Misschien denk jij dat je deze blog aan je voorbij kan laten gaan, want je hond lijkt ogenschijnlijk oké met onbekende mensen. Toch wil ik je vragen om deze blog eens te screenen, want het feit dat je hond bij iemand komt snuffelen, betekent niet dat je hond ook daadwerkelijk contact wil met die persoon. Gek eigenlijk he? Ik ga het je allemaal haarfijn uitleggen! Of misschien heb jij een hond die flinke uitdagingen heeft met onbekende mensen. Ook geef ik je aan het einde van deze blog drie uitstekende tips die iedereen zou moeten toepassen bij het binnenkomen van een woning waar honden leven. Maar nu eerst over snuffelen en contact maken en het wezenlijke verschil voor een hond hiertussen.
Wie initieert het contact.. jij, het bezoek of de hond?
Mijns inziens behoort het initiatief van contact altijd bij de hond te liggen. Op deze manier hou je het veilig en ga je zeker niet de grenzen over van je hond. Stop dus ook met opmerkingen aan je bezoek te geven als:
-
‘Maar hij vindt mensen heel leuk hoor. Je kan hem gerust aaien.’
Want hoe weet jij precies dat je hond het leuk vindt? Omdat ‘ie kwispelt? Of is dit mogelijk jouw perceptie van hoe je wilt dat je hond het vindt?
-
‘Hij doet niks hoor!’
Deze klassieker kon niet achterblijven. Jouw hond heeft tanden toch? Hoe kan je in hemelsnaam garanderen dat ‘ie niks doet?’ Mijns inziens kunnen alle honden met tanden en honden die ademen ‘iets doen’. En daarbij… alleen een dode hond doet niks ;).
Doordat jij deze blog hebt gelezen ga jij bovenstaande nooooooit meer zeggen over je hond. De volgende zin ga je uit je hoofd leren als mantra ten aanzien van je bezoek, namelijk:
Hier zijn talloze trucjes voor om ervoor te zorgen dat je bezoek ook daadwerkelijk zich aan die drie regels houdt. Eén daarvan is: blijf met je bezoek kletsen terwijl je met je hond aan het trainen bent. Dit zorgt ervoor dat je bezoek naar jou kijkt en de ogen van je hond met rust laat. Let vooral op mensen die angstig zijn voor honden (oefen daar in het begin zeker niet mee), zij gaan juist enorm naar de hond kijken. Je filtert ze er zo uit, de bange mensen 🙂
De geurwereld van de hond
Dat je hond gaat snuffelen bij bezoek, betekent niet dat ie ook daadwerkelijk contact wil. Want zeg eens eerlijk, wat doe jij nog op basis van je neus? Misschien ruik je, ‘oh, die heeft erwtensoep gemaakt’ en heel misschien ruik je of er rookworst in zit de ja of de nee. Echter jouw hond ruikt de wortel, prei, bouillon, hoeveelheden, waar je vandaag geweest bent, waar je zit in je cyclus en nog veeeeel meer. Maar bij wijze van ook de triljoen moleculen van een wortel.
Het feit dat je hond bij bezoek gaat snuffelen zegt maar één ding: hij wil informatie verzamelen over je bezoek.
Denk aan:
- Waar is deze persoon geweest?
- Heeft deze persoon hond in huis?
- Wat heeft ie gegeten?
- Deugt deze persoon of niet?
- Heeft deze persoon veel stress?
- Is deze onbekende persoon gezond?
Met deze informatie kan de hond een inschatting maken wie jij bent en hoe op jou te reageren. Je hond vormt op die manier als het ware een mening over jou. En als je ergens een mening over hebt, dan is het gemakkelijker om te reageren.
Zolang die mening niet gevormd is ben en blijf je ‘de onbekende’ en zal de hond nog helemaal niet weten of hij contact met je wil.
Vergeet niet dat de neus van je hond het belangrijkste zintuig is, terwijl het voor ons zowat het meest vergeten zintuig is. Je kan je voorstellen dat alleen dit al nogal een verschil van beleving in de wereld is. Dan heb ik het nog niet eens over op twee benen of vier poten staan ;).
Dus dat je hond gaat snuffelen aan bezoek betekent absoluut niet dat ie ook direct aangekeken, aangehaald of dat er tegen hem gepraat (wil) worden. Snuffelen is een soort start van mogelijk contact, maar geen garantie. De hond bepaalt dit tempo en het is onmogelijk om af te dwingen. Zeker bij een angstige hond is belangrijk om de onderstaande 8 tips goed in ogenschouw te nemen:
Dé 8 gouden tips waar de hond je dankbaar voor zal zijn
- Zorg dat de eerst begroeting niet in het smalste deel van het huis is, zoals de gang ;).
- Blijf staan waar je staat als de hond je nadert. En ontspan ????.
- Haal je oogcontact eraf, kijk naar een ander punt dan de hond.
- Laat de hond zo lang als die nodig heeft aan je snuffelen (soms is dit langgg).
- Beweegt de hond bij je weg, dat is het punt dat jij de woning verder kunt betreden
- Ga zo snel mogelijk ergens aan een hoge tafel zitten.
- Blijf van de hond af, kijk hem niet aan en praat er niet tegen.
