Naast het negeren van honden is een tweede veel gegeven advies: je moet jezelf wegdraaien en wegkijken als een hond naar je opspringt. Heel eerlijk? Ik zie er niet zoveel heil in, naast het feit dat je dan toch in zekere zin wééér reageert op je hond. En het is natuurlijk ook belangrijk om te ontdekken wat de reden is dat je hond opspringt. Welke emotie ligt eraan ten grondslag? Alles hierover in deze blog, speciaal voor jou en je opspringende hond.  

 

Opspringen en je zijkant aanbieden of wegdraaien nader bekeken 

Zijkant aanbieden is vanuit hondentaal een kalmerend signaal. Dus het kán heel slim zijn om je zijkant aan te bieden aan een hond die veel stress of opwinding laat zien. Je laat dan in je lichaamshouding zien dat je geen kwaad in de zin hebt en je vraagt de hond zelf ook wat te kalmeren. Vergelijk dit met gapen. Wanneer er iemand in de ruimte gaapt is de kans groot dat jij mee gaat doen. Zit iemand met zijn armen over elkaar, let maar op, binnen no time sluit de ander ook zijn armen. Het is all about lichaamstaal.  

Naast dat het wegdraaien alsnog reageren is op de hond, zie ik maar al te vaak dat het weinig effectief is op langere termijn, de hond toch vaak nog een keer springt enzovoorts. De echte kunst zit hem in het stuk VOOR de hond gaat springen. Dat klinkt gek eigenlijk he, ik leg het je graag uit!  

 

Springt je hond naar bezoek? 

Heel eerlijk, dan ben je al wayyyyy to late met reageren. Je kan op de manier HOE je hond richting het bezoek beweegt al zien of dit rustig en netjes wordt of dat het hysterisch en onbeleefd wordt.  

Is het een hond die met zelfvertrouwen in een rustige houding naar de onbekende persoon gaat, of is de hond gedrukt en afwachtend of juist hyperenthousiast? Nou, in dat laatste geval reken maar dat er een grote kans is dat je hond gaat opspringen. Jouw begeleiding en coaching moet dan al zitten in het stuk op weg richting je bezoek.  

 

Hoe begeleid je dat stuk richting je bezoek toe? 

Ik hou ervan om jezelf na te laten denken. Hoe zou jij je hond rustiger kunnen houden in de route richting het bezoek? Nu denk je misschien aan:  

  • Hem bij je roepen 
  • Laten ‘volgen’ richting bezoek  
  • Bezoek richting de hond laten komen  
  • Afleiden met een voertje richting bezoek  
  • Aan de lijn  

 

En hiervan is alleen de laatste optie mijns inziens een passende optie. De andere opties zetten toch te veel druk op de hond om het te laten slagen. Dit aan de lijn met een grote mits of maar, dat je hond gewend is (de basis van hondenopvoedkunde), begrenst te worden aan de lijn zonder verdere nare consequentie.  

Probeer het uit!  

Wat gebeurt er in een neutrale situatie wanneer jij druk zet op de lijn?  

  • Gaat je hond rondscannen? In de lijn hangen? In de lijn happen? Stress signalen laten zien? 

 Bovenstaande wil je dus allemaal niet. Druk op de lijn betekent niet meer en niet minder dan: ‘kom maar even bij mij, we moeten samen een ander plan maken.’ Echt, als je iets je hond vandaag wil aanleren is het dit! Het gaat je samenleven met je hond drastisch veranderen.  

Opspringen aanpakken zit dus in de weg richting je bezoek toe.  

Je kunt je hond niet iets afleren je kan hem alleen maar nieuw gedrag aanleren. Nog veel interessanter en dat is wat je bij mij leert, is je hond sturen op emoties, signalen en keuzevrijheid. Waardoor je echt samen met je hond leert communiceren, samenzijn, samenleven en samenwerken. Wil je hond uit de situatie, zorg dat dit te allen tijde kan. Wil je hond aan je bezoek snuffelen, is dat akkoord mits je bezoek echt echt echt kan negeren.  

