‘Mijn hond is op alles en iedereen gefocust behalve op mij’. ‘Ik kan roepen wat ik wil, mijn hond luistert nooit’. ‘Het lijkt wel alsof ik niet besta voor mijn hond’. Is dit herkenbaar voor je? Heb jij het idee dat wat je ook doet, het nooit lukt om echt contact te krijgen met jouw hond? In deze blog ga ik dieper in op hoe je deze verbinding wel kunt creëren.
Afstemmen op mijn hond, hoe doe ik dat dan?
Ja dat klinkt leuk, maar hoe doe je dat met een wezen dat niet dezelfde taal spreekt? Het begint allemaal met het begrijpen van de behoeften van je hond. Vergelijk het met een gesprek tussen twee goede vrienden; je moet de tijd nemen om te luisteren en te begrijpen wat de ander nodig heeft. Hetzelfde geldt voor je hond. Maar tussen mens en hond kan de taalbarrière voor struggles zorgen. Bij een hond kom je hierachter door goed te observeren. Welke signalen laat je hond zien? Wat zijn zijn verlangens en angsten? Honden zijn meesters in kleine signalen geven. Wanneer jij deze kleine signalen leert lezen en herkennen in alledaagse situaties zoals de wandeling, op het terras, als je hond blaft in huis en jij hebt geen idee waarom, wanneer je goede vriendin op visite komt of wanneer jij het huis verlaat, dan ga je je hond beter leren begrijpen. Ja, maar wat zijn dan die kleine signalen en wat betekenen ze, hoor ik je denken? Een hond kan talloze stresssignalen laten zien zoals oogwit tonen, tongelen, stapje achteruitzetten, zijkant aanbieden, oren naar achteren, smakken, wegkijken, gapen enzovoorts. In mijn online cursus Jij & Je Hond leer ik je deze signalen te herkennen.
De key voor verbinding ligt in zelfreflectie
Kun je een ander begrijpen als je jezelf niet begrijpt? Ben jij je bewust van jouw eigen emoties, intenties en gedragingen? Waarom reageer je zo fel wanneer je hond niet komt? Reageer je altijd zo fel, of alleen vandaag? Hoe voel je je vandaag? Dit zijn allemaal vragen om bij stil te staan en die je inzicht geven in waarom je doet wat je doet. En als jij inzicht hebt in wat jij doet en welke emoties jij laat zien kun je je hond ook beter gaan begrijpen. Dan kun je begrijpen dat je hond vandaag misschien even wat minder zin heeft om bij je te komen, want jij voelt je vandaag zelf ook even wat minder lekker. Of misschien ben je juist ontzettend vrolijk en blij en is je hond daardoor hyper enthousiast.
Keuzevrijheid voor je hond
Ik leg het mijn cursisten vaak zo uit.
‘Stel we gaan samen naar de Efteling en ik wil per se in de droomvlucht, maar jij liever in de python. Als we dan de hele dag alleen maar in de droomvlucht gaan, heb jij aan het einde van de dag dan een fijne dag gehad? En wat nu als we het om en om doen? Of in de ochtend de droomvlucht en in de middag de python bijvoorbeeld?’
Jouw hond wil mogelijk ook soms net een andere route lopen dan dat jij wil. Door je hond af en toe zelf keuzes te laten maken, zal jullie band versterken en groeit zijn zelfvertrouwen.
Je kunt om te beginnen eens een vrije-keuzewandeling maken. Dit is onder mijn cursisten echt een grote hit!
Wanneer je hond dit fenomeen nog niet kent, zal hij in eerste instantie misschien gaan staan wachten totdat jij bepaalt waar jullie naartoe gaan. Want ja, jij bepaalde tot nu toe altijd de route, toch? Wacht hier doorheen, niks zeggen, gewoon wachten. Je hond zal uiteindelijk zelf een keuze maken. Laat je verassen door de keuzes die je hond maakt deze wandeling. Het geeft je veel informatie. Zo vinden sommige honden het bijvoorbeeld helemaal niet fijn een ronde te lopen. Wie weet loopt jouw hond tot een bepaald punt en loopt hij daarna exact dezelfde weg terug naar huis. Interessant toch?!
Het belang van een veilige omgeving
Het belangrijkste onderdeel van een goede verbinding met je hond is misschien wel veiligheid. Je hond moet zich veilig voelen bij je omdat:
1. De Polyvagaal theorie leert ons dat als je hond angst ervaart, je niet kunt verwachten dat hij zich sociaal gedraagt.
2. Om te kunnen leren is je veiligheidsgevoel cruciaal
3. Het creëren van een veilige omgeving is de sleutel tot verbinding. Corregulatie is hierin heel erg belangrijk, dus het afstemmen met elkaar in spannende en of nieuwe situaties.
Bijvoorbeeld wanneer je voor het eerst met je hond naar het strand gaat. Sommige honden vinden dit spannend, anderen juist helemaal niet. Er hangen daar andere geuren, de wind is er vaak intenser en ook het geluid van de zee komt bij je hond anders binnen dan bij ons. Kijk goed naar je hond, wat laat je hond zien? Wat heeft je hond nodig? Stem af.
Dat deze blog je mag triggeren en inspireren voor het verdiepen van de relatie met jouw hond. Het begint allemaal met afstemmen, begrip, respect en bewustwording. Op naar een fijne vriendschap!
Lieve groetjes Amber