Ken je dat? Je hond wordt zo enthousiast bij bezoek dat hij niet anders kan dan opspringen en iedereen wild begroeten met een hoop gedoe, gehups en ‘vrolijke’ sprongen. Wat is de reden dat je hond opspringt bij bezoek en natuurlijk, (wel zo handig), wat kan je eraan doen? 

 

Visite is een raar fenomeen voor je hond 

Als eerste is het belangrijk je te realiseren dat bezoek een heel raar fenomeen is voor je hond. Als het goed is, is de woning waar jij met je hond woont, de veilige haven van je hond. Veiligheid is een belangrijk goed. Want als je je veilig voelt, is de stress laag en kan je goed rusten. En als je goed rust en weinig stress ervaart blijf je gezond. Dat is belangrijk voor zowel overleven als voortplanten.  

De 6 redenen dat je hond springt bij bezoek? 

  1. Omdat het kan 😉 sommige honden zijn er werkelijk gewoon dol op en vinden het oprecht leuk om te springen (hele klein groep trouwens hoor, vaak meer de atleten onder de honden)  
  2. Vanuit hyperenthousiasme (soms gestuurd vanuit stress, soms gestuurd vanuit playfullnes)  
  3. Stress; stress wil bewegen, als de hond begrensd wordt in beweging of het object (in dit geval bezoek) de bewegende trigger is voor de hond om stress te ervaren, dan kan de hond ook gaan springen, omdat gewoon rechttoe rechtaan bewegen dan niet meer relevant is. De hond interact dan met het bezoek en dat gaat gepaard met bijvoorbeeld springen.  
  4. Gewoonte. Sommige honden springen omdat dit de manier is geworden die ze hebben gevonden om met bezoek om te gaan (dat jij dit minder geslaagd vindt is een tweede, voor je hond is dit een manier van omgaan geworden. Je hond weet zich zo een houding te geven in voor je hond ongemakkelijke situatie)  
  5. Stuurloosheid vanuit jou als eigenaar. Door gebrekkige sturing in het verleden is je hond zijn eigen manier gaan vinden om met dit gekke fenomeen om te gaan, namelijk: Bezoek.  
  6. Uitblijven van aandacht. Als pup laat bezoek zich door de hurken zakken en knielt voor de pup wat “och, och, och, zo lief” en is er overvloed en knuffels en lieve woordjes (de vraag is hoe dit écht was voor je pup en dat dit überhaupt niet al ten grondslag ligt aan de hele uitdaging die je nu hebt). Als deze pup groter wordt, dan is hij ineens een volwassen hond en vinden we dat hij zich maar moet gedragen. We gaan liever niet meer door onze knieën, want dadelijk springt ie ons om enz. enz. De hond voelt zich niet gezien en probeert in je blikveld te springen. Door te springen zoekt en vind de hond de nabijheid. Het springen is een manier om dichterbij te komen.  

 

Nou, leuk, denk je nu, die redenen. Die had je misschien zelf ook wel kunnen verzinnen. Ik hoor het je denken: “kom nu maar met de oplossingen!” Helaas is het niet zo simpel, maar ik ga je natuurlijk niet met lege handen laten. Dus ik geef je oplossingen passend bij alle bovenstaande 6 redenen. Dit is dan wel een meer globaal advies. Ben je nu benieuwd naar de diepgaandere tips specifiek bij iedere reden individueel dan wil je aanraden om HIER eens te kijken. Misschien is de online cursus Bezoek Begroeten met 121(!!) korte videolessen wel iets voor jou en je hond, als je meer de diepte in wilt.  

Hoe leer je je hond NIET opspringen bij bezoek? In vijf tips.  

Tippie 1: Bedenk eerst zelf hoe jij wilt dat je hond het bezoek begroet?  

Omschrijf dus wat je WEL wilt zien van je hond. Wellicht helpen de volgende vragen je erbij: 

  1. In de ideale wereld wat doe je hond dan richting bezoek? Als alles mogelijk is? 
  2. Hoe ziet het er precies uit? 
  3. Is dit fijn voor jou? Voor je hond? En voor je bezoek? 

Tippie 2: Ga je hond dit nieuwe Bezoek Begroet ritueel aanleren  

Dit doe je door ieniemienie stapjes en als je denkt dat je het kleinste stapje te pakken hebt, ga je nog een kleinere stap bedenken. Wanneer je die piepkleine stapjes helder hebt, weet je ook precies wanneer je kan belonen. Namelijk alles wat je hond weg beweegt van het bezoek.  

Tippie 3: Begrens je hond door een hekje, lijn of andere ruimte bij binnenkomst.  

Het binnenkomen geeft vaak zo’n mega opwindingspiek voor je hond. Zodra dat je hond pas bij het bezoek komt als de rust wat is wedergekeerd. Dus vaak als je bezoek de jassen weg heeft gehangen, taart en koffie heeft. Dat is het moment dat je je hond erbij haalt en gaat oefenen volgens de ‘Bezoek Begroet’ methodiek.  

Tippie 4: Train de bel  

Super simpel. Bel = voer. Klaar.  

Tippie 5: Nu ben je klaar voor OEFENBEZOEK!  

Regel oefenbezoek wat je makkelijk grenzen aan durft te geven en bezoek wat oordeelloos kan kijken naar hoe jij aan het stumperen bent met de training. Je bent iets nieuws aan het doen en je mag dus ook stumperen. Als je iets perfect wilt hebben, moet je dat maar bij het poetsen van je huis toepassen, maar niet in de opvoeding van je hond 😉 perfect is zo 1989! 

Bezoek Begroeten 

Nogmaals deze tips zijn globaal inzetbaar, ongeacht de reden van dat je hond opspringt naar visite. Wil je hier verder mee aan de slag voel je dan meer dan welkom om mij een mail te sturen op support@movi-academy.nl.
Ik denk graag met je mee in de specifieke behoefte van jou en je hond en hoe ik je daarbij kan helpen. 

De meest easy peasy master tip: voed je bezoek op! Zorg ervoor dat je bezoek precies doet wat je zegt. Zodat dit onvoorspelbare bezoek voor je hond hoe dan ook voorspelbaar blijft. 
Zet je hond agressie of anderszins gevaarlijk gedrag in, dan is de veiligheid van jezelf, je bezoek en de hond belangrijker dan trainen. Zoek fijne, passende en professionele begeleiding bij het ontvangen van visite voor je hond en vergeet bovenstaande tippies!  

Voor alle rest, lekker gaan oefenen! En wie weet tot binnenkort bij mijn cursus Bezoek Begroeten! 
Wil je nog een vraag stellen over het opspring gedrag van je hond naar visite, type je vraag gerust hieronder.  

 

Ik wens je een mooie dag!
Lieve groetjes, Amber