De brief van de dierenarts voor de jaarlijkse vaccinatie valt weer op de deurmat, of de herinneringsmail verschijnt in je mailbox. Ohja hoe zat dat ook alweer met vaccineren. Wat is nu verplicht en welke keuze heb ik? Wat moet ik doen als mijn hond mee gaat op vakantie? Je belt de dierenarts op en maakt de afspraak. Je realiseert je ineens: ‘Ik heb pas toch iets gelezen over titeren, hoe zat dat ook alweer?’
Laat jij je hond vaccineren of ben je bekend met titeren? Of misschien heb je nog nooit van titeren gehoord. In deze blog bespreek ik de voor en nadelen van zowel titeren als vaccineren.
Om te beginnen…Wat is titeren nu eigenlijk?
Het is eigenlijk heel simpel, in ziekenhuizen wordt het al veelvuldig jarenlang met succes toegepast. Met titeren bepaal je doormiddel van een druppeltje bloed van je hond, de aanwezigheid van antistoffen tegen bepaalde ziektes. Deze titerbepaling laat zien of je hond nog voldoende beschermd is of niet. Op deze manier kun je heel gericht vaccineren. Zo kan het voorkomen dat je hond nog voldoende bescherming heeft voor Parvo, maar niet voldoende beschermd is tegen de Distemper (hondenziekte).
Je hond hoeft hier niet allerlei spannende dingen voor te kunnen. Hij krijgt een bandje om zijn bovenarm (poot), met een klein naaldje nemen ze een buisje bloed af. Je wacht een half uurtje en dan ontvang je de uitslag met bijbehorend vaccinatie advies. Zo zorg je ervoor dat je je hond volledig beschermt maar niet onnodig belast met mogelijke bijwerkingen. Verderop in de blog vertel ik je meer over deze mogelijke bijwerkingen.
Waarom vaccineren zinloos is…
En zorgt deze subtitel ervoor dat je wil doorlezen ;)? Dat is de bedoeling.
Natuurlijk is vaccineren niet altijd zinloos. Zeker niet zelfs! Sterker nog, er zijn hele bevolkingsgroepen die van mening zijn dat honden en mensen ouder worden dan ooit door ons vaccinatie programma. De enige nuance die ik wil brengen is dat je bij voldoende antistoffenje hond niet kunt over beschermen. En wat bedoel ik daar nu mee? Je hond is of beschermd (heeft voldoende antistoffen), of niet beschermd (heeft onvoldoende antistoffen).Wanneer je de beschermde groep vaccineert, zijn ze niet nóg beter beschermd. En wanneer het vaccin niet aanslaat kan je hond gevaccineerd zijn en toch niet beschermd zijn. Dit geeft jou een schijnveiligheid, die misschien nog wel gevaarlijker is dan bewust niet vaccineren.
Casus:
Een hele periode lang heb ik op mijn hondenschool titer dagen georganiseerd in samenwerking met een dierenarts. Op een van deze dagen sprak ik een eigenaar van een Duitse Herder van 13 jaar oud. Deze beste meneer heeft netjes aan de vaccinatieoproepen gehoor gegeven en zodoende heeft zijn Duitse Herder gedurende 13 jaar alle vaccinaties gehad. Op deze dag werd er een buisje bloed afgenomen en was de man overtuigd een beschermde hond te hebben. ‘Het kan niet anders, mijn hond heeft alle vaccinaties gehad.’ En wat denk je…? Deze hond was NIET beschermd. Voor geen enkele ziekte.Betekent dit dat alle vaccins niet zijn aangeslagen? Zijn de antistoffen in de loop der jaren afgezwakt? Of zijn alleen de latere vaccins niet meer aangeslagen? Of heeft deze hond 13 jaar onbeschermd rondgelopen? Ik heb hier geen antwoord op, de dierenarts ook niet. En vooralsnog tasten we hiermee in het duister.
Puppy’s vaccineren of titeren?
Steeds meer fokkers titeren de pups. Dit komt omdat pups antistoffen mee krijgen vanuit de biest van de moedermelk. Deze antistoffen lopen terug, maar we weten niet exact wanneer. Om die reden werd er vaak standaard gevaccineerd met 6, 9 en 12 weken om ervoor te zorgen dat pups niet zonder antistoffen komen te zitten.
