In mijn ogen is de recall, het terugroepen van je hond als hij losloopt, dé allerbelangrijkste oefening als je je hond in vrijheid wilt laten lopen. (Nu ben ik mogelijk enorm bevooroordeeld, omdat ik er ook cursussen in geef) Echter, het is ongelofelijk frustrerend om te zien hoeveel eigenaren hun hond los laten lopen terwijl de hond nog niet geleerd heeft om bij hen terug te komen wanneer ze hem roepen. De nodige excuses als ‘hij doet niks’ of ‘ze lossen het samen wel op’, zijn vaak om hun eigen onkunde te verbloemen. Zo’n loslopende hond stormt vaak als een ongeleid projectiel naar een andere hond of valt zelfs mountainbikers of voetgangers lastig. Mijn motto is: het bos is van iedereen en zorg ook dat eenieder ervan kan genieten :).

 

Over dit thema ben ik glashelder en compromisloos. Wanneer je hond geen Recall heeft, dan hoort hij aan de lijn. Komt je hond 100% van de tijd direct terug als je hem roept, ongeacht welke afleiding? Dan kan je lekker gaan genieten van vrijheid en losloop wandelingen. Simpel als dit is het. Je hond mag nooit en de nimmer andere mensen (en hun honden) tot last zijn.

 

Er zijn een miljoen redenen te verzinnen wat maakt dat je een ander niet tot last wilt zijn. De voornaamste is, dat jouw onbezonnen loslopende hond een andere persoon met hond terug kan zetten in zijn training. Maar ook de mensen die bang zijn voor honden worden op deze manier nog banger. Dit wil je niet! Gewoon niet.

 

Uiteraard is je hond een levend wezen en geen robot. Er kan dus altijd een foutje gebeuren, een inschattingsfoutje of dat het net even niet lukt. Dat is iets compleet anders dan lukraak je hond losklikken op hoop van zegen. Als je er actief mee aan het trainen bent moet je soms de grenzen van je training opzoeken, maar ook dit kan met zo minimale last voor anderen (zie mijn razend populaire Perfect Recall cursus).

 

Komt tie dan… Hoe leer je je hond een perfecte recall aan? Hoe zorg je ervoor dat hij altijd bij je terugkomt, zelfs met afleidingen? In dit artikel neem ik je in 6 stappen mee in de Perfect Recall training.

 

Stap 1: Nieuw Perfect Recall woord en de juiste beloning

Zoek uit waar jouw hond helemaal dol op is als beloning en kies een recall-woord dat je consequent gebruikt, bijvoorbeeld ‘ici’, wat Frans voor hier is. Je wilt dat het een nieuw woord is en niet teveel op de naam van de hond lijkt.

 

De juiste beloning is de beloning die je hond met veel plezier aanneemt of mee speelt. Je kan denken aan voer of spelbeloning. De magie ontstaat als je beide afwisselt, want er ontstaat dan een verrassingseffect. Dat is altijd effectiever.

 

Haal je hond zijn neus op voor jouw beloning. Dan is het dus geen beloning voor je hond.

Je hond bepaald of iets een beloning is de ja of nee.

 

Stap 2: Start met oefenen binnenshuis & oefen met je timing.

Roep je hond binnenshuis in een AAN blok (Zie blog over ideale dagindeling als je meer wilt weten over aan en uitblokken). Roep je hond met de naam en dan je recall woord in huis en beloon je hond enthousiast als ie naar je toekomt.

 

De timing van je recall is cruciaal. Roep je hond pas als je zeker weet dat hij je hoort en zal reageren. Dit zorgt ervoor dat je recall vrijwel altijd lukt en het krachtigst wordt. Later in je training ga je hem roepen als ie afgeleid is. Bijvoorbeeld aan het snuffelen is of aan het spelen is. Gedoseerd ga je afleidingen toevoegen. Maar in de aanleerfase ga je ervoor dat je recall alle keren lukt.

 

Stap 3: Oefenen in de tuin

Herhaal je training van binnenshuis, maar nu naar buitenshuis. In de tuin zijn meer afleidingen, meer geluiden, meer geurtjes en meer te doen. Dus ietsje moeilijker, maar nog niet zo moeilijk zoals dat op een wandeling zou kunnen zijn waar ook veel visuele prikkels voor de hond zijn .De volgende stap is oefenen in de tuin waar meer afleidingen zijn dan in huis.

 

Stap 4: Tijd voor de lange lijn & moeilijke omgevingen

Ga doen alsof je hond losloopt (dit doe je door een lang lijn aan je hond te doen) op een prikkelarme plek en roep af en toe je hond bij je. Komt ie of komt ie niet? Als je hond komt, kan je als de wiedeweerga door naar stap 5. Komt je hond niet direct? Ga even terug naar stap 3 en pak dan stap 4 weer op. Net zolang totdat stap 4 foutloos gaat :).

 

Herhaal dit in een gebied met iets meer prikkels. Ga niet gelijk naar een losloopgebied of druk park met veel honden. Verhoog de moeilijkheidsgraad, de hoeveelheid prikkels in een omgeving, in mini stapjes.

 

Mocht je nu denken ‘oh dit is een geschikt gebied’ en terwijl je wilt gaan oefenen duiken er overal prikkels op? Wacht dan met oefenen totdat de rust is wedergekeerd. Of maak een schitterende wandeling en parkeer het trainen even. Alles om te gaan voor succes!

 

Stap 6: Laat de lijn maar vallen

Mijn cursisten omschrijven dit als het meeste spannende maar ook meest blijmakende deel! In het prikkelarme gebied, zoals je begon bij stap 4. Ga je nu wandelen en laat je de lijn om de grond vallen. Je blijf lekker met je recall oefeningen oefenen. Op dit momenten lopen jullie al los en in vrijheid, maar met een groot handvat aan je hond. Mocht er iets onverwachts gebeuren of aankomen, dit kan altijd natuurlijk, kan jij super eenvoudig gewoon even de lijn oppakken.

 

Gaat dit goed, ga je net zoals bij stap 4, de moeilijkheidsgraad verhogen. Zoek iets prikkelrijkere gebieden op en laat de lijn op de grond vallen. Blijf oefenen met je recall om hem perfect te maken 😉 De kunst van hondenopvoeding en training is…….. ga langzaam. Als je denkt dat je langzaam gaat, ga nog langzamer! Geef je Perfect Recall training de tijd die het nodig heeft.

 

Alle stappen doorlopen? Helll yeah!! Goed gedaan! Wanneer je hond verder geen probleemgedrag vertoont, zouden jullie samen nu de perfect Recall perfect moeten beheersen. En kan jij je hond zorgeloos los laten lopen, in de wetenschap dat wanneer je hem roept, dat je hond terugkomt.

MoVi Academy online hondenschool

 

Je kan natuurlijk niet met alle afleidingen van de wereld trainen, dus let er op, je hond is een levend wezen en kan op sommige dagen net ff anders reageren dan je verwacht. Los het positief, vriendelijk en drukarm op. Volgende keer beter.

 

Ik wens je heel veel met trainen! Vergeet niet dat plezier voor jou en je hond centraal staat. Kijk gerust bij mijn Perfect Recall cursus als je denkt dat dit is wat jij en je hond nodig hebben.

 

Laat hieronder een reactie achter als je vragen hebt; mijn team helpt je graag verder.

 

Fijne dag!

Lieve groetjes, Amber