Reactiviteit en uitvallende honden kunnen een uitdaging zijn voor elke hondeneigenaar. Het kan stressvol zijn voor zowel de hond als de eigenaar. Met de juiste aanpak en trainingsplan kunnen deze gedragsproblemen worden aangepakt en verbeterd op emotioneel niveau. Want als jouw hond zich goed VOELT ten aanzien van andere honden, dan zal zijn gedrag ook meer ontspannen worden. In deze blog deel ik waardevolle inzichten over hoe om te gaan met reactiviteit en uitvalgedrag bij honden.

Wat is Reactiviteit?

Reactiviteit bij honden verwijst naar een overmatige reactie op een bepaalde prikkel, zoals andere honden, mensen of geluiden. Het kan zich manifesteren als blaffen, grommen, trekken aan de lijn of zelfs uitvallen naar de stimulus. Deze reacties zijn vaak het gevolg van angst, onzekerheid, opwinding of een gebrek aan sociale vaardigheden. Het is belangrijk om te begrijpen dat reactiviteit een natuurlijke reactie is, maar dat het ongewenste gedrag kan worden aangepakt door middel van de emotie te veranderen tav andere honden.

De verschillende emotionele werelden: van mens en hond

Altijd benadruk ik het belang van het begrijpen van de emotionele werelden van zowel de hond als de eigenaar tijdens het omgaan met reactiviteit. Wanneer je met je hond loopt, komen er als het ware twee emotionele paden samen: die van jou als eigenaar en die van je hond. Het is cruciaal om de grenzen van zowel jou als eigenaar, als de hond te respecteren en te begrijpen dat het creëren van een veilige leeromgeving essentieel is voor effectieve gedragstraining gestuurd op basis van emotie verandering.

Grote afstand is key

Omgaan met uitvalgedrag

Als je hulp zoekt bij het uitvalgedrag van je hond, zorg dan dat je hulp zoekt bij een PRAKTIJK professional, die dagelijks met uitvallende honden werkt. Het is belangrijk je hond te gaan zien in zijn emoties, en het duidelijk voorspelbaar communiceren van wat wel en niet acceptabel is. Door in iedere situatie precies te weten wat je moet doen, ga je uiteindelijk afrekenen met het uitvalgedrag van je hond. Ik zeg wel eens, je hoeft geen goed plan te hebben, als je maar een plan hebt.

De rol van gezondheid bij uitvalgedrag

Deze rol is immens! En ook weer niet. Izzy heeft een ontzettend ongezond gestel en haar uitvalgedrag is echt naar sporadisch teruggedrongen (wel in twee jaar tijd inclusief verhuizing). Zo kan bijvoorbeeld een spijsverteringsprobleem, zoals darmklachten, een grote rol spelen bij een grote mate van onzekerheid. Maar ook onvoldoende rusten kan van invloed zijn. Deze twee maken de kans op uitvalgedrag groter. Honden met uitdagingen in het bewegingsapparaat (zoals Izzy) kunnen ook angstiger worden, doordat ze vaker een sensatie voelen in hun lijf. Een hond koppelt dit niet aan “oh dat was m’n rug”, nee, ze kunnen dit koppelen aan hetgeen wat ze zien op het moment van de pijnscheut.

Het is belangrijk om de gezondheid van je hond te optimaliseren door middel van voeding en eventueel supplementen. Twijfel je aan de gezondheid van je hond, laat je hond dan nakijken door en dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat voor dieren.

Amber’s methode

Ik deel verschillende trainingsmethoden en technieken om reactiviteit en uitvalgedrag aan te pakken. Gebaseerd op de studies en cursussen die ik heb mogen volgen, maar zeker ook door de praktijkervaring met mijn eigen herplaatser en reactieve hond Izzy en alle cursisten 1200+ en hun honden die ik de afgelopen tijd heb mogen begeleiden. Tijd en een plan hebben zijn twee gouden pijlers bij het aanpakken van het uitvalgedrag. De stapsgewijze training (in het begin ieniemienie stapjes) en het belonen van je hond (bouwen aan zelfvertrouwen), kunnen je helpen om je hond door het passeren van andere honden heen te begeleiden.

Het omgaan met reactiviteit en uitvallend gedrag bij honden vereist begrip, geduld en toewijding van zowel de eigenaar als de hond. Door te focussen op het creëren van een veilige en ondersteunende leeromgeving, het optimaliseren van de gezondheid van de hond en het gebruik van welzijnsgerichte trainingsmethoden, kun jij, als eigenaar, positieve veranderingen zien in het gedrag en de emotie van jouw hond.  Met de juiste aanpak kan je hond leren om op een kalme en beheerste manier te reageren op prikkels in hun omgeving. Ik noem dit de “emotionele okeeheid”.

Op pad met je hond

Heb je hier vragen over, stel ze gerust hieronder in de reacties.

Ik wens je een mooie dag en wens je toe dat je weer kan ontspannen en genieten tijdens de wandelingen.

 

Lieve groetjes Amber