Eerste hulp bij opspringende honden

Je kent het wel die honden waar je binnenkomt en voordat je de woonkamer bereikt heb je al een vieze outfit. Kwijl aan je mouw, hondenpoten op je broek, een neusafdruk in je kruis en vol haren ga je weer naar huis. Komt je dit bekend voor? Altijd bij die ene vriendin en haar hond is dit wat er gebeurt.. Of wellicht ben jij die vriendin met hond waarbij dit gebeurd bij je bezoek. Niet fijn. Ik ga je helpen met eerste hulp bij opspringende honden.

 

Je hond een gedegen ‘laag’ aanleren

Voor deze oefening heb je een ‘hoog’ nodig. Zonder hoog, geen laag. Je vraagt je hond met twee pootjes ergens op. Denk aan: stoeprand, bank, krukje. Je stapt zelf opzij en zodra je hond omlaag beweegt, dus in de beweging omlaag zeg je ‘laag’. Veel mensen roepen ‘laag’ op het moment dat de hond opspringt. Daarmee wordt het signaal ‘laag’ stiekem de cue voor ‘hoog’, oftewel opspringen. Super onhandig. Met deze oefening, mits je goed op de timing let, heb je kans dat je de volgende keer bij bezoek je ‘laag’ kan inzetten om het opspringen te stoppen. Nog beter is natuurlijk dat je het opspringen gaat voorkomen. Overigens vaak voor je bezoek een heel fijn idee wanneer ze zien dat jij ‘controle” weet te pakken over je hond. Jij hebt nu een leuke manier om dit spelenderwijs bij  je hond te introduceren.

 

Voorkomen dat je hond opspringt

Jaaa, dat klinkt weer lekker simpel Amber. Natuurlijk wil ik voorkomen dat mijn hond springt. Maar HOE dan?’. Nou heel simpel, zorg dat je hond rondom de springmomenten in een andere ruimte is. Vaak is de aankomst, het moment dat je bezoek binnenkomt een opwindingspiek moment voor je hond. Wij groeten elkaar, jassen worden aangenomen, er worden stemmetjes gemaakt en soms wordt de nieuwe bank nog even goede bekeken en besproken… staand. Voor de hond is bezoek een ‘nieuwe geurenballon’ die binnenkomt in ZIJN veilige omgeving. Super bedreigend. Door te springen leren ze met deze opwinding omgaan. Het lichaam maakt stresshormoon aan. Stresshormoon wil bewegen en als het niet kan bewegen, dan gaat het geluid maken (blaffen). Het kan dus zijn dat wanneer je je hond in een andere ruimte zet, dat hij gaat blaffen. Dan weet je helemaal zeker dat het over stress gaat. Je weet dan nog niet of je hond bezoek leuk of niet leuk vindt. Of hij op dat moment positieve of negatieve stress ervaart…

hond springt op

 

Het moment dat je bezoek zit, drinken heeft gehad en de bank heeft bewonderd, ontstaat er vaak meer rust. En dat is het moment om je hond er weer bij te laten. Laat in het begin je bezoek aan de hoge eettafel zitten en vraag ze ook echt even de hond met rust te laten. Je gaat zien dat jouw hond gaat snuffelen aan je bezoek. Super! Dat is informatie vergaren. Later ga je pas oefenen op de lage bank met je bezoek.

 

Bezoek vragen je hond met rust te laten

Dit is misschien wel de aller allerbelangrijkste tip aller tijden. Het is JOUW huis. JOUW hond. JOUW regels. Leer je bezoek aan te sturen in wat ze wel en niet mogen doen. In het begin, als je meer ontspanning wilt rondom bezoek, gaat het je enorm helpen om je bezoek te vragen de hond helemaal te negeren. Dat betekent niet tegen de hond praten, niet aankijken en al helemaal niet aanraken. Op deze manier kan jouw hond oefenen met zich veilig voelen bij bezoek, op zijn eigen tempo en voorwaarden. Kan je hond door middel van geur deze persoon leren kennen, zonder dat er direct oogcontact of aanraking mee gepaard gaat. Je hond krijgt de kans, zelf op een eerlijke manier een mening te vormen over deze persoon. Zonder inmenging van wat de ander doet. Je bezoek opvoeden is een kunst, maar ik weet zeker dat je het kan!

 

Opwindingspiek leren managen

Dit klinkt misschien gek. Op het moment heerst er nogal een tendens dat we de honden vooral rustig moeten houden, vooral niet teveel opwinding moeten geven en al helemaal de stressemmer mag niet overstromen. Wat daar mee gecreëerd wordt, als er door iets externs ineens wel spanning of een overvolle stress emmer ontstaat bij de hond dat jij als hondeneigenaar niet meer weet wat te doen. Laat staan dat jij weet hoe je je hond weer kan kalmeren. Precies dat is onhandig. Ik ben overigens voorstander honden een zo groot mogelijk welzijn te geven, zo drukarm mogelijk op te voeden en onnodige stress weg te nemen. Echter ben ik ook groot voorstander om honden wel beetje hufterproof te maken en weerbaar voor de wereld. In een gouden kooi stoppen kan altijd nog. Bovenal JOU leren hoe je om kan gaan met de opwindingspieken van je hond. Hoe stuur je dit? Hoe reageer je? Wat doe je wanneer? Wat zijn mogelijkheden als je hond toch opspringt? Wanneer je merkt dat je hond in opwinding stijgt helpt het altijd om uit de situaties te lopen, of de hond even mee naar buiten te nemen.

 

Je hebt nu één actieve oefening die je met je hond kan gaan doen, een managementtool die je altijd kan inzetten, een communicatie hack die werkt voor al je bezoek en een bezoek begroet inzicht ontvangen. Met deze vier punten kan jij vanaf nu je bezoek compleet anders gaan ontvangen in huis. Wil je hier meer over leren? Dat kan! Kom gezellig bij mijn online cursus Bezoek Begroeten en leer ALLE ins en outs over bezoek ontvangen. Leuk om je daar te treffen!

Lieve groetjes, Amber