Het klinkt voor vele eigenaren als muziek in de oren “liefdevol grenzen stellen” in de opvoeding van je hond. Echter als je hond voor de zoveelste keer achter een andere hond aanrent of opspringt bij bezoek, dan zakt de moed je wel eens in de schoenen. Het opvoeden van je hond draait niet om het aanleren van commando’s en trucjes. Het gaat over het vinden van de juiste balans tussen vrijheid en regels. Het stellen van grenzen is essentieel om een harmonieuze relatie met je hond te creëren. Op die manier kan je hond zich veilig en begrepen te voelen. In dit artikel zal ik concrete voorbeelden en praktische hondenverhalen delen, zodat je beter begrijpt hoe je liefdevol grenzen kunt stellen aan je hond en in je omgeving.
Liefdevol grenzen stellen: Hoe doe je dat?
Het aangeven van grenzen aan je hond begint met het duidelijk maken van wat wel en niet gewenst gedrag is. Je kunt je hond leren wat je prettig vindt en wat je liever niet wilt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van beloning en correctie. Het is belangrijk om grenzen op een positieve en begrijpelijke manier aan te blijven geven en om te benoemen welk gedrag je wél wilt zien. Hierbij enkele concrete voorbeelden:
- Rustig begroeten: Leer je hond om rustig te blijven bij het begroeten van andere mensen of honden. Geef hem de ruimte om te snuffelen en te ontdekken, maar leer hem ook wanneer het tijd is om te stoppen en zich terug te trekken. Stimuleer het naar de prikkel toe bewegen minder en stimuleer het van de prikkel weg bewegen juist meer. Hoe je dit exact doet, leer je uitgebreid in mijn online cursus Bezoek Begroeten.
- Veiligheid tijdens het koken: Honden hebben vaak de neiging om rond te dwalen in de keuken, terwijl er eten wordt bereid. Zelf vind ik het gevaarlijk wanneer mijn hond in de keuken is als ik kook. Denk aan ongelukken met scherpe messen en heet kookwater. Je moet er toch niet aan denken dat er dat soort ongelukken gebeuren met jouw hond. Vandaar adviseer ik mensen vaker dan eens om de hond te leren tijdens het koken uit de keuken te blijven. Je kunt je hond heel eenvoudig leren om op zo’n moment op afstand te blijven.
Geef hem een speciale plek in de keuken waar hij rustig kan liggen, terwijl jij bezig bent. Geef de hond tijdens het koken een lekker kauwmateriaal, lickimat of Kong. Je zal merken hoe goed hij zichzelf vermaakt, terwijl jij een lekker maal in elkaar kan draait en jullie toch dichtbij elkaar zijn.
- Loslopen in veilige gebieden: Geef je hond de vrijheid om los te lopen in veilige omgevingen, maar leer hem ook om te luisteren naar jouw signalen, zoals “hier komen” en “wachten”. Zo kunnen zowel jij als je hond genieten van de vrijheid zonder in gevaarlijke situaties terecht te komen en zonder anderen in vervelende situaties te brengen.
Praktische hondenverhalen: Max & Luna
Laat me je nu meenemen in enkele praktische hondenverhalen waarin het liefdevol stellen van grenzen centraal staat:
Max, de enthousiaste springer
Max is een energieke hond die dol is op spelen, springen en klauteren. De eigenaren wilden graag dat Max zou begrijpen dat springen tegen mensen aan niet gewenst is. Maar ja, hoe leg je een hond dit uit hè?
De eigenaren zijn gestart met begrensde ontmoetingen. Max was in een andere ruimte wanneer er visite binnen kwam en zodra Max erbij werd gehaald, werd dit even aangelijnd gedaan. Ook zijn de eigenaren actief aan de slag gegaan met Max een gedegen “laag” aan te leren. Hoe meer Max het concept “bezoek” ging begrijpen, hoe minder spanning hij ervoer en hoe minder hij ging springen. Daarnaast als hij de intentie had om te springen, konden de eigenaren hem met “laag” instrueren en begreep hij wat ze graag wilden dat hij deed. Natuurlijk werd het positieve gedrag uitbundig beloond. Er was een beloning voor alles wat Max met vier poten aan de grond bij bezoek deed.
Daardoor koos Max er steeds vaker voor om op vier poten te blijven. Het baasje oefende een aantal keer per week met familieleden en vrienden. Zij werden geïnstrueerd om Max geen aandacht te geven, zodat Max zijn aandacht bij de les kon houden en rustig het bezoek kon begroeten. De baasjes herhaalden deze oefeningen regelmatig en in verschillende situaties, zowel thuis als buitenshuis en ook met de pakketdienst werd druk geoefend. Door consequent te blijven en het gewenste gedrag te belonen, leerde Max geleidelijk aan om niet meer tegen mensen op te springen.
Luna, de territoriale beschermer
Luna is een trouwe hond die altijd klaarstaat om haar familie te beschermen. Echter zorgde haar territoriale gedrag ervoor dat ze overmatig ging blaffen en grommen wanneer er vreemden in de buurt van haar huis kwamen. Haar baasje besloot om hieraan te werken en Luna te helpen om haar grenzen op een positieve manier aan te geven. Luna’s baasje begon met het belonen van gewenst gedrag. Positieve versterking is vrijwel altijd een goed idee, behalve als de hond ingezet gedrag vertoont om aandacht te krijgen. Daar was in dit geval geen sprake van, want Luna schrok zich wezenloos als er iemand voorbij het huis liep en begon hard te blaffen. Dit gaf haar vervolgens een succesgevoel, want ze had echt het idee dat ze de mensen wegjoeg (=zelfbelonend). Ze had niet door dat die mensen toch wel door zouden lopen.
Afijn, de baasjes begonnen het gewenste gedrag te belonen. In de eerste instantie werd Luna beloond bij het zien van vreemden mensen. Dit hielp Luna ontzettend in het leren begrijpen dat ze echt gezien word in haar angst en spanning en dat ze met rustig gedrag een beloning zou ontvangen.
Om Luna te helpen wennen aan vreemden in haar omgeving, introduceerde haar baasje geleidelijk nieuwe prikkels (geleidelijke blootstelling). Dit werd gedaan door aanvankelijk rustige, bekende mensen uit te nodigen en vervolgens langzaam op te bouwen naar meer mensen en verschillende situaties. Op deze manier kon Luna wennen aan de aanwezigheid van vreemden zonder direct overprikkeld te raken. Luna’s baasje creëerde een veilige en positieve omgeving voor haar, waardoor ze het vertrouwen kon opbouwen dat vreemde mensen haar niks aandoen.
Door Luna te voorzien van voldoende lichaamsbeweging, mentale uitdaging en een eigen rustplek te geven in een rustig deel