Je ziet de pakketbezorger de straat in rijden en direct spookt het door je hoofd, heb ik iets besteld? Gaat de bezorger bij mij aanbellen?  Moet ik mijn hond al naar achteren doen of in de bench? En dan is dit nog maar de pakketdienst. Laat staan als je bezoek wilt ontvangen.  

Wanneer je bezoek wilt ontvangen is je hond té aanwezig, herkenbaar? Je hond laat je bezoek geen seconde met rust en reageert met blaffen, piepen, opspringen, happen, in handen bijten en rond zijn eigen as tollen. Wellicht heb je het weleens hyperenthousiast genoemd of opdringerigheid. Veel hondeneigenaren zien op tegen het ontvangen van bezoek. Ben jij zo’n eigenaar, dan is deze blog especially for you!  

 

De drie verliezers bij overenthousiasme naar visite.  

Wanneer je hond overenthousiast of opdringerig reageert naar bezoek gieren de stress hormonen door zijn lijf. Je hond gaat in over excitement. Dit is absoluut niet een fijn gevoel voor je hond. Je kan je afvragen waarom hij dit dan doet.  

Heb jij heel veel regie over je stresshormonen? Nee he, is een moeilijk stuk! Maar soms komt het leven voorbij en geeft het jou stress. Hetzelfde geldt voor je hond. Waar jij met je cognitie kan bedenken:’ ik moet niet als een gek rond gaan rennen’, heeft een hond die rem niet. Een hond doet. En stress wil bewegen, dus de onrust die jij ziet gaat over stress! je hond raakt gestrest van bezoek, yup! Goed nieuws! Je kan je hond erbij helpen. Voor nu: onthoud dat het voor je hond niet een fijn gevoel geeft om zo gestrest te zijn.  

Dan je bezoek… ook voor je bezoek is het absoluut niet fijn om belaagd te worden door jouw hond. Of niet een fatsoenlijk gesprek met jou te kunnen voeren, omdat de hond de hele tijd opdringerig aandacht opeist. Merk jij het al dat mensen minder vaak langskomen 😉 ? Nog een signaal dat er werk aan de winkel is. Wel leuk werk hoor, daar zorg ik wel voor!  

Hoe het nu gaat is ook niet leuk voor jou. Je schaamt je misschien wel voor het gedrag van je hond. Je twijfelt of je je hond wel de juiste opvoeding hebt gegeven. En weet je geen raad meer. Het zou voor jou toch ook leuk zijn om weer ontspannen bezoek te kunnen ontvangen, maar vooral ook met je aandacht bij de visite kunnen blijven i.p.v. continue met je hond bezig te zijn? (Dit kan! Maar eerst wel met grote aandacht en zorg bij je visite. Om vervolgens het steeds losser te kunnen laten en echt opnieuw met aandacht bij het bezoek te kunnen zijn).  

Voor iedere hond is het anders wat maakt dat ie doet wat ie doet richting bezoek. Het kan gaan om angst voor onbekende mensen, onzekerheid bij nieuwe mensen, boosheid richting vreemde mensen en nog veel meer. Sowieso is het de vraag waar overenthousiaste en opdringerige gedrag vandaan komt. Welke emotie denk jij dat er een grondslag ligt? Lastig is dit he!  Misschien is deze vraag gemakkelijker: denk je dat je hond een fijne emotie ervaart?  

Vermoedelijk niet. Je hond kan vanuit angst, onzekerheid of spanning ook overenthousiast reageren of op een opdringerige manier aandacht vragen. Ze gaan dan als het ware de clown uithangen. Herkenbaar? ;P dus je hond VOELT iets… en reageert hierop met gedrag. Als je de emotie weet te veranderen dan gaat er meer rust komen t.a.v. bezoek.  

 

Soms is je hond al opgefokt nog voordat visite in beeld is 

Wat is het punt dat je hond druk en opgewonden wordt? 

  1. Als jij het huis aan schoonmaken gaat? Of opruimen? Is dit al de voorspeller van je hond geworden dat er visite komt? 
  2. Bij lukrake voorbijgangers? Misschien wel in combinatie met 1.  
  3. Als de bel gaat? 
  4. Pas als het visite binnenkomt? 

 

Alle vier de fasen vragen namelijk een andere aanpak ;). Waarbij punt 4 by far het simpelste is. Dan zit de drukte van je hond namelijk gewoon bij de prikkel en heb je niet ook nog te maken met allemaal ongemakkelijke en onhandige associaties.   

