Steeds vaker zijn er honden met lichamelijk ongemak. ‘Hoe herken ik pijn bij mijn hond?’ hoor ik je denken. Want dat is iets wat je absoluut niet wilt voor je hond. Misschien zelfs wel je grootste angst. Dat jouw trouwe hond pijn of ongemak ervaart. Dat is ook niet zo gek, want pijn bij honden kan super moeilijk te herkennen zijn. Maar gelukkig, er zijn bepaalde pijnsignalen waar je als eigenaar op kan letten. Iedereen kent het hinken op drie poten, dat is een heel duidelijk pijnsignaal. Maar hoe herken je de subtiele pijnsignalen. Precies dat ga ik in deze blog zo goed mogelijk beschrijven voor je.
Vier meest voorkomende (mogelijke) pijnsignalen:
Pijnsignalen kunnen variëren, afhankelijk van de ernst en locatie van de pijn. De 4 meest voorkomende signalen zijn:
1. Veranderingen in houding en beweging:
Een hond die pijn ervaart, kan een afwijkende houding aannemen, zoals het gebogen houden van de rug of het vermijden van bepaalde bewegingen. Ze kunnen ook moeite hebben met opstaan, (in de auto) springen of traplopen. Of altijd op 1 zijde liggen, of ineens “gek” doen. Gek, als in: anders dan anders.
2. Verminderde eetlust:
Pijn kan ervoor zorgen dat een hond minder interesse heeft in eten. Als je hond plotseling minder eetlust heeft, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Dit kán een teken zijn. Soms heeft je reu gewoon loopse teefjes in de neus, of is je teef schijnzwanger. Leer je hond goed kennen wat betreft eetgedrag, want het geeft je heel veel informatie over hoe het met je hond gaat.
3. Veranderingen in gedrag:
Pijn kan de emotie en het gedrag van je hond beïnvloeden. Ze kunnen rusteloos worden, agressiever zijn dan normaal of juist meer teruggetrokken en lusteloos. Sloom, moe, maar ook juist hyper enthousiast.
4. Blaffen:
Sommige honden kunnen piepen, janken of blaffen wanneer ze pijn hebben. Let op als je hond blaft of piept bij een bepaalde beweging of aanraking, terwijl hij daar normaal nooit een kik geeft. Of wanneer andere mensen je hond aaien en je ziet een verandering in gedrag. Dat zijn tekenen om serieus te nemen.
Lichamelijk ongemak en uitvalgedrag:
Steeds vaker zie ik dat uitvalgedrag bij honden gepaard kan gaan met lichamelijk ongemak. Ergens ook wel logisch toch? Kijk eens naar jezelf: hoe reageer jij zelf als je last van je rug hebt? Of een enorme hoofdpijn aanval (daar ben ik zelf nogal bekend mee)? Kun jij dan nog je vrolijke zelf blijven? Of word je ook prikkelbaarder, geïrriteerder en vooral reactiever? 😉 Het lukt gewoon wat minder goed om tot 10 tellen, klopt of klopt?
Daarmee wil ik niet zeggen dat álle honden die uitvalgedrag vertonen lichamelijk ongemak hebben. Ongeveer 80% van de uitvallende honden ervaart óók lichamelijk ongemak of pijn. Het is altijd een goed idee om bij “ongewenst gedrag aka probleemgedrag” lichamelijk ongemak en pijn uit te sluiten. Dat kan door je hond te laten onderzoeken door een dierenarts, dierenfysiotherapeut, osteopaat of een chiropractor
4x lichamelijk ongemak voorkomen
Nu hoop ik natuurlijk dat jouw hond helemaal geen lichamelijk ongemak heeft. Maar voorkomen is beter dan genezen en jij kunt hierin heel veel doen voor je hond. Preventieve maatregelen die jij als eigenaar kunt nemen zijn onder andere;
- Passende voeding (ik zal hier binnenkort een blog over schrijven)
- Het vermijden van overbelasting en onderbelasting (beluister hier de podcast)
- Je hond leren wandelen aan een slappe lijn (dit leer je in mijn online cursus Jij & Je Hond)
- Het gebruik van een goed passend tuig
Hieronder zal ik de laatste drie punten wat nader beschrijven.
1.De invloed van voeding & lichaamsbouw
Voeding en bouw spelen een rol bij lichamelijke klachten. Ondervoeding en overvoeding kan buikpijn veroorzaken, dit geeft spanning op de spieren wat kan leiden tot rugklachten. De maag hangt aan de wervelkolom. Dus als je hond spijsverteringsproblemen heeft, dan krijg je richting de wervelkolom lokaal meer spanning. En zo kán rugpijn voortkomen uit een spijsverteringsprobleem (is bij mensen overigens ook zo)
Een goed gebalanceerde voeding kan bijdragen aan een goede ondersteuning in botten, spieren en gewrichten. Vooral passende voeding en GEVARIEERDE voeding is van belang voor lichamelijk en mentaal welzijn van je hond.
Ook speelt lichaamsbouw een rol. Kijk eens goed naar de lichaamsbouw van jouw hond. Bepaalde rassen, bijvoorbeeld teckels met de lange rug (tegenwoordig soms extreem lang), hebben van nature een minder gunstige bouw, wat vroeg of laat kan leiden tot rugproblemen. Maar denk ook aan de Corgi, Basset, Leonberger, Duitse herder en nog veel meer 😉
Wanneer je hond een ongunstige bouw heeft is het raadzaam om regelmatig een controle te laten uitvoeren bij een fysiotherapeut, dierenarts, osteopaat of orthomanueel therapeut en te zorgen voor een goede spieropbouw. Met voeding kan je je hond zich fijner (of niet fijn) laten voelen. Het werkt niet alleen ondersteunend, maar ook als basis voor een happy, healthy dog. Voor advies rondom voeding mag ik altijd graag naar een voedingsdeskundige of orthomoleculaire therapeut voor honden verwijzen. Laat je hierin vooral goed adviseren en bovenal VARIEER!
2. Onderprikkeling versus overprikkeling
“Ja maar mijn hond heeft heel veel beweging nodig hoor!”, hoor ik veel baasjes zeggen. Dierenfysiotherapeut Dominique Frohoff geeft tijdens een Podcast gesprek aan dat ze vaker honden behandeld die overbelast zijn dan honden die onderbelast zijn. Vroeger hadden honden meer vrijheid en bewogen ze op hun eigen tempo en rechttoe rechtaan. Tegenwoordig worden honden overal mee naartoe genomen, maken ze lange wandelingen, spelen wild met elkaar en volgen ze verschillende trainingen en workshops. Er lijkt een angstcultuur te heersen dat we ‘te weinig’ met onze honden doen. Ik signaleer hier ook duidelijk twee groepen in:
1. Overprikkeling:
Eigenaren doen op maandagavond hoppers, dinsdagmiddag speuren, woensdagavond hondenschool gehoorzaamheid, donderdag met roddelwandeling mee, vrijdag mee met de uitlaatservice, zaterdag workshop balans en coördinatie en zondag mee dagje strand. (En voor de goede orde er zijn honden en hondenlichamen die hier TOP op gaan. En er zijn honden die dit fantastische vinden. Er zijn ook honden en hondenlichamen die hierdoor overvraagd worden bovenal wil ik benadrukken dat dit DE liefdestaal is van deze eigenaren naar hun hond: “hij mag lekker overal mee naartoe”)
2. Onderprikkeling:
De honden die iedere dag 4x 10 a 15 minuten wandelen en dag afgewisseld over 3 routes. (Ook hier geldt dat er honden zijn die hier prima op gaan, echter is er ook een hele groep honden die hierdoor in huis uit zijn voegen knapt. (Denk vooral ook aan de kleine “gezelschapshonden” die stiekem ook gewoon werkdrift in zich hebben.
De uitnodiging ligt mijns inziens er tussenin. En heeeel goed zien hoe je hond herstelt en daar je schema of planning op aanpassen. Ik wil je uitdagen opzoek te gaan naar de dunne lijn die er zit tussen over- en onderprikkeling om tot en fijn ritme samen met je hond te komen, waar jullie samen van kunnen genieten. Super belangrijk geef je hond meer dan voldoende hersteltijd. Dit is meer dan dat wij mensen nodig hebben trouwens.
3. Wandelen aan de lijn
Dan nog het wandelen aan de lijn. Voor honden iets heel onnatuurlijks hè, maar in de huidige maatschappij vaak wel een grote noodzaak. Zoals ik eerder al schreef is een goed passend tuig òf wanneer je hond niet trekt een goed passende halsband van groot belang. Nog maar al te vaak zie ik dat honden aangelijnd lopen met een jachtlijn zonder stop, waarbij een touwtje hoog in de nek wordt bevestigd.
Volgens dierenfysio en chiropractor Dominique Frohoff is dit niet gunstig voor de atlas (de hoogste nekwervel) en er lopen talloze belangrijke hersenzenuwen door dit gebied die de zintuigen van ruiken, kijken, proeven en horen aansturen.
Wanneer er druk wordt uitgeoefend op dit gebied, kunnen de zintuiglijke prikkels worden geblokkeerd, wat ernstige gevolgen kan hebben. Bovendien kan het veel pijn veroorzaken door de wrijving van het touwtje over het botvlies.
Zorg voor verschrikkelijk fijn en goed harnachement (lijn, tuig, halsband) voor je hond!
Je vermoed pijn of lichamelijk ongemak bij je hond? En nu?
Leg je vraag vooral neer bij de hondentrainer of hondenschool waar je geregeld komt, deze mensen zien zoveel honden per week, per jaar, dat die vaak ook al goed oog hiervoor hebben.
Blijft je vermoeden dat je hond lichamelijk ongemak heeft aanhouden? Laat je hond dan zeker eens onderzoeken door een dierenfysiotherapeut, chiropractor, dierenarts of osteopaat. Allemaal hebben ze hetzelfde doel, ze werken alleen op een ander manier naar het resultaat toe. Ze willen allemaal je hond zo pijnvrij mogelijk krijgen, de weg er naartoe is heel wisselend. Het is aan jou om te bekijken welke manier prettig is voor jou en je hond.
Een dierenfysiotherapeut heeft een meer diagnostische invalshoek waarbij ze naast het lokaliseren van het probleem ook een revalidatieschema kunnen opstellen voor postoperatieve zorg. Daarin krijg je vaak oefeningen mee, waar je dan mee aan de slag gaat. De chiropractor, die gespecialiseerd is in manuele en mechanische technieken om blokkades in het lichaam op te heffen en osteopaten kijken niet alleen naar het bewegingsapparaat, maar ook naar de organen (magisch interessant, echt!). Deze holistische benadering maakt het mogelijk om een bredere kijk te nemen op de gezondheid van je huisdier. Dit kan supergoed in samenwerking met een dierenarts die hiervoor openstaat.
Twijfel je nou of jouw hond pijn of lichamelijk ongemak heeft? Stuur hieronder je verhaal en ik denk graag met je mee.
Fijne dag!
Lieve groetjes Amber