Schiet ook in hemelsnaam niet met overmatig afleiden of allerlei snacks aanbieden als er bezoek is. Je wilt immers dat je hond eerst OKE is met onbekende mensen. Dit leert je hond niet als jij één of ander dinobot (wat sowieso een absolute no go is, maar daar later meer over) ligt te kauwen. Je hond is dan alleen maar bezig met kauwen en het is de vraag wat ie nog mee krijgt van de omgeving, dus van je bezoek.  

Overigens je hond even iets te kauwen geven of lickimat om hem te helpen kalmeren ben ik wel groot voorstander van.  

In mijn onlinecursus Bezoek Begroeten leer je precies hoe je voerbeloning wel inzet en hoe zeker niet, om er toch correcte leerervaring van te maken, maar niet in continue afleiden en pappen en nathouden te blijven hangen.  

 

Het probleem oplossen zit 99% in je bezoek opvoeden.  

Dit is het moeilijkste onderdeel, je grenzen aangeven bij bezoek.  

“Nee niet aaien’ en ‘oh zeg maar niks tegen de hond hoor’. Van de andere kant, en dit is ook wat je in mijn cursus leert, moet je je hond hier uiteindelijk (als alle heftige emotie ervan af is) wel wat hufterproof op gaan maken. In de cursus leer je echt precies hoe je dit doet. Onder andere door een grote mate van voorspelbaarheid, oogcontact trainen, kusgeluidjes trainen, maar ook hand uitsteken trainen. Zodat die onbekende mensen toch net wat minder onvoorspelbaar worden voor je hond. Alles afgestemd op het ritme en tempo van jouw hond uiteraard he! Lange leven het grote voordeel van online, je kan alles op je eigen tempo en ritme volgen en het bezoek begroet plan precies afstemmen op je hond!  

Vergeet hierin ook de categorie mensen niet die zeggen: ‘aaaah, maar ik ben honden gewend hoor, laat hem maar doen’. Deze mensen moet JIJ begrenzen voor het welzijn en de training van jouw hond. Dat het voor deze mensen geen probleem is, wil niet zeggen dat het voor komende onbekende mensen ook geen probleem is, of voor je hond geen probleem is of wat dacht je van jezelf.. geen probleem is. Nee is nee. Ook in dit geval 🙂  

 

Geef je geen grenzen aan? Dan blijft het opspringen precies zoals het nu is.  

Wanneer je bezoek blijft doen wat het nu doet, zal je hond blijven doen wat het nu doet. Je kan niet van je hond verwachten zich anders te voelen of te gedragen, wanneer andere onbekende mensen jullie grenzen over blijven gaan. Jouw hond komt jou echt een lesje grenzen leren stellen geven, cool eigenlijk he! 😉 de wijze lessen van onze honden zijn zo briljant. Tenminste, als je ze pakt.  

Vind je voor nu de lijntechniek, en ‘aan de lijn training’ nog allemaal wat te spannend, zorg dan voor drie dingen, die direct zorgen voor minder opspringen:  

  1. Laat je hond pas bij het bezoek als het bezoek zit aan een hoge tafel 😉  
  2. Werk evt. met de bench of een andere ruimte waar de hond kan zijn  
  3. Werk met hekjes in de woning en beloon je hond ruimschoots achter deze hekjes.  

 Zo wordt bezoek in ieder geval iets gezelligs in plaats van de voorspellen van de welbekende “foei, niet doen, laag, nee, auw’. Je kent ze wel 😉  

Het is belangrijk op dit punt dat je ervoor gaat zorgen dat je hond bezoek met iets fijns en leuks gaat associëren. Weet jij wat je hond helemaal te gek vindt? Kijk of je dat aan bezoek kan koppelen en ik verzeker je meer rust tijden bezoek momenten. Plus jullie band blijft fijn, want het is toch jammer dat met ieder visitemoment je hond een knauw oploopt in jullie vertrouwensband? 

Kom je er niet helemaal in uit, voel je meer dan welkom bij mijn online cursus Bezoek Begroeten. Vragen over deze blog? Stel ze gerust hieronder.  

Voor nu wens ik je een mooie dag! En dankjewel voor het lezen van mijn blog. 
Lieve groetjes, Amber