Ik stel vragen, heel veel vragen. Altijd. Dit deed ik als kind al en ik ben er nooit mee opgehouden. Sommige dingen ga je nooit afleren en voor mij is dat zo met vragen stellen. Je weet nooit alles. Dus vragen stellen werkt zo inzichtelijk voor de ander, maar ook voor mij uiteraard. Mijn huidige cursisten weten hier alles van. Soms o zo irritant, maar vooral heel verhelderend. Waar de weerstand zit, zit de groei he 😉
Waarom je het gedrag van je hond NIET kunt afleren
De vraag die ik meestal stel bij hondenliefhebbers is: “waarmee kan ik je helpen?”
Dit zijn de meest gegeven antwoorden voor je opgesomd.
- “Ik wil dat mijn hond niet op springt”
- “Mijn hond mag gewoon niet blaffen”
- “Ik wil dat mijn hond niet trekt aan de lijn”
- “Mijn hond stopt niet met blaffen als ik het vraag”
- “Ik wil dat mijn hond niet stiekem op de bank ligt”
- “Ik zou willen dat mijn hond geen eten steelt van de aanrecht”
Herken je jezelf erin? Hele reële wensen toch? Ik zou zeggen van wel. Natuurlijk niet voor iedere hond, niet voor iedere eigenaar. Maar er staat niks tussen dat ik denk, wat een irreële eigenaar. Waarom dan toch deze blog? Omdat ik bovenstaande dingen je niet kan leren en je hond niet kan afleren. Ik kan jouw hond geen “niet gedrag” aanleren. Ik kan jouw hond geen “geen gedrag” aanleren. Nu wordt het wellicht wat ingewikkeld. Maar wacht… ik leg het je graag uit 😀
Waarom je NIET beter NIET kunt zeggen!
Ik leerde in 2012 tijdens mijn psychologie studie al dat het onbewuste geen ontkenning kan verwerken (althans er ligt minder de focus op). Dus zeg wat je wél wilt, in plaats van wat je niét wilt. Richt je op wat je wilt leren in plaats van op wat je wilt afleren. Dit is het idee van denk maar eens NIET aan een roze hond. Exact daar ga je al 😉 Terwijl je ervoor en erna helemaal geen roze hond voor je zag.
Daarlangs wanneer je wens is dat je hond niet meer spring of blaft of op de bank ligt, ligt je focus nu op het “springen”, het “blaffen”, de “vieze bank”. Want dat is dan waar je focus op ligt. En alles wat aandacht krijgt groeit 😉 zo (helaas) ook het negatieve. Dus als jij bemerkt dat je wellicht wat teveel inzoomt op het ongewenste gedrag van je hond (weet dan dat daar je focus ligt) en dat de hond heus ook heel veel gewenst gedrag laat zien. Wat jij nu misschien mist. Dus stap 1 is zie ook wat de hond wél al doet!
Wat overigens niet wil zeggen dat je dan iedere keer dat je hond voorbij je bezoek wandelt je er een koek in moet stoppen. Het wil zeggen dat je leert inspelen op de KEUZES die jouw hond maakt! Over die keuzes maken, maak ik de volgende keer een blog. Ik heb daar leuke oefeningen voor!
Afleren versus aanleren
Dus, stel:
Er staat eten op tafel, jouw hond loopt er naar toe, kijkt (behoorlijk lang) naar de overheerlijke aardappelen, spinazie en gehaktbal (by far mijn lievelings). Je kan nu bij voorbaat al van alles gaan regelen en managen om het ongewenste gedrag te voorkomen. En nogmaals dit zal per hond verschillen. Maar stel nu dat de hond wegloopt en op zijn “plaats” gaat liggen. Zie je dit dan ook? Benoem je dit dan wel?
Vaak hebben we zo’n focus op het gedrag wat we NIET willen zien, omdat we ons schamen, gefaald in de opvoeding, ons voor lul voelen staan. Bla bla bla…. al die overtuigingen in je hoofd. Dat je kan vergeten of minder inzoomt op wat er allemaal wel al goed gaat! Ik gun jou dat je meer de GOEDE keuzes van je hond gaat zien en eventueel kunt gaan bekrachtigen. Sounds good?
Wat wil je je hond WÉL leren?
Als een hondenliefhebber deze wensen heeft begin ik met vragen te stellen, zoals:
- “Wat wil je dat je hond wél doet?”
- “Wat is het gedrag dat je wilt zien bij bezoek in huis?”
- “Welk gedrag wil je wel zien van je hond als er eten op de aanrecht staat?”
- “Wat wil je dat de hond doet aan de lijn?”
…. dan is er vaak geen concreet plan. En als JIJ geen concreet plan hebt. Dan weet je zelf niet wat je wilt zien van je hond. Dan weet de hond al helemaal niet wat er van hem verwacht wordt. EN dan wordt het voor jou pas vervelend als de hond (voor hem heel logisch) gedrag gaat kweken. So, maarja wat dan wel.
Als je hond bepaald ongewenst gedrag heeft. Probeer voor je te zien, dus visualiseer wat je wél wilt zien. Hoe ziet dat er uit? Hoe voelt het als de hond dat zou doen? Wat zie je? Wat hoor je dan? En als je dat beeld helder hebt. Dan ga je nadenken over, hoé zorg ik ervoor dat mijn hond het gewenste gedrag kan laten zien. Hoe kan ik bepaalde situaties dusdanig inrichten dat mijn hond voornamelijk het gewenste gedrag zal laten zien.
Gedrag is één, emotie is alles!
Nu hebben we heel plastisch naar het gedrag gekeken van de hond. Omdat dit meestal is waar we “last” van hebben. Echter is het gedrag de uitkomst van een emotionele prikkel, eerdere leerervaring en het DNA pakketje van de hond. Voor deze blog gaat het te ver om over de emotionele belevingswereld van de hond uit te wijden, ik kom daar later graag op terug.
Oefening: het afleren afleren
- Nou pak pen en papier!
- Schrijf op wat het leven met je hond nog leuker zou maken?
- Het leven met mijn hond zou nog leuker, fijner, rustiger en gelukkiger zijn als mijn hond………………………………………………………………………………………………..
- Herschrijf het stuk en haal alle GEEN, NOOIT, NIET, VERBODEN, NERGENS, NIEMAND weg
- Deel het op instagram of facebook met mij. Wat wil jij dat jouw hond dus WEL leert 😀 Let me know!
Lieve groetjes,
Amber
PS: volg je mij al op facebook en/of instagram? Ik geef je iedere dag een kijkje in mijn leven 🙂
PSS: laat je me hieronder weten wat je van mijn blog vind? Zou ik super leuk vinden!
Zo is het maar net, zoveel mensen zoveel wensen. Ik accepteer Bella zoals ze is. Wil haar leven alleen verrijken en voorspelbaar maken. Bij mij komt ongemakkelijk voor mij en vaak ongewenst gedrag door buitenstaanders voort door de prikkelpyramide. Laag in de opwinding scheelt zoveel.
Lieve Pandora, Bedankt voor je reactie! En inderdaad de prikkelpiramide begrijpen, opwinding laag houden doet zo ontzettend veel!
mooi geschreven! En ik onderschrij het volledig. Mijn hond luistert perfect zolang er niets is dat haar jachtinstinct prikkelt. Als wij iemand tegenkomen die een bal gooit of stokken dan steelt zij deze en gaat er als een haas vandoor. Luisteren naar mij doet zij dan beslist niet meer. Maar als er geen ballen etc. zijn dan luistert zij perfect. Ik maak er geen probleem van want in alle opzichten is zij een geweldige hond met een eigenzinnig karakter en heel sterk aan mij gehecht. Precies wat jij aangeeft….hebt aandacht voor alles wat je hond wel goed doet!
Lieve Lize, Dat klinkt als een hele vervelende situatie. Ik heb zojuist je mail gelezen en beantwoord. Laten we er samen mee aan de slag gaan <3 lieve groetjes Amber
Waarom is mijn hond altijd zo druk als ik bezoek krijg. Dan begint hij te blaffen en hij wordt zenuwachtig en bijt steeds op zijn balletje. Heb al zo veel geprobeerd maar nog geen resultaten ???????? weet iemand wat ik nog kan doen .
Hoi Femi, Bedankt voor je reactie. Er kunnen talloze redenen zijn dat jouw hond zenuwachtig is dat er bezoek komt. Dat je schrijft dat je al van alles geprobeerd hebt, zou zelfs als de oorzaak kunnen zijn. Ik weet zeker een aantal dingen die je kunt gaan doen. Als je er echt bij geholpen wilt worden kan je het beste even een mail sturen naar info@movi-academyy.nl. Dan kunnen we gericht kijken naar jou situatie. Zet in de mail graag de naam, leeftijd en ras van je hond en wat je allemaal al geprobeerd hebt. Lieve groetjes Amber
Super blog Amber!! Ik haal er vanalles uit.
Groetjes!
Lieve Margit, Wat lief dankjewel! Nu ben ik natuurlijk super benieuwd naar wát je eruit haalt 🙂 Lieve groetjes Amber <3
Wil zo graag zelf met mijn eigen hond gaan wandelen maar lukt niet omdat mijne hond altijd trekt en als we wandelen en zie en andere hond is hem er heen
Hoi Mieke,
Begrijp ik het goed dat je wilt leren hoe je met je hond kan wandelen zonder dat deze trekt aan de lijn?
Lieve groetjes Amber
Hallo, onze tervueren wordt onhandelbaar bij de dierenarts. Zij vertrouwt haar niet en wordt n angstbijter bij dr jaarlijkse inenting. Hoe kan ik dit t beste aanpakken?
Hoi Annemieke, Wat een super vervelende situaties ieder jaar weer. We zouden er samen mee aan de slag kunnen gaan. Misschien is het ook een idee om jezelf te verdiepen in titeren. Dit betekent een druppeltje bloed afnemen, waarna je kan meten of de hond beschermt is. Dit zou inhouden dat ze niet ieder jaar in de stress hoeft voor de enting. Ze is dan gewoon voor bijvoorbeeld 3 jaar beschermd. Daarlangs zou ik wel aan de slag gaan met meer zelfvertrouwen voor je hond, zodat de dierenarts minder spannend wordt. Want er kan ook altijd iets anders aan de hand zijn, waardoor ze naar de dierenarts dient te gaan. Stuur me eventueel vrijblijvend een mailtje naar info@movi-academy.nl
Succes!
Lieve groetjes Amber
Ik zou mijn hond willen leren om rustig te blijven als er ander honden aankomen. Een beetje onrust is acceptabel maar hij gaat nu echt over de rooie. Ik ben ook bang want ik houd hem misschien niet.
Angst is een slechte raadgever 🙂 het is sowieso verstandig om met dit gedrag, maar vooral onderliggende emotie aan de slag te gaan. Op dit moment ben ik onder bestaande cursisten de cursus Passeren & Begroeten van andere honden aan het uitrollen. Vind je het misschien leuk om daaraan mee te doen? Ik leer je in de cursus ook een aantal manieren en trucjes waardoor je je hond zeker weten vast kan houden. Oftewel dat je je hond wel “houdt”.