Heb je je ooit afgevraagd hoe het kan dat als je hond bang is voor andere honden, waarom ie er dan op afknalt? Of als hij bang is voor bezoek, waarom hij er dan tegenop kan gaan springen? Ik zou het dolgraag hondenlogicia willen noemen. Maar dat is niet zo, want wij mensen doen exact hetzelfde.  

 

WAAR BEN JIJ BANG VOOR? 

Oké, maar meteen met de deur in huis vallend, waar ben jij bang voor? Zijn dat loslopende mensen in het bos, liegende mensen, spinnen, muizen, clowns of eerder onweer? Iedereen heeft zo zijn angsten. En ik zal maar meteen eerlijk zijn, ik ben echt als de dood voor echt harde wind, of ja in mijn hoofd wordt dat een orkaan en dat is echt mijn grootste nachtmerrie. Dus wat gebeurt er als het hard waait? Ik ga de weerapp onnodig vaak checken, kijk vaak uit het raam en ga spullen buiten controleren of alles goed vaststaan. Enerzijds misschien gewoon en gezonde volwassen handeling, de laatste alvast. Maar overall hoop ik dat je hieruit proeft dat ik erg controlerend word. Hetzelfde geldt voor jou. Neem tijdens het lezen van dit artikel je eigen “angst” op de plekken waar ik het voorbeeld onweer gebruik. What the heck heeft dit allemaal te maken met mijn hond hoor ik je denken. Lees snel verder, ik zal het je zo goed mogelijk uitleggen!  

 

Angst komt in vele vormen 

De meest logische gedachte is: ’mijn hond is niet bang, want hij gaat er juist naartoe’. Zoals deze blog al doet vermoeden, dat zit net ff een tikkie anders. Als je hond zich ergens zorgen over maakt, is er een grote kans dat je hond angst voelt. Hoewel de meeste mensen angst herkennen als in een hoekje zitten te bibberen of wegduiken, is dat allesbehalve zo. Laat ik het erop houden dat angst vele gezichten en vormen kent.

Verschillende vormen van angstuitingen:  

  • Je zorgen maken  
  • Je bedreigd voelen  
  • Rusteloos  
  • Prikkelbaar  
  • Gespannenheid 
  • Vermoeidheid  
  • Slaaptekort  
  • Onrust  
  • Slechte concentratie  
  • Trillen  
  • Bibberen in een hoekje  
  • Wegduiken 
  • Bevriezen  
  • Clownesken  
  • Vluchten  
  • Stress-signalen tonen  
  • Hyperdruk zijn  
  • Grommen  
  • Blaffen  
  • Bijten  

 

Het valt allemaal onder angst. En zoals het voor ons geldt, zo geldt het ook voor onze hond. Zoals hierboven te zien zijn er heel veel variaties hoe angst aan de oppervlakte kan komen. Even voor de helderheid:
Gedrag zijn de uitingen. 
Emotie is dus angst.  

 Iedere emotie kan op verschillende manieren tot uiting komen.  

Maar hij gaat er naartoe, dus dan is mijn hond niet bang’.  

Heb jij dit wel eens gezegd tegen een professional of misschien wel tegen een vriend(in) die je probeerde te helpen met de uitdagingen van je hond? Ik hoor het in ieder geval op geregelde basis.  

Stel je bent zoals ik bang voor muizen ;). Je komt thuis van het werk en achter je worden alle ramen en deuren hermetisch afgesloten. Dat op zichzelf is al raar voor je. Nu loop je de keuken in en zie je muizenkeutels liggen, je herkent ze uit duizenden. Dus je zit in een opgesloten huis en je weet zeker dat er een muis binnen is. Wat ga je nu doen?  

Grote kans dat je op zoek gaat naar de muis met een doek of iets anders wat je over de muis heen kan gooien als je hem ziet. Je wilt informatie over hetgeen waar je bang voor bent. Je wilt op zijn minst weten waar de muis is. Je wilt controle over de situatie. Want dat gevoel samen met de informatie zorgt ervoor dat je je emotie beter kan reguleren.  

 

Vertaalslag naar de hond  

Terug naar de hond. Tijdens de wandeling komt je hond iets spannends tegen (denk aan andere hond of gekke vlaggetjes of whatever dan ook) en je hond zit aan de lijn. Dit zorgt er direct voor dat de hond het gevoel heeft niet weg te kunnen. Dit effect kan er soms ook al zijn wanneer jij er simpelweg bij bent. Dit realiseren veel mensen zich niet. Maar jij bent (als de relatie en alles goed zit tussen jou en je hond) de belangrijke, veilige haven voor je hond. Als jij dan besluit (en niet de signalen van je hond ziet) door te lopen, kan je hond wat overruled worden en dingen doen die je hond te spannend vindt. Dus voorbij de vlaggetjes lopen of die andere hond passeren, om maar bij jou te kunnen blijven, kan ervoor zorgen dat de hond geen uitweg voelt en wel gaat reageren met recht eropaf gaan of uitvallen.  

Bezoek Begroeten, nou mij hond vliegt erop af! 

Honden die visite spannend vinden, gaan vaak, hoe tegenstrijdig ook, juist naar de onbekende mensen toe. Soms zelf overdreven knuffels opeisen, speeltjes brengen, op de voeten zitten of er tegenaan leunen. Als verzorger van je hond, is het belangrijk deze signalen op te merken en te gaan zien als mogelijke angstsignalen of spanningssignalen. Ik zeg er duidelijk bij MOGELIJKE, voor sommige honden is dit wel de manier om fijn en ontspannen contact te maken met je visite.  

 Dus het zit als volgt:  

 Ja, je hond kan op andere mensen afgaan omdat hij ze leuk vindt. Dat kan!  

Nee, dit kan niet. Je hond gaat op andere mensen af DUS hij is niet bang.  

 

Dus als mijn hond ergens op af gaat dan is ie wel/niet bang? 

Het kan dus inderdaad ALLEBEI. En met deze blog hoop ik je daarin te mogen inspireren om niet altijd alles als ‘leuk’ te bestempelen vanuit de ogen van je hond gezien. Ik hoop een opening te hebben gecreëerd dat je hond mogelijk wat anders nodig heeft dan wat je nu soms denkt. Een hond die spanning ervaart, gaat zich zorgen maken. Als hij zich angstig of bedreigd voelt, hoeft hij zich niet altijd uit de voeten te maken. Je hebt met deze blog geleerd dat er een heleboel andere genuanceerde uitingen te zijn die je hond kan vertonen. Onderschat ook niet (zeker met bezoek ontvangen) hoe vaak wij een te moeilijke situatie voor de hond creëren, waarbij je hond niet weg kan of uit de situatie kan. (We zijn er masters in 😉 haha!) En als je hond niet weg kan, dan maar eropaf! Je hond kan dan denken: ‘de aanval is de beste optie nou’ of ervoor kiezen de prikkel met veel spanning te benaderen. Beide iets wat je niet wilt in geen enkele situatie.  

Ben je nieuwsgierig naar hoe je je hond kunt leren helpen om beter om te gaan met spannende situaties?  

Laat gerust hier onder een berichtje achter of stuur een mail naar teamamber@hondenopvoedkunde.nl 

Ik wens je voor nu veel opvoedplezier!
Lieve groetjes, Amber