Jaa, je krijgt straks je lievelingsmensen op bezoek! Ben je je huis al netjes aan het maken? De afwas weg aan het werken, zijn de koffiebonen aangevuld en haal je nog ff een doekje over de tafel? Of ben je meer het type die alles laat zoals het is? Zoals ik.
Is dit ook het lievelingsbezoek van je hond? Hoe vind je hond het als er bezoek komt? Reageert ze overenthousiast met springen, joelen of gaat ze blaffen, onrustig om je bezoek heen dartelen en wil ze alle aandacht? Of heb jij een voorbeeldig portret en blijft ze alles vanaf haar aangeleerde plekje observeren? Of is jouw buitenlandse hond het type dat wegduikt en de hele avond niet meer tevoorschijn komt? Welke emotie denk je dat je hond ervaart wanneer er bezoek komt. En misschien wel het allerbelangrijkste: vanaf welk punt weet je hond dat er bezoek komt? (trrrrinnnngg)
Veel interessante vragen en gedachten. In deze blog vertel ik je over de relatie tussen jouw gedrag, het gedrag van het bezoek en het emotionele welzijn van je hond.
‘Je hond kent jou beter dan jij jezelf.’
Lui leven
Je hond heeft, in tegenstelling tot jou, een ontzettend lui leven. Jouw hond hoeft werkelijk niks te doen de hele dag. Nou, kijk eens in je eigen agenda. Precies. Groot verschil he! Ze ligt een groot deel van de dag jou te observeren en daarmee is ze expert geworden in het lezen van jouw lichaamstaal. Ze kent jou beter dan jijzelf! ?
Zodra jij in de ochtend 1 handeling anders doet, dan merkt je hond dat op. Als je meerdere dingen anders doet (want je gaat echt niet elke dag ineens alles zo netjes maken), dan heeft je hond allang in de gaten dat er iets gaat gebeuren. Ook al denk je van niet en ligt je hond ogenschijnlijk lekker te slapen.
4 type mensen, welke ben jij?
Om 13:00u verwacht je je bezoek, maar om 12:50u is het bezoek er nog niet. Nou op dit punt heb je 4 type mensen:
- De ijsbeer (je schuift de vitrage aan de kant en ijsbeert wat door het huis, weer naar buiten kijken, toch nog doekje over de tafel, weer zitten, and repeat)
- De wachtende Harrie
- De telefooncheckende Marie
- Het ‘ik doe nog even snel een boodschap en ben dan net niet thuis al bezoek arriveert’ – type
Nou wees eens eerlijk: hoe ziet ‘wachten’ er bij jou uit? Laat het gerust weten in de reacties hieronder. Dan zul je zien dat je niet de enige bent ?
Alleen onze honden… die merken deze onrust en je raadt het al: het heeft veel invloed op de voorspelbaarheid, stress en opwinding van je hond hoe deze reageert op je bezoek. Er is dan al gedoe zonder dat de bel nog is gegaan. Als jij druk ervaart omdat er bezoek komt, is dat wiebeligheid die je hond signaleert. Jij kan op dat punt 2 dingen doen:
- Je hond actief leren met jouw wiebeligheid om te gaan, plus dit rete voorspelbaar maken.
- Zelf aan de slag met rust ervaren wanneer er bezoek komt, oftewel leg de lat niet zo hoog
‘Leer honden omgaan met wat er is en oefen daarmee.’
‘Heee hallooo!!!’
Na een schoon en opgeruimd huis, 10x ijsberen voor het raam en nog 20x je mobiel checken is het zover: je bezoek is er! Je weet ondertussen dat dit voor je hond de afgelopen 2 uur al duidelijk was. En even afhankelijk van hoe je hond bezoek vindt, is ze al 2 uur gespannen of hyper enthousiast hierover.
Het bezoek komt binnen en ben jij je ervan bewust hoe je ze begroet. Komt je bezoek luid kletsend en met veel bombarie binnen? Voor je hond kan dit behoorlijk overweldigend zijn. Beangstigend. Verwarrend. ‘Wat komen ze doen in mijn veilige haven? Moet ik er iets mee?’
Vanuit deze spanning kan het zijn dat je hond geen rust kan pakken. Dat ze AAN blijft staan. Dat ze veel aandacht vraagt van je bezoek om er grip op krijgen. Benieuwd wat ik bedoel met ‘AAN staan’, lees de blog over ‘de ideale dagindeling voor je hond’.
The key hierin is: RUST. Rust, rust, rust. Honden houden van voorspelbaarheid en structuur. De eerste 3 stappen voor meer ontspanning en rust bij bezoek
- laat wilde begroetingen achterwege
- geef je bezoek instructies dat ze niks met je hond hoeven (lees: niet aaien, niet aankijken, niet tegen praten)
- kiest je hond om te observeren? Dat mag in een rustige en ontspannen houding.
Oké nu een oefening voor jou! Je hond hoeft niks te doen, jij gaat iets doen. En vervolgens mag je je hond observeren en mij hieronder laten weten wat er gebeurde ? *dat laatste mag, moet niet.
AAN DE SLAG: roep eens NU (jaaa je hebt er de tijd voor, want je bent toch gewoon dit aan het lezen), ‘Hee Hallooo!’ door de woonkamer. Zoals je zou doen als er iemand binnenkomt of als je iemand om straat groet.
Veilige plek, hoe richt je dat in?
Het is goed om een veilige plek voor je hond in huis te hebben. Een plek waar je hond zich terug kan trekken. Denk aan een bench, ren, rustige plek in de gang of in de tuin. Observeer je hond en als je ziet dat je hond zijn rust niet pakt, gespannen is in zijn doen en laten en het lichaam strak oogt. Er is veel spierspanning, mogelijk hijgen of piepen. Dit zijn signalen dat de hond even apart mag, even naar buiten moet of een korte wandeling. De eerste keren dat je met oefenbezoek oefent, is er alle aandacht voor de hond. NIET voor het bezoek. Je bent eigenlijk een hele asociale gastvrouw/heer. Dus nodig oefenbezoek uit waarbij je je op je gemakt voelt, zodat je zelf het meeste uit de oefensessie haalt.
Let op: de valkuil voor vele is dat het ‘apart zetten’ zo goed bevalt, dat dit voortaan de truc wordt. Want ja, jij kan in ieder geval relax je bezoek ontvangen. Echter is dit ook leuk voor je hond en voor jou? Waarschijnlijk is jouw droombeeld meer dat je hond er gezellig bij ligt. Als dat je droombeeld is, neem dan in hemelsnaam geen genoegen met het apart leggen van je hond als truc. Ga aan de slag om je hond OKEEHEID te laten ervaren met vreemde of bekende in huis. Hoe je dit doet? Lees het hier.
Om je hond en je bezoek te beschermen, maar ook om het jezelf gemakkelijk te maken is het PRIMA om de hond apart te zetten. Je kan je bezoek net als altijd ontvangen. Is je hond erbij dan blijf je toch meer alert op je hond: ‘als bezoek maar niet onverwachts ineens opstaat’ of ‘een hard geluid maakt’. Je bent gewoon met minder aandacht bij je bezoek als je hond er ook bij is.
Trucjes overschaduwen echte leerervaringen
Ik pleit ervoor om ermee te stoppen. Stop met trucjes. Gaan voor veiligheid is ALTIJD belangrijk in het opvoeden van honden, echter moet het mijn inziens niet ten koste gaan van groei en het leerproces. Jij en je hond verdienen het om te groeien en bloeien. Sterker nog, ik weet zeker als jullie moeilijk dingen samen, met een goed plan aangaan, jullie band nog hechter wordt. Denk maar aan een vriend(in) waarmee je in de Python ging in de Efteling, terwijl je echt niet durfde. Kan je je voorstellen hoe stoer (of misselijk) je erna voelde? Nou precies dat! Het schept een band.
Je hoeft niet de hele tijd als er bezoek is te oefenen. Breek het op in kleine behapbare stukjes. Begin bijvoorbeeld met als je bezoek zit en je hebt ze net de opgewarmde worstenbroodjes geserveerd, om dan je hond aangelijnd er eventjes bij te laten. Je weet dan dat ze voorlopig nog wel even blijven zitten en dat is het perfecte moment om je hond erbij te betrekken, zonder dat er allerlei interactie hoeft te zijn tussen beide. Voor jou hond is het op dit punt voldoende om even geur te pakken op afstand bij het bezoek. Check?
Met het snuffelen kan je denken aan: eventueel aan de spullen van je bezoek ruiken, zoals tassen en jassen of misschien zelfs aan de schoenen of broek. Je bezoek hoeft dus nog steeds niks met je hond, maar op deze manier kan ze wel aan de aanwezigheid wennen.
Dit was jullie oefenmoment! Het hoeft maar kort te duren en je hond heeft al zóóóveel geleerd! On spot oefenen noem ik dit ?
Fijne dag!
Lieve groetjes Amber.
Hoi Amber!
Ik volg je al een tijdje op Instagram, en lees graag ook af en toe wat van je blogs of je podcasts. Wat een leuke en interessante blog!
Eén vraag naar aanleiding van het lezen ervan.
Stel je hond blaft enorm naar het bezoek, ook in die andere ruimte waar je hem/haar zet. Dan laat je ze daarna aangelijnd uit de ruimte even snuffelen aan de mensen. En dat was je oefenmoment schrijf je. Stop je de hond daarna weer terug op z’n eigen plek waar hem hem net vandaan hebt gehaald? En als de hond dan daar weer vrolijk verder gaat met blaffen? Dan moet je t bezoek eigenlijk wegsturen om het comfortabel te houden voor je hond? Of zie ik het verkeerd?
Alvast bedankt voor je reactie!
Hoi hoi Michelle,
Leuk dat je Amber’s blog hebt gelezen, en wat een goede vraag.
Eigenlijk klopt het helemaal wat je zegt. Je oefenmoment is dan weer voorbij en het fijnst is als je bezoek dan weggaat zodat je hond dit kan verwerken.
Daarom is het het makkelijkst om dit in het begin met bijvoorbeeld je buurvrouw te oefenen, die dan heel even langs komt en daarna weer naar huis gaat.
Lieve groetjes, Anouk???? | Team Amber