Blaft je hond naar bezoek of naar de deurbel? Dit komt vaak door angst, spanning of opwinding… Maar hoe kan het nou, dat je hond dit binnen wel doet, en dat hij buiten gewoon oke is met vreemde mensen?
Het betekent helaas niet dat wanneer je hond buiten niet reageert op andere mensen, dat hij andere mensen automatisch (hoor ineens het liedje van Flemming in mijn hoofd haha) binnen niet spannend vindt. Dat kan liggen aan de mensen, maar ook aan de situatie. En vergis je niet wat letterlijk “de ruimte” met je hond doet. En buiten wandelend, heeft de hond gevoelsmatig (mits je je hond lengte geeft aan de lijn) meer ruimte dan in huis, waarin de muren toch een meer opgesloten gevoel geven.
Dus buiten kan hij ze gewoon passeren en kan hij zelfs benaderd worden. Binnen lijkt dit ondenkbaar. Hoe kan dit nou hoor ik je denken. Ik leg het je met liefde en plezier uit:
1. Ruimte en afstand:
In de intro had ik het er al even kort over. De muren geven automatisch een meer opgesloten gevoel. Net zoals dat door een steegje iemand passeren heel anders voelt dan op een weiland. De ander komt voor je gevoel meer in je zone op het moment dat er smalte is in het passeren of naderen. Hetzelfde geldt voor bezoek. Het kan dus zo zijn dat je hond andere mensen buiten misschien wel spannend vindt, maar het aankan, omdat er genoeg ruimte is en de mensen niet té dichtbij komen. En wat dan ‘te dichtbij is’ is, gekeken door de ogen van je hond. Als je hond zich nog veilig voelt op de afstand waarin onbekende mensen zijn, kan het dus zijn dat je hond niet reageert. Het is ook belangrijk te bedenken dat het feit dat je hond niet blaft of ander heftig gedrag vertoont, niet betekent dat hij het niet spannend vindt. De reactie komt vaak pas als de stress van je hond stapelt. Meer daarover lees in je in mijn blog over stress. Je hond vindt het buiten dan “mwoah, mwoah”, maar wel te doen, terwijl het binnen dat een direct een grote reactie geeft.
Voorbeeld: in de bossen zie je en spin lopen, je loopt de andere kant op en nooit weer zie je de spin. Je hoeft niks met de spin. Nu wil je naar bed. En zit er een spin op je kussen. Je bent super moe. Je zal nu IETS moeten gaan doen. En als je maar bang genoeg bent van spinnen is er ook een kleine kans dat het je lukt om beneden rustig te gaan slapen. Voel je hem? Kan je je inleven waar dit over gaat?
2. Context is alles
Wat ik hier in het kort mee bedoel is dat je hond leert door ‘als dit….dan dat’. ‘Als je je wandelschoenen aan doet, dan ga je wandelen in de duinen.’
Of
‘Als je je huissleutels pakt, dan ga je weg van huis’
Enz enz. Dit is heeeeel basaal hoe je hond leert. Rondom bezoek is het dus belangrijk te achterhalen welke context, dus welke ‘als dit..dan dat’ er is ontstaan. En nog belangrijker hoe je die kan ombuigen naar meer ontspanning rondom bezoek. Zo kan het zijn dat je hond onbekende mensen op zichzelf (losstaand) niet spannend vindt en dat het buitenshuis geen extra stress voor je hond veroorzaakt. Maar binnenshuis verandert de context. Voor veel honden is ‘het huis’ ook een veiligheidsanker of belangrijke bron. En veel honden willen belangrijke bronnen in hun leven beschermen. De situatie kan de combinatie zijn van jou als eigenaar en de onbekende mensen ervoor zorgen dat hij wel reageert zoals die dat nu doet (en jij waarschijnlijk niet prettig vindt). Dit heeft te maken met klassieke conditionering, waarbij het ene de voorspeller wordt van het andere. Misschien is bezoek voor je hond een voorspeller van iets vervelends.
Je hond kan de volgende koppelingen hebben gelegd. En ja, dit is ECHT hoe een hond leert:
- Je veel druk legt op de hond, door hem naar de bench of hal te sturen (waar tevens óók niks mis mee is, maar zie daarvoor mijn cursus Bezoek Begroeten.)
- Als er bezoek komt is er geen aandacht voor mij.
- Je op je hond moppert (beetje uit schaamte vaak, van ‘wat zal het bezoek wel niet denken’) als je hond te opdringerig is naar bezoek. Misschien ga je je stem verheffen of op je hond mopperen.
- Je geeft je hond allerlei cues (of nog erger dat het bezoek dit doet)
- Als er bezoek komt gaat het bezoek en mijn baasje weg (wandelen of naar concert ofzo)
- Als er bezoek is gedraagt mijn baasje zich ineens heel onvoorspelbaar, ik heb liever dat het bezoek weggaat
Zijn deze een beetje herkenbaar voor je? Laat het gerust hieronder in de comments weten.
Wellicht denk je nu terwijl je deze blog leest: ‘mijn hond doet dit omdat hij huis en haard beschermd’. Het is waakgedrag of misschien denk je zelfs aan territoriaal gedrag.
3. Territoriaal gedrag
Als eerst is het belangrijk om te weten dat honden goede en grote sociale vaardigheden hebben. Het ene ras wat meer als het andere. Maar over het algemeen is het een sociaal dier voor zijn groep. Echter de skill om met anderen om te gaan is iets wat ze geleerd wordt. Het is vanuit de ogen van de hond meer dan abnormaal dat iemand die NIET tot de sociale groep behoort de leefruimte zal betreden. Door socialisatie proces kan dit wel genormaliseerd worden. En precies daar help ik je bij, bij de online cursus Bezoek Begroeten.
Honden hebben een heel groot aanpassingsvermogen en ze kunnen dus leren dat bezoek oké is. (Overigens blijft een hond een individu en zijn er echt wel rassen die een lagere tolerantie beleid hebben naar onbekende mensen, zoals bezoek). Waarmee ik dus allesbehalve zeg dat alles maakbaar is met een hond. Dat geloof ik juist niet.
Bij territoriaal gedrag wordt vaak over gezegd dat de hond zijn terrein verdedigt en daarom blaft. Lees vooral ook DEZE blog hierover. Het verschil tussen waakgedrag en territoriaal gedrag. Voor mij is het superbelangrijk om naar de onderliggende emotie van de hond te kijken. Dus voorbij de laag van gedrag. Je kunt zeggen: ‘mijn hond voelt de noodzaak om iets te verdedigen’. Of je zegt: ‘mijn hond ervaart angst om iets te verliezen’.
Onthoud voor de volgende alinea even goed: honden zijn van nature master in conflict-vermijdend gedrag. Verplaats je eens in de positie van je hond. Waarom zou je een conflict opzoeken… als je NIET bang bent voor wat er zou kunnen gebeuren met vreemde mensen die binnenkomen? Zoals hierboven is te lezen, ze gaan conflicten het liefst uit de weg. Waarom zouden ze hiervoor dan een uitzondering maken? Dat is de vraag waar we mee bezig mogen, mijns inziens.
Een krachtige relatie tussen jou en je hond
De oplossing mag liggen in het vertrouwen in jou, als verzorger, en zich daardoor laten begeleiden door jou. In plaats van hard blaffen, uit contact gaan en niet meer stuurbaar zijn voor jou. Hoe zorg je ervoor dat je hond jou vertrouwd? Dat is een mooi blog onderwerp voor een volgende keer.
Het betekent in ieder geval dat de relatie tussen jou en je hond krachtig moet zijn, je moet immers er tussenkomen in die emotionele gebeurtenis die het op dat moment ook voor je hond is. Werken aan de relatie is waar het op neer komt. De relatie met je hond opbouwen en zorgen dat je hond zich veilig voelt bij jou. Als je vraagt hem te komen, dat hij dan ook komt.
Wil je werken aan de relatie met je hond? Bouwen aan meer vertrouwen en daarmee de reactie van je hond op onbekende mensen in en rondom huis veranderen? Neem eens een kijkje bij mijn online cursus Bezoek Begroeten.
Mocht je vragen hebben, typ dat gerust hieronder.
Lieve groetjes, Amber