Waarom blaft mijn hond naar de bel?
Blaffende honden, bijten niet is een veel gehoord gezegde. En heel eerlijk… ik weet het zo net niet. Het ligt heel erg aan hoe de hond blaft en welke houding hij heeft. Stiekem zou ik wel eens onderzoek willen doen naar hoeveel postbodes en pakketbezorgers er eens gebeten zijn door honden. Dat is tevens één van de reden waarom jouw hond blaft naar de bel.
Wil je de romantische versie? Oké komt tie:
‘Jouw hond blaft naar de bel om jou te vertellen dat er iemand voor de deur staat’.
Maakt je hart al een sprongetje? Juich niet te vroeg, dit is de meest voorkomende en aannemelijke variant:
‘Jouw hond blaft naar de bel omdat jouw hond zich onzeker, angstig, bezorgd, chaotisch, gefrustreerd voelt over wat er hierna gaat komen’.
Hier zit tevens een heel belangrijke kern van de oplossing!
De hond kan geleerd hebben dat de bel de voorspeller is van iemand aan de deur. Hij kan ook geleerd hebben dat er bezoek binnen gaat komen. Er liggen vermoedelijk al talloze eerdere leerervaringen aan ten grondslag.
Je kan je hond, wanneer deze nog geen eerdere leerervaringen heeft gehad, heel simpel aanleren dat de bel X betekent. En X is dan hetgeen wat jij bedenkt. Dus bijvoorbeeld Bel = mand of bel = tuin, bel = bench, bel = bij mij komen. Je kan het zo gek niet bedenken of jij kan de neutrale bel een functie geven.
Je kan je voorstellen als je hond wel eerder positieve of negatieve leerervaringen opgedaan heeft wat betreft de bel, er al een dusdanige lading op de bel zit, dat het soms slimmer is om met een nieuwe bel te starten. Denk daarbij ook aan de indringende of meer prettigere tonen die een bel kan hebben. Als je dan toch een nieuwe gaat kopen….
Gaat de beltraining helemaal mislukken, wanneer je dit doet met je huidige ‘vervuilde’ bel? Nee hoor, dat lukt zeker. Het zal alleen wat langer duren voordat je resultaat ziet, dan wanneer je met een neutrale bel aan de slag gaat. En aangezien JOUW motivatie om door te oefenen misschien nog wel het allerbelangrijkste is in deze, zou mijn advies altijd zijn om voor een neutrale bel te gaan. Maar heeee… jouw feestje he!
Er zal ook een groep mensen zijn die aangeeft: “mijn hond is gemaakt om te waken en dat doet hij dan ook naar de bel”. Deze vind ik altijd reuze interessant, want ‘waken’ ansich is gedrag waar we ons allemaal een redelijke voorstelling van kunnen maken. Hard blaffen, melden als er iemand het erf opkomt, degene aanblaffen en rechttoe benaderen. Vanuit welke emotie zou een hond waakgedrag in zetten? Waarop werden deze honden dan werkelijk gefokt? Juist, interessant he!!
Overigens zijn de pakketbezorger, kinderpostzegel, collecte heel ander soort ‘bezoek’, dan bezoek wat werkelijk “in huis” komt. Voor je hond is dit een wereld van verschil en het kan al heel veel rust brengen wanneer je deze twee voorspelbaar kan maken voor je hond. Mits het voor jou duidelijk is. Deze voorspelbaarheid breng je dus altijd aan, nadat jij bij de voordeur bent geweest. En zodra jij weet of het “doorgaand” bezoek is of “binnenkomend” bezoek. Compleet andere aanpak. Ik merk in de praktijk dit verschil aanbrengen voor de meeste honden al zoveel rust geeft. We bestellen tegenwoordig veel online en iedere keer ‘aangaan’ op de bel, terwijl je er niks mee hoeft, is mijn inziens zonde energie en onnodige stress.
Als laatste zit er vaak veel haast in jouw doen en laten op het moment dat er aangebeld wordt. Op de 1 of andere manier schieten we altijd in een halve run. Dit heeft vast geen positief effect op de ontspanning van jouw hond. Echter ben ik wel van mening dat ze kunnen leren dat de bel deze reactie op jou heeft, zonder dat ze daar iets mee hoeven. Hoe dit precies gaat leg ik uit in mijn online cursus “Bezoek Begroeten”.
Samengevat:
- Veel honden blaffen naar de bel omdat ze bezorgd zijn over wat er gaat gebeuren.
- Een belgeluid met eerdere leerervaringen is moeilijker om te buigen dan een belgeluid wat neutraal is.
- Denk eens na over vanuit welke emotie de hond ‘waakgedrag’ inzet.
- Een pakketbezorger en daadwerkelijk bezoek is voor je hond een geheel ander verhaal.
- Vlieg jij op als de bel gaat?
Zit er voor jouw hond verschil tussen de pakketbezorger en daadwerkelijk bezoek?
Fijne dag!
Lieve groetjes, Amber