Met de winterspecials van MoVi Academy komen jij en je hond de lockdown deze winter wel door. We geven jullie drie weken lang de beste tips en inspiratie voor een heerlijke winter in en rondom huis. Zonder kerststress en zonder vuurwerk, zo hebben jullie de feestdagen nog nooit gevierd!

 

Een jaarwisseling zonder vuurwerk

Dit jaar is alles anders, tot en met het laatste moment. Ja, zelfs de jaarwisseling naar 2021 is niet wat we altijd gewoon waren. Daar vinden we met ons allen van alles van, uiteenlopend van meer dan goed tot ronduit ellendig en alles daartussenin en rondom. Maar, hoe je het ook wendt of keert, je doet er niets aan. En vanuit het perspectief van hond en baasje is een jaarwisseling zonder vuurwerk rond middernacht zo slecht nog niet. Had je al aan deze voordelen gedacht?

 

plaatje bij jaarwisseling zonder vuurwerk

Foto door Peter Spencer via Pexels

10 voordelen voor hond en baas

1 Je kunt gewoon op je normale tijden gaan wandelen, zonder slalommen rond pijlen en knallers.

 

2 Oudjaarsdag gaat een keer voorbij zonder stress voor je hond.

 

3 Als jouw hond toch schrikt van een verdwaalde knal, kun je hem ontspannen geruststellen nu je daar geen dagtaak aan hebt.

 

4 Sommige honden hebben last van sterke geuren en raken daardoor van slag van een zwavelige jaarwisseling – dit jaar dus niet!

 

5 Het kan best spannend zijn om op oudjaarsdag te wandelen. Sommige vuurwerkfanaten maken het honden niet gemakkelijk om rustig het nieuwe jaar in te gaan. Als je daar gespannen van wordt, wordt jouw hond dat waarschijnlijk ook (en andersom). Deze jaarwisseling heb je van die wisselwerking geen last.

 

6 Je kunt lekker grote rondes lopen het buitengebied in, want tunnels zijn gewoon veilig dit jaar!

 

7 Wat het weer doet is in Nederland altijd maar de vraag, maar de kans is groter dan ooit dat we een heldere nieuwjaarsnacht krijgen. Sterren geven weliswaar geen knallen of kleurspektakels, maar mooi zijn ze wel. Toch?

 

8 Over kleurspektakel gesproken; voor honden is onze bewondering van vuurwerkshows waarschijnlijk altijd maar wat merkwaardig geweest. Honden onderscheiden namelijk minder kleuren dan wij. Tech Insider legt dat goed uit in dit filmpje. De voor honden wellicht onbegrijpelijke ooohs en aahs blijven hen dit jaar bespaard.

 

9 Wie blijft er binnen bij de hond of wie neemt hem mee? Dit keer hoeft er niet naar buiten gegaan te worden om twaalf uur en kun je dus gezellig allemaal bij elkaar blijven. Wel zo leuk ook, nu de gezelschappen geen omvang hebben die zich gezellig laat splitsen.

 

10 Op korte termijn fijn voor jou, en op de lange voor jouw hond: nu iedereen binnenblijft is er om middernacht geen oliebol onbewaakt. Dat scheelt alvast één onaangename verrassing aan het begin van het jaar!

 

Heerlijk vind ik dat: gezellig met geliefden samenkomen om het nieuwe jaar alvast goed in te luiden. Met oliebollen, appelbeignets, jamvlinders of ander lekkers, genoeg voor allemaal en - in andere jaren dan - ook voor spontaan extra bezoek. Zo samen is het wel heel gemakkelijk om het jaar dankbaar af te sluiten vind ik, wat een rijkdom. Een paar jaar geleden vierden we de jaarwisseling ook weer op die fijne manier, met familie die keer. De zoon van mijn zus kon toen net lopen en Kono, die toen wel wat groter was dan mijn neefje, maar toch altijd een half jaar jonger is (belangrijk detail ), kon zo hier en daar ook nog wel wat ouderlijke bemoeienis gebruiken. Het ging heel goed samen, die twee. De sfeer was dan ook van alle kanten ontspannen en fijn. En tja, dan schiet berekenend opletten er toch een beetje bij in. Terwijl mijn neefje genoot van zijn oliebol, was Kono namelijk ongemerkt knus dichtbij gekropen. Vanaf zijn plekje had hij nog geen halve seconde nodig om de oliebol uit de lucht te happen zodra mijn neefje zijn lekkers in de hand even wat minder interessant vond dan de hap die hij toen juist genomen had, zoals kinderen nog zo vanzelfsprekend hap voor hap intens kunnen genieten. Voordat een van ons ook maar iets kon doen had Kono de oliebol opgegeten. De trots straalde ervan af, die avond dan. Het nieuwe jaar is Kono destijds ziek gestart. Maar blijkbaar is dat niet wat hem ervan is bijgebleven, want hoewel Kono inmiddels een welopgevoede volwassen hond is en hij goed weet dat ons eten niet dat van hem is, blijft hij bij de zoon van mijn zus toch altijd hoop houden. De oliebol...

 

 

Hoe beleven jij en je hond deze winter? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog. En wil je nog meer winterse inspiratie? Volg MoVi Academy dan via Facebook, Instagram en TikTok of surf direct naar onze website. Tijdens de winterspecial-weken verschijnt hier iedere woensdag en zondag een nieuwe blog vol feestelijkheid en tips voor een sfeervolle tijd. We halen alles uit de kast voor een feestmaand die jij en je hond nooit meer vergeten.

 

Pas goed op elkaar en maak er een mooie tijd van. Fijne dagen!