Echter weten we inmiddels dat je ook te vroeg kunt vaccineren. Het is namelijk zo dat wanneer je vaccineert als er nog anti stoffen zijn, het vaccin niet werkt. Wanneer de antistoffen bij de pup dus pas na bijvoorbeeld 14 weken gaan dalen, heeft vaccineren met 6, 9 en 12 weken geen zin gehad en zit de pup na 14 weken alsnog met geen of te weinig antistoffen. Dit maakt tevens ook dat meer vaccineren dus niet gelijk staat aan meer bescherming. Met titeren krijg je inzicht in de aanwezige antistoffen en kun je bewust vaccineren én misschien nog wel belangrijker. Op het juiste moment.
Sluimerende ongemakken, pijntjes en kwalen bij je hond
In gesprek met een dierenarts, die zich inzet om het titeren bij honden op de kaart te zetten, komt naar voren dat zij een registratiesysteem heeft bijgehouden in haar praktijk. In dit onderzoek, uitgevoerd onder 2000 gevaccineerde honden, hadden maar liefst 19 honden last van bijwerkingen na het vaccineren en zijn er 2 honden vermoedelijk overleden aan de bijwerkingen van dit vaccin. Kijk, als direct na het vaccin je hond last krijgt van braken, diarree en hoge koorts. Is het voor zowel jou als eigenaar als voor de meeste dierenartsen een logisch gevolg van het vaccin. Dit verdwijnt meestal na een paar dagen weer. Maar hoe zit het dan met de minder logische gevolgen? Die minder te herleiden lijken naar het vaccin?
Er is een grote groep honden die kampt met chronische klachten. Onderzoek laat zien dat er een klein risico op auto-immuunziekten op de langere termijn is. Denk hierbij aan: huidproblemen, nagelaandoeningen, voedselintoleranties en allergieën. Veel sluimerende ongemakken, pijntjes en chronische kwalen worden niet meer gelinkt aan het vaccin. Maar zou het mogelijk kunnen zijn dat terugkerende diarree, ontzettende jeuk, regelmatig braken en vroegtijdige artrose bij honden, wellicht te maken heeft met de bijwerkingen van het vaccin? Het wordt onvoldoende bijgehouden, dus het is onbekend. Ik persoonlijk sluit het niet uit. Want hoeveel honden ík zie met jeuk, diarree of problemen in het bewegingsapparaat is ongekend. En je kan je voorstellen wat voor invloed dat heeft op gedrag, emotioneel welzijn en algemeen welbevinden.
Hoe maak je nu de keuze om te vaccineren of te titeren?
De gezondheid van je hond speelt mee in je keuze van het wel of niet laten vaccineren. De belangrijkste regel van het zetten van het vaccin is: ALLEEN GEZONDE HONDEN VACCINEREN!
Bij een hond met een zwakker immuunsysteem kun je de vaccinatie soms beter even uitstellen. Dus heb je een kwakkelaar, een hond die altijd snotterig is, snel vatbaar is voor kennelhoest en algeheel zwakker oogt? Zorg dat je je hond zijn afweersysteem versterkt voordat je hem laat vaccineren. Een natuurgeneeskundige, homeopaat of orhomonuculair therapeut voor honden kan je hierbij helpen. Het vaccin werkt namelijk in op het immuunsysteem van jouw hond. Daarnaast is het goed om te kijken naar wat je de komende tijd op het programma hebt met je hond, want gaat je hond binnenkort mee op vakantie naar het buitenland? Dan is het Rabies vaccin bijvoorbeeld al verplicht.
Meten is immers weten
Wellicht voel je je op dit punt verward, onzeker of heb je te kampen met een schuldgevoel? Dat hoeft niet, je hebt op dit punt alles gedaan wat in je macht ligt om het goed te doen voor je hond. Na het lezen van deze blog ben je weer wat wijzer geworden en kun je vanuit hier een nog bewustere keuze maken voor je hond. Een keuze die past bij jou én bij je hond!
Heb je hier nog vragen over? Stel ze gerust hieronder.
Lieve groetjes Amber