 

Mijn hond reageert pas als bezoek binnenkomt  

Sprint je hond op, blijft rondje om je bezoek heen draaien, blaft hard en misschien zelfs happen richting de kleding, tas of handen van je bezoek. Zodra iedereen rustig zit blijft je hond om aandacht vragen. Dit is wat je hond geleerd heeft… Bezoek = aandacht.  

Iedere interactie die je bezoek maakt richting je hond is een vorm van aandacht. Dus ja, ook dat leuke (en vooral hoge) toespreken als je bezoek binnenkomt. En vergis je niet dat negatieve aandachtig ook aandacht is. Dus de ‘niet doen, aaaah hij springt, auw, hij loopt tegen mijn benen op, ga weg, doe nou es rustig, oké hup klaar, moven’, is ook aandacht vanuit de ogen van je hond.  

Wat zijn nog meer vormen van negatieve aandacht hoor ik je denken:  

  • Schrikken als de hond opspringt  
  • Gillen als de hond aan de handen likt  
  • Handen wegtrekken  
  • Hond wegduwen  
  • Stem verheffing naar de hond (door jou of het bezoek) 
  • Oogcontact als de hond “iets stouts doet”  
  • En ga zo maar door  

En ondertussen weet je, tenminste als je mijn blogs fervent leest ;), dat negeren bij bezoek vaak niet werkt. LEES DE BLOG OVER NEGEREN HIER

 

MAAR JA, WAT DAN WEL HE?! 

Begin met te kijken wat er echt gebeurt, filmen kan hier ontzettend helpend bij zijn. Zeker met bezoek en een stukje sociale wenselijkheid, zien we heel vaak helemaal niet meer echt wat er gebeurt. En vergeet niet dat de kleinste signalen van je hond ook razendsnel gaan. Kijk super kritisch of je bezoek je hond ECHT negeert of is er toch, hoe subtiel dan ook, een reactie? Soms is een indraai met het lichaam of toch net even oogcontact al voldoende uitnodiging voor je hond om weer gek, druk en clownesk te gaan doen.  

De oplossing is tweeledig, enerzijds ga je werken aan je bezoek opvoeden en zorgen dat de je hond ‘minder aandacht’ krijgt, oftewel minder succes boekt. Anderzijds ga je aan de slag met nieuw gedrag aanleren, namelijk hetgeen jij wilt zien van je hond.  

Voor Izzy en mij is dit:  

Ik wil dat je reageert op de bel, en vervolgens naar de tuin gaat. Ik kom je halen en dan is mijn wens dat jij snuffelt aan de benen en schoenen van bezoek en dan zelf weer uit de situatie loopt. Dat zal ik belonen. Vervolgens mag je een aantal keer contact maken op deze manier met bezoek om uiteindelijk lekker te gaan rusten op je eigen plek’. 

 

ÉCHT NEGEREN  

Blijf je bezoek instrueren om echt te negeren en als je wilt aansturen of je merkt dat je hond klaar is voor echt contact, neem dan eens een kijkje of mijn online cursus Bezoek begroeten mogelijk iets voor je is. Daar leer ik je alle kneepjes die horen bij de ‘bezoek begroeten’ methode.  

Je hond heeft dit gedrag niet gisteren ontwikkeld. Je zal dus volhardend moeten zijn en je bezoek ook. Daar gaat het dus precies ook vaak mis. Ik geef altijd aan om fijn oefenbezoek te creëren, die echt doen wat je zegt. En zoals eerder gezegd, blijf met je bezoek aan de babbel, haal de aandacht van je hond weg. Negatief gedrag (whatever dat ook mag zijn ;-)) duurt vaak echt wel even voordat het uitdooft. Leer jezelf ook aan hoe je liefdevol grenzen kan stellen aan je hond en oefenen dit niet alleen bij bezoek, maar bij meer thema’s in de opvoeding.  

In een paar keer moet je geen grote Magic verwachten. Ik zeg altijd: ‘snelle oplossingen zijn er, ze zijn dan alleen niet meer hondvriendelijk, de keuze is aan jou :).’ 
En omdat jij deze blog leest weet ik zeker dat je het op een hondvriendelijke manier wilt doen en dat kan. Hou vol en heeeel veeel succes met oefenen.  

You got this! 
Lieve groetjes, Amber