- Zorg dat al je handelingen en beweging zo voorspelbaar mogelijk zijn. Dat maakt jou als onbekende, toch het meest betrouwbaar.
Geef je hond de ruimte en volg het tempo van de hond
Wanneer een hond komt snuffelen, gaat er vaak meteen een hand naar toe om hem te aaien. Dan gaat het eigenlijk al direct mis. Heb je een angstige hond? Dan is het al geweldig dat je hond zo dapper is om informatie te komen verzamelen (door te snuffelen). Maar als het bezoek dan direct contact maakt, is die positieve ervaring snel weg. Dit kan bedreigend zijn voor de hond en is niet wat hij wil. Iets wat als een mooie ontwikkeling begon, wordt meteen tenietgedaan door een verkeerde handeling. Zonde toch?
Snuffelen is het eerst subtiele contact. Terwijl, echt contact en verbinding is iets wat meer tijd kost, meer vertrouwen en meer veiligheid kost.
Geef je hond altijd gewoon de ruimte om op zijn tempo te checken. Laat hem informatie verzamelen en laat het initiatief voor verder contact bij de hond. Likken aan de hand van het bezoek, met zijn neus tegen mijn hand duwen of op een andere manier contact maken? Dan kan je eventueel het bezoek zachtjes contact terug laten maken en dan is het voor jou als eigenaar heeeel belangrijk om te weten hoe dit het fijnste is voor jou bezoek. Dus bijvoorbeeld voor Izzy is het het veiligste en het prettigste als iemand begint met billen kriebelen. En als ze beetje tegen die persoon aan mag staan. Vanuit daar gaan vaak alle remmen los en ontstaat en een hele knuffelsessie.
Zie je dat je hond wegloopt bij het bezoek? Dan is dat wat je tegen je bezoek zegt, dat je hond niet zit te wachten op verder contact. Zorg ervoor dat je bezoek dan niets doet en de hond compleet met rust laat, denk aan de mantra “niet aankijken, aaien of tegen praten’. Enkel dit knuffelmoment is het contact wat erin zit vandaag en dat is meer dan prima. Er was geen spanning, gedoe, misverstanden of miscommunicatie. In veel gevallen voor de vele honden al pure winst.
Verschil in Snuffelen en écht contact willen maken
Zoooo… Als je hond snuffelt bij onbekende persoon, wil hij dan ook echt contact? Of wil hij alleen informatie verzamelen? In dat laatste geval weet je nu hoe je daarmee om moet gaan en welke instructies je je bezoek kunt geven. Als dat niet lukt omdat je bezoek eigenwijs is, het je niet lukt om duidelijk grenzen te stellen en bezoek tóch contact maakt (ondanks jouw duidelijkheid), neem dan alsjeblieft je hond in bescherming. Maak een veilige, maar vooral heilige, plek voor je hond waar je je hond heen kan doen. Dit is de plek waar niemand anders heengaat behalve jij en je hond. Simpel as can be! Kind kan de was doen ;).
Met deze simpele regels, aanpassingen, maar bovenal ook dat je een plan hebt en je niet laat overhalen, zal ervoor zorgen dat je hond je dankbaar zal zijn. Plus gefeliciteerd! Door het lezen van deze blog is de kans dat je hond gaat angstbijten naar vreemde mensen, voorbijgangers, bezoek of anderszins onbekende personen, beduidend minder.
Denk verder nog aan de ander.
Mensen zijn vaker banger dan dat ze zeggen. Daarbij is zeker niet iedereen er van gediend dat de hond een uitgebreide snuffelsessie komt houden, er kruisgesnoven wordt, de hond opspringt om hogerop geur te pakken of gaat likken aan de handen van het bezoek. Mensen die dit mogelijk onprettig vinden zullen ook met een grotere reactie reageren. Neem hierin je hond ook in bescherming, maar zeker ook de andere mens. Want als je hond iets doet, wat de onbekende persoon onprettig vindt, kan het zomaar zijn dat die onbekende persoon dusdanig reageert waar je hond vervolgens weer van schrikt. En dan heb ik jou volgende week op de mail met ‘help, mijn hond blaft nu ook naar onbekende mensen’. Stiekem hoor ik nu denken: is een leerervaring ZO snel gemaakt? Is de associatie zo snel gelegd? Het antwoord is in sommige gevallen, bij sommige honden een grote JA.
Hou het zowel binnen als buiten netjes en rustig voor jezelf, je hond als het bezoek. Voor niemand is het fijn (over en weer) om de ander lastig te vallen. Bewaak dit goed als verzorger van je hond.
Heb jij een hond die er fluffy wuffy uitziet? Dan weet ik dat het echt moeilijker is om je grenzen aan te geven en dan, bijvoorbeeld tijdens de wandeling, mensen ook echt het idee hebben jouw hond wel te kunnen aaien. Bewaak echt de grenzen van je hond. Jij geeft ook niet iedereen op straat een kneepje in de wang of drie kussen en zodoende zal je hond ook wat gereserveerd zijn naar onbekende mensen.
Wil je hier nou veeeeel meer over weten? Ik snap dat! Neem eens een kijken op deze informatie pagina over Bezoek Begroeten.
Ik wens je een fijne dag!
Lieve groetjes, Amber