terug. Wat had ons bezield, vroeg hij zich af, maar een antwoord konden we niet geven. Uiteindelijk vervolgde hij al tierende zijn weg. De stress straalde er van alle kanten vanaf. Ik hoop maar dat de goede man toch van de decembermaand kan genieten. Ontspannen kerstfeest allemaal!

 

Hoe maken jij en je hond van deze kerst een ontspannen, gezellige tijd? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog. En wil je nog meer winterse inspiratie? Volg MoVi Academy dan via Facebook, Instagram en TikTok of surf direct naar onze website. Tijdens de winterspecial-weken verschijnt hier iedere woensdag en zondag een nieuwe blog vol feestelijkheid en tips voor een sfeervolle tijd. We halen alles uit de kast voor een feestmaand die jij en je hond nooit meer vergeten.

Pas goed op elkaar en maak er een mooie tijd van. Fijne dagen!