Verlatingsangst, ik noem het ook wel verlatingsverdriet. Oftewel misschien zijn er twee vormen: je kan bang zijn om alleen te zijn en je kan verdriet voelen wanneer je je groep mist. Echter, voel in je lichaam: hoe voelt angst. En hoe voelt verdriet. Het is allebei intens. Het voelt anders en het heeft wat anders nodig.
Het komt veel voor bij honden en dat heeft zoveel invloed op het welzijn van honden én hun eigenaren. Het is ook niet zo gek; de meeste honden zijn gefokt om samen te leven, jagen, speuren, gezelschap te houden, beschermen van huis en haard samen MET de mens. Denk ook eens aan de invloed van het thuiswerken van de afgelopen jaren en dat we nu met veel weer meer naar het werk toe gaan? Ga ermee aan de slag.
Geef je hond zijn rust terug en jouzelf de vrijheid!
Wel of geen bench?
Dit is super hond afhankelijk. De ene hond zal het super goed doen in de bench (mits bench-training is aangeleerd) en de andere hond zal juist helemaal hysterisch worden in een bench als je weggaat. Een bench kan het benauwde en angstige gevoel versterken. Je hond kan zich opgesloten voelen en heeft geen mogelijkheid om te bewegen of om te vluchten, waardoor de paniek alleen maar groter kan worden. Op het moment dat jouw hond spanning/stress ervaart wanneer jij weggaat, krijgt je hond het warm. Stress geeft hitte. Wanneer je hond in de bench normaal gesproken het fijn vindt op een warm kussen te liggen, kan hij het tijdens het alleen thuis blijven helemaal niet zo prettig vinden, simpelweg door de warmte die er ontstaat. Observeer wat je hond prettig vindt, laat hem zelf kiezen. Laat hem op een plek zijn waar hij graag is.
De basis in huis:
Vaak gaat het te snel, we bouwen te snel de tijd op dat je hond alleen thuis moet blijven. Het belangrijkste is dat je hond de associatie met alleen thuisblijven gaat veranderen.
Je training begint in huis. Als je ziet dat je hond al stress laat zien als je naar de deur toe loopt, pak je dit éérst aan voordat je buiten de deur gaat trainen. Dus eerst zorgen dat je naar de deur kan lopen, zónder dat je hond stresssignalen laat zien.
En vergeet niet: wanneer je 1 minuut angst of verdriet voelt, is dit net zo pijnlijk, dan wanneer je je 30 minuten slecht voelt.
Je hond mag leren dat het oké is om alleen te zijn
Een hond die constant achter de eigenaar aan loopt in huis kan een teken zijn van beginnende verlatingsangst. Het is echter niet zo dat alle honden die volggedrag vertonen automatisch ook verlatingsangst hebben. Honden zijn sociale dieren, ze zijn gewoon heel graag bij je. Sociaal gedrag gaat van hond naar hond, maar ook naar hond naar mens. Je zult merken dat, tijdens je alleen-thuis-blijf-training, dat je hond je minder zal gaan volgen door het huis.
Het wantrouwen van je hond om jou constant in de gaten te houden of je wel of niet weggaat of wat je gaat doen, gaat vervagen. Want jij gaat SUPER voorspelbaar maken wanneer je weggaat en wanneer je samen thuisblijft. Het wordt duidelijk voor de hond wat er van hem/haar verwacht wordt en dat geeft rust. Vanuit die vertrouwensbasis gaat je hond leren dat het oké is om alleen te zijn.
‘Volgt je hond je in huis (volggedrag)? Dit betekent NIET automatisch verlatingsangst.
Echter bij honden met verlatingsangst zie je vaak óók volggedrag.’
Alleen thuisblijven trainen, hoe doe je dat?
Kleine stapjes = the key:
Het opbouwen van de tijd dat je hond alleen gelaten wordt, moet geleidelijk gebeuren. Het is belangrijk om te beginnen met comfortabele stappen voor de hond, zoals het lopen naar de tussendeur zonder dat er iets spannends gebeurt. Door herhaling en positieve ervaringen leert de hond dat deze situatie veilig is en dat er niets engs zal gebeuren. Het krijgt een grote mate van voorspelbaarheid. Het ritueel van tevoren, maar zeker ook het feit DAT JE TERUGKOMT! Het doel is om de hond te laten begrijpen dat alleen thuisblijven saai is en dat er geen reden is voor stress.
Hoe creëer je voorspelbaarheid?
In het begin is het belangrijk dat het voor je hond superduidelijk wordt dat je gaat oefenen. Wanneer dingen of situaties voorspelbaar zijn voor je hond, zie ik dat honden ontzettend veel moeilijke dingen kunnen doen. Zo ook het thuisblijven.
Voorspelbaarheid in het alleen thuisblijven doe je door een “set” te bouwen.
Een voorbeeld van zo’n set is:
- Gordijnen dicht
- Muziekje aan (denk aan relaxing dog music)
- Toiletbezoek
- Schoenen aan
- Hond in bench/ren/mand
- Sleutels pakken (waaaah hele belangrijke, 1000% honden reageren hierop)
- Al je zooi pakken
- Camera aan
Dit kan ook in willekeurige volgorde trouwens he. Je kiest jouw volgorde. En dan als laatste zeg je een vast zinnetje, zoals: “tot strakjes, mooi op het huisje passen, vrouwtje is zo terug”. Dit is mijn zinnetje ???? maar maak er gerust iets van jezelf van.
En dit zeg je altijd, dan loop je naar de voordeur. En afhankelijk van hoe je hond dan reageert start je de training. Reageert jouw hond al op de tussendeur, dan stopt je training daar. Reageert je hond op de voordeur stop je training daar. Is het pas als je buiten bent? Enzovoorts. En vanaf daar is het heel belangrijk om met een expert aan de slag te gaan. Zodat je vanaf dat punt het geleidelijk op kan pakken. Je wil namelijk wel op de leercurve van je hond aan het werk zijn, maar niet aan het traumatiseren zijn.
Meer lezen? In mijn andere blog over verlatingsangst lees je over:
- Wel of geen camera gebruiken?
- Wat doe je in NOOD (als je écht nu weg moet!)
- 7 onmisbare tools die je helpen bij verlatingsangst.
Mocht je vragen hebben, stel je vraag gerust hieronder. Weet dat ik ook een fijne podcast hierover heb opgenomen. En je mag ook altijd even mailen naar support@movi-academy.nl .
Lieve groetjes Amber