psycholoog & dierenexpert

Over mij

 

 

Mijn naam is Amber van Ommeren.

Ik heb een enorme passie voor de

relatie tussen mens & dier.

 

 

 

SinDS 2015

Mens & hond in harmonie

Over MOVI

MoVi staat voor Modus Vivendi, manier van samenleven. Het samenleven tussen Mens & Hond op een gezonde, plezierige en gelukkige manier. Er is geen goed of fout. Er is enkel JOUW manier.

 

Jaarcursus JIJ & JE HOND voor JOU

Mijn missie

Op dit moment zijn er zo’n 2,2 miljoen honden in Nederland. Dat betekent dat maar liefst één op de zeven Nederlanders zijn huis deelt met een of meerdere honden. Het is mijn missie om in 2024 minstens één miljoen hondenliefhebbers te hebben geïnspireerd tot het maken van bewustere keuzes voor zichzelf en hun hond. Denk daarbij aan de balans tussen rust en activiteit, gezondheid en voeding.

De online cursus ‘Jij en je hond’ draagt daar aan bij.

 

 
 
 
 
 
psycholoog & dierendeskundige

Amber van Ommeren

Op dit moment ben ik 23 jaar en ik heb geen idee van wat ik leuk vind.Dit is mijn verhaal

In 2012 studeer ik af in Psychologie. Er liggen jaren van paardrijden in de topsport achter me, maar mijn paard raakt geblesseerd en ik moet hem na 18 jaar trouwe vriendschap laten gaan.

Ook overlijdt mijn moeder en kan ik door de crisis geen baan vinden in de richting waarvoor ik heb gestudeerd.

Ik verdien mijn brood door in een donkere hal van een chemicaliënfabriek te werken. Op een zekere dag loopt de welbekende emmer over, en kom ik ziek thuis te zitten met een burn-out en een dwangmatig eetprobleem. Wat nu?

Mijn therapeut geeft me de taak: “Onderzoek komende week eens wat je écht leuk vindt.” Op dit moment ben ik 23 jaar en ik heb geen idee van wat ik leuk vind. Ik heb geen idee en ik kan haar vraag met geen mogelijkheid beantwoorden.

Er volgen tien dagen van piekeren, dagdromen en slapeloze nachten.
De elfde dag word ik wakker, ren naar beneden om pen en papier te pakken, en begin te schrijven. “Ik wil een hond,” schrijf ik op.

 

THUIS MET MIJN HOND KONO

Het weekend erna ontmoet ik mijn hond Kono en hier begint mijn verkenningstocht in het contact met deze viervoetige man.

“Hoe kan ik zijn baas zijn?
Hoe begeleid ik hem in onze maatschappij en hoe gaan we om met de regels die voor ons gelden?
Wat wil hij eigenlijk? En wat wil ik?”

Ik wil in ieder geval dat hij luistert. Daarom ga op zoek naar een hondenschool, want ik wil advies. Ik wil graag les krijgen in het begrijpen van mijn hond. Waar liggen zijn behoeften. Hoe leer ik hem bepaalde wensen van mij aan. Hoe dien ik met hem om te gaan. De hondenschool die ik vind werkt met fysieke correcties en commando’s worden luidkeels duidelijk gemaakt.
Dit overrompelt me, wat een geweld… Ik voel me van binnen steeds onzekerder worden. Kono trouwens ook.
En dan volgt de dag dat Kono de hondenschool niet meer binnen wil. Ik realiseer me: ik ook niet. Ik leerde hier, hoe ik het niet wilde. Het maakt mijn hond angstig en ik brak zijn zelfvertrouwen af. Mijn wens was echter een hechte vriendschap op te bouwen met hem. Met duidelijke regels en heldere afspraken een leuke tijd met elkaar beleven.  Op deze manier wil ik de jaren die we samen gaan doorbrengen niet met hem omgaan. Ik draai om, en keer huiswaarts.

En daar zaten we dan. Ik nog altijd met een burn-out en nu ook met een piranha van een hond, die mijn huis tiranniseert en me tot waanzin drijft. Mijn nieuwe truien bijt hij kapot en mijn broodnodige middagdutjes worden wreed verstoord. Het breekt me op. Dit moet anders.

Daarom besluit ik me in te schrijven voor de opleiding tot Kynologisch instructeur en verdiep ik me in gedrag en gezondheid. Ik leer steeds beter te begrijpen wat het wezen ‘hond’ nou eigenlijk inhoudt.

Een hele nieuwe wereld gaan voor me open.

Opleiding en cursussen angst bij honden, instructeur hersenwerk voor honden, neuswerk, pijn bij honden, agressie bij honden, voedingsdeskundige voor honden, coachen met honden, systemisch werk met honden, uitval gedrag bij honden volgde elkaar rap op. Wat was ik zoekende naar Hét antwoord.
Hét antwoord heb ik gevonden. Er is geen manier, methode, techniek, leerwijze voor Dé hond.

Ieder individu, iedere hond heeft zijn eigen manier. Die manier ontdekken. 

 

EEN NIEUWE KONO

De opgedane kennis pas ik toe bij Kono en hij ondergaat een ware transformatie. Ik ontdek onze eigen manier van SAMENleven. Hij wordt rustiger, kalmer en zelfverzekerder. Hij voelt zich duidelijk meer begrepen en ontspant. Mensen om me heen begint dit op te vallen, en ik begin mensen en honden te begeleiden.

De resultaten waren waanzinnig. Blije baasjes en blije honden. Én zoveel verschillende manieren, werkwijzen en levens.

De meest uiteenlopende combinaties krijg ik voor me, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: Ze moeten veel en mogen weinig. 

Ik weet inmiddels dat er vaak al ontzettend veel verandert, wanneer het ‘moeten’ eraf gehaald wordt. Ook hebben wij als mensen soms de neiging om te denken dat de hond een probleem heeft.

Echter; vaak hebben wij als mensen een probleem met –natuurlijk- gedrag van onze hond.

Op dit vlak komt mijn opleiding tot psycholoog goed van pas. Ik houd mensen een spiegel voor. Ik leer hen écht te kijken naar zichzelf en de hond, dit geeft inzicht in de band die ze hebben met de hond.

Deze bewustwording brengt grote waardevolle veranderingen. Niemand houdt van verandering. Dus met de kleinst mogelijke veranderingen, het grootst mogelijke verschil maken is mijn persoonlijke sport geworden.

Kleine, eenvoudige aanpassingen maken hét verschil.

Naast het creëren van bewustzijn en het bijbrengen van kennis en vaardigheden, leer ik mensen te gaan DOEN. Als je het gedrag van je hond wilt veranderen, zal je ook als mens iets moeten veranderen en het geleerde in de praktijk moeten gaan brengen. Dus, GA ERVOOR!

Ga voor een prettigere manier van samenleven met je hond. Want écht het kan. Jullie verdienen het.

Waarom zou je het niet doen?