Bestond er maar een Quick fix medicijn voor he: uitvalgedrag bij honden. Van de andere kant, als je echt het leerproces in durft te duiken is dat het grootste cadeau wat je kan krijgen. Doordat je hond uitvalt, moet je je verplicht verdiepen in het wezen hond en de rijk emotionele belevingswereld. Met deze blog wil ik het uitvalgedrag bespreken en geef ik je diverse tips & trucs om ermee om te gaan.

Uitvalgedrag is een veelvoorkomend probleem bij honden. Honden die uitvallen kunnen blaffen, grommen, tanden laten zien of zelfs bijten naar andere honden of mensen. Dit gedrag kan erg vervelend en zelfs gevaarlijk zijn.

In deze blog bespreek ik de oorzaken van uitvalgedrag en voorzie ik je van tips om ermee om de slag te gaan. We besteden ook aandacht aan signalen die een angstige of enthousiaste hond kunnen vertonen.

Oorzaken van uitvalgedrag

Er zijn verschillende oorzaken van uitvalgedrag bij honden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Angst: Honden kunnen uitvallen omdat ze bang zijn voor andere honden of mensen. Dit kan komen door een nare ervaring in het verleden, zoals gebeten zijn door een andere hond.
  • Onzekerheid: Honden die onzeker zijn over zichzelf, kunnen ook uitvallen. Dit doen ze om hun eigen grenzen te bewaken en dat aan te geven bij de andere hond (of aan de eigenaar ;)).
  • Frustratie: Honden die gefrustreerd zijn omdat ze iets niet mogen of niet kunnen, kunnen ook uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ze andere honden zien spelen terwijl ze zelf aangelijnd zijn.
  • Opwinding: Sommige honden vallen uit omdat ze opgewonden zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ze een overload van stress hebben. Denk aan 8 honden gepasseerd zonder probleem en de 9e valt je hond naar uit (prikkel stapeling). Op dit punt overstromen de stresshormonen (ga lekker naar huis, je hond te rusten leggen).

homeopathie, alternatieve geneeswijze hond, epilepsie hond, artrose hond, hondengedrag, ziekte. ondersteunen.

Het verschil tussen een angstige of enthousiaste hond

Het is belangrijk om de signalen te herkennen die een angstige of enthousiaste hond kan vertonen. Zo kun je tijdig, op de juiste manier ingrijpen en voorkomen dat je hond uitvalt.

Signalen van een angstige hond:

  • Oren plat tegen de kop
  • Staart ingetrokken
  • Likken aan de neus
  • Gapen
  • Kwispelen met de staart tussen de poten

 

Signalen van een enthousiaste hond:

  • Staart kwispelt hoog en snel
  • Oren rechtop
  • Lichaam gespannen
  • Blaffen of grommen

 

Geintje! Dit soort lijstjes slaan helemaal nergens op. Want een angstige hond kan ook blaffen en grommen. En een angstige hond kan ook hoog en snel kwispelen.

Het lijntje tussen enthousiasme, angstig en gestresst is soms maar dun. Vaak willen we als eigenaar dat de hond zich blij voelt en noemen we het al snel overenthousiast. Ik wil je uitnodigen om alle momenten dat jij zegt “dat vindt ‘ie leuk” of “hij ia alleen maar enthousiast’, je blikveld te verbreden met: Zou het ook gestrest kunnen zijn?

Uitvalgedrag bij honden is een complex probleem met verschillende oorzaken. Door de signalen van je hond te leren herkennen en de juiste stappen te ondernemen, kun je de onderliggende emotie van het uitvalgedrag verminderen en ervoor zorgen dat je hond zich prettiger en veiliger voelt..

Titeren of vaccineren bij honden?

Extra tips:

Laat je me weten hoe het met je uitvallende hond gaat?

Heb je nog vragen? Laat dan een reactie achter!

Fijne dag!
Lieve Groetjes Amber