Wordt jouw hond ook zo druk als er visite is? Je bent niet de enige! Veel honden reageren uitbundig wanneer er bezoek komt. Deze uitbundigheid kan zich uiten in blaffen naar bezoek, opspringen, hyperenthousiast, opdringerig en soms jaaaa… ik zeg het maar gewoon eerlijk… kruissnuiven. Honden bedenken de interessante dingen bij bezoek begroeten. Ik geef je in deze blog drie tips om je hond te helpen rustiger te blijven en te genieten van de gezelligheid, zonder dat het een hysterische chaos wordt. 

Om te beginnen wil ik je uitdagen om het hyperenthousiasme, het opdringerige, het blaffen te kúnnen zien als stress. En nu hoor ik je denken: maar hoezo word je opdringerig als bezoek je stress geeft? Dan beweeg je toch juist weg? Hoe dit precies zit, vraagt een uitgebreidere uitleg, deze vind je in mijn online cursus Bezoek Begroeten. In deze blog wil ik me richten op drie praktische tips waardoor het bezoek ontvangen direct rustiger en dus ontspannener wordt. 

 

Passanten & deurbel is waar je bezoek training mee start.  

Tippie één: Blaft je hond naar voorbijgangers? Ja? Lees eerst deze alinea. Nee? Skipp dit stuk 🙂  

Het blaffen naar passanten is de start van opwinding t.a.v. bezoek, evenals de deurbel trouwens. Als één van deze twee zaken opwinding, geblaf en gedoe geeft, start je training daar.
Voor de hond werkt het namelijk zo: 
Voorbijganger = mogelijk bezoek 
De bel = mogelijk bezoek 
Terwijl voorbijgangers en de bel = neutraal (je hoeft er nog niks mee). Pas als bezoek in huis komt, is het moment dat je hond zal mogen interacten met bezoek. 

Mijn motto is altijd: 
‘Laat de spanning waar die hoort, niet op allerlei bijzaken’. 
Start met het emotioneel oké krijgen van je hond bij voorbijgangers en de bel. Dit zal tweeledige uitwerkingen hebben:  

  1. Meer rust en diepe slaap in huis (want je hond hoeft niet alles in de gaten te houden)  
  2. Je Bezoek Begroet training zal rustiger starten, wat pure winst is!  

 

Tippie twee: Honden houden van voorspelbaarheid. Zorg ervoor dat je hond weet wat er gaat gebeuren wanneer de bel gaat. Begin met een beltraining: 
Bel -> laat je hond naar zijn rustige plek gaan -> beloon hem daar -> laat dan pas het bezoek binnen.
Nee, natuurlijk is dit niet je beltraining!! Precies dit moet je NIET doen. Flauw van me he 😉 haha!  

 Ik ga uitleggen waarom je dit niet op deze manier niet wilt doen. Kijk, (en neem even aan) je hond wil in de kern niet dat er vreemde mensen in zijn (veilige) woning komen, in mijn cursus meer daarover. Voor nu neem het gewoon even aan :), ook al lijkt het alsof je hond dolenthousiast is. Het is niet zo.  

Met bovenstaande training leert je hond: 
Als ik rustig in mijn mand lig -> wordt het bezoek binnen gelaten. 

Als je aanneemt dat je hond liever NIET heeft dat bezoek binnenkomt. Zal je hond dan vaker of minder vaak rustig in zijn mand gaan liggen? Juist! Minder!
Je hond is emotioneel niet oké als jouw hond hyper doet, dan gaat het even niet goed met jouw hond. Het is geen homeostase (google maar even). De vraag is een hond die emotioneel niet oké is of je die “rustig kan laten liggen’. Qua gedrag ja, echter je hond VOELT zich nog hetzelfde, de hond uit het alleen niet meer. Too bad toch? 

Tippie drie: Dit is gelijk de spannendste. Voedt je bezoek op. Jouw huis, jouw hond, jouw regels en jij bepaalt. 
Begin, waar ik Cesar Milan toch echt gelijk ik moet geven, met: ‘niet aanraken, niet tegen praten, niet aankijken’. 

Hier heb ik 1001 trucjes voor om je bezoek ook echt te laten doen wat jij wil. In mijn onlinecursus Bezoek Begroeten bespreek ik dit uitvoerig met je. Voor in deze blog is het het belangrijkste dat je met je bezoek aan de praat blijft. Anders gaat de aandacht automatisch naar je hond. Hou de ogen op jou gericht. Stel een vraag wanneer de ogen van je bezoek dreigen af te dwalen richting je hond.

Zorg dat je de aandacht van je bezoek vasthoudt terwijl je je hond begeleid. Benoem naar je bezoek wat je hond nu gaat doen, zodat je bezoek ook niet naar de hond hoeft te kijken.  

Geniet van het leerproces!! 
Het kan even duren voordat je hond helemaal gewend is aan deze nieuwe manier van omgaan met bezoek, maar met de tijd en jouw juiste begeleiding kom je er wel! En vergeet niet, elke hond is anders, dus pas de tips aan aan de behoeften van jouw hond.

Veel succes en geniet van de rust bij je volgende bezoekmoment!
Lieve groetjes, Amber