Visite ontvangen met een blaffende hond kan een behoorlijke uitdaging zijn. Misschien vraag je je af waarom jouw hond zo reageert. Geloof me, je bent niet de enige! Het is misschien een beetje verrassend, maar soms ligt de oorzaak bij onszelf als eigenaren. Dit kan je wat verrassen, want ik ben niet the kind of professional die jou, van alle problemen met je hond, de schuld geeft. Juist helemaal niet. En nee, dit betekent ook niet dat je iets verkeerd hebt gedaan met opzet in de opvoeding met je hond (deze eigenaren lezen mijn blogs namelijk niet, haha!) Meestal zijn het juist de meest betrokken en gemotiveerde verzorgers (jaja, ik heb het over jou) die mijn blogs lezen en willen leren hoe ze hun hond het beste kunnen helpen. Hoe kan het dan toch komen dat jij goedbedoeld toch een beetje een onhandige aanpak hebt gekozen voor jouw hond ten aanzien van bezoek? Welk aandeel heb jij hierin?  

 

De vier type honden die blaffen naar bezoek 

Om deze blog wat toegankelijker te schrijven en meer behapbaar te maken voor jou, vind ik het leuk om de hond even te labelen. (Als je me langer volgt weet je dat ik totaal niet van labelen houdt, maar omdat de lezer ervan smult, speciaal voor jou even de korte klap labels :D). Daarvoor heb ik vier hond-typen bedacht. Dit is dus niks wetenschappelijks, maar gewoon, praktische ikke, die voor jou een handig te onthouden opsomming maakt:  

  1. De angstige hond
    Wanneer je hond dit type is vindt hij onbekende mensen beangstigend, spannend of bedreigend. Je ziet vaak een lage houding, teruggetrokken gedrag, soms lip optrekken, maar ook hypergedrag kan hieronder vallen of luid blaffen en dan weer terugdeinzen. Achter de eigenaar klimmen of achter de bank wegduiken. Maar ook borstelen, overmatig kruissnuiven of opdringerig zijn kan horen bij de angstige hond.  
  2. De territoriale hond
    In deze blog stelde ik al wat vraagtekens bij het hele territoriale verhaal en vooral vanuit welke emotie dit komt. De territoriale hond wil geen onbekende mensen in zijn huis, omdat het zijn terrein is. Sommigen mensen zeggen dat deze honden boos zijn en woede voelen, maar ik geloof dat ze het vooral spannend vinden. Op zijn minst opwinding ervaren, even los van of dit positieve of negatieve opwinding is. 
  3. De over-enthousiaste hond
    Sorry voor alle Doodle eigenaren, maar ik zie dan echt de typische Doodle voor me. Of de labradors, die kunnen er ook wat van ;). Deze hond raakt zo opgewonden van bezoek dat hij zichzelf niet in de hand heeft. De eigenaar omschrijft dit als ‘ongeleid projectiel’ ofwel ‘hyper-enthousiast’.  
  4. De ‘ALS er bezoek komt, DAN staat er mij iets vervelends te wachten’ hond 

Je hoort met er meer dan eens over je hond leert door middel van ‘ALS dit…. DAN dat’ principe. Oftewel door middel van associaties. (Zoek maar eens op klassieke conditionering, Pavlov). Deze hond heeft geleerd dat visite iets vervelends voorspelt. Daar ga ik nu dieper op in, want dit is het stukje waar jij het als eigenaar wellicht hebt laten liggen. Goed nieuws, dit kan je omkeren :D.  

Je hond blaft naar visite? JUP 

Als eerste maar gelijk een heilig huisje intrappen: honden zijn geen allemansvrienden. Honden die moeite hebben met onbekende mensen, reactief zijn hebben over het algemeen ook grote moeite met deze vreemde mensen (vanuit de ogen van de hond) binnenhuis. Honden die naar visite blaffen omdat ze angstig zijn, maken zich zorgen over de onbekende mensen in hun leefruimte. Om deze uitdaging goed te begrijpen is het belangrijk om je te realiseren dat het gaat om hoe de hond naar de prikkel (bezoek/visite/vreemde mensen) kijkt. Hoe de hond deze prikkel ervaart (of in het verleden heeft ervaren.
Izzy heeft issues met bezoek. Dit is onder andere ontstaan in haar jonge jaren (angstfase) toen er een man haar in de ren heeft willen aaien. Dit is een groot fiasco geworden en sindsdien denkt Izzy bij bezoek: “oh jee, wantrouwen, wat gaat mij nu overkomen?” Dit heeft veel tijd nodig om weer te herstellen. Het gaat namelijk om vertrouwen wat teruggewonnen dient te worden. Daarbij is zij een Ridgeback, en zoek het ras maar eens op, er staat altijd bij ‘gereserveerd voor derden’.  

Sommige honden hebben geleerd dat visite vervelende dingen voorspelt. Dat gebeurt vaak zo: 

  • Jij als eigenaar vindt het vaak vervelend als je hond bijvoorbeeld opspringt of onstuimig reageert op bezoek. Je voelt dat je gefaald hebt in de opvoeding, je schaamt je beetje voor het gedrag van je hond. En er gaan waarschijnlijk allerlei stemmetjes af in je hoofd. Vanuit onwetendheid of onkunde roep je met stemverheffing ‘LAAG” of ‘FOEII’ of ‘NIET DOEN’ of ‘in de mand.’ Als dat onvoldoende helpt wordt er wel eens geïnstrueerd naar bezoek: ‘geef hem gerust een knietje hoor, dan stopt het wel’. Dus een toch al vreemd persoon doet op zo’n moment je hond pijn, want dat is de enige reden waarom knietjes werken. Zou je hond hier bezoek leuker of minder leuk van gaan vinden? Juist, minder leuk he! Het maakt bezoek nog onvoorspelbaarder en in ieder geval nog spannender. Terwijl de uitnodiging hierin is: je mag gaan oefenen in rust je hond te leren wat het gewenste gedrag is, zoals met vier pootjes op de grond je bezoek in een ontspannen slangenlichaam te begroeten i.p.v. als een raket erop af te stormen. Beweeg weg van druk zetten op de hond, je hond stress te geven of zelfs lichamelijk ongemak. Beweeg naar in ontspanning samenwerken met duidelijk liefdevolle grenzen en regels.
     
  • Wanneer de bel gaat heeft je hond geleerd dat dit de mogelijke voorspeller is van die onbekende mensen in huis en de bijbehorende druk. En tegen die druk en vervelende voorspeller moet je blaffen, want dit is wat honden doen om hun onvrede of bezorgdheid te uitten. De beltraining is de oplossing voor al je blafgedrag richting de bel en met alle pakketje die je wekelijks ontvangt is er voldoende oefening.  Zie ieder moment dat de bel gaat als oefening. En mocht je hond al blaffen op voorbijganger, want voordat de bel gaat, is er vaak de voorbijganger, kan je ook oefenen met iedere voorbijganger die voorbij loopt. Geen zin om te oefenen of raakt je geduld op? Dan barricadeer je je huis, zodat je hond even geen zicht heeft op de eventuele voorbijgangers. Maar doe dit zeker niet te lang, want je wilt op tijd weer on spot oefenen, maar uiteraard wel met voldoende hersteltijd voor jezelf en je hond.  

 

De 3 dingen die jij nu anders gaat doen 

  1. Zorg voor niet meer negatieve associaties t.a.v. bezoek.
    Sterker nog, wellicht kan je positieve associaties toe gaan voegen!  
  1. Begeleid je hond secuur en geduldig.
    Leer je hond een nieuw Bezoek Begroet ritueel aan. Ga aan de slag met de beltraining. Misschien kies je voor een nieuwe bel. En iedere pakketje, of iedere voorbijganger is voor jou HET moment om te oefenen.  
  1. Leer je hond op een drukvrije, voor je hond prettige manier te scheiden van je visite, hoe je dit doet en hoe je je hond beter kan begeleiden bij visite. Want ‘meer controle over je hond’ is nooit de oplossing.
  2. {bonus} Koop mijn cursus Bezoek Begroeten. Dat kan HIER.

Hahaha inkoppertje dit. Maar het is wel zo. Deze cursus is helemaal briljant en cursisten omschrijven deze cursus ‘beter dan Netflix’. Kom jij er gezellig bij! De online cursus Bezoek begroeten is de must have cursus van dit moment voor al je visite uitdagingen.  

Hopelijk helpt dit alvast als eerste stap en heb je nu meer inzichten over hoe het kan komen dat jij mogelijk de reden bent van het blaffen naar bezoek! Veel succes met drukarm en op een voor plezierige manier oefenen met je hond en geniet van de ontstane rust bij je volgende bezoekmoment!

Vragen? Stel ze gerust hieronder!  

Fijne dag!
Lieve groetjes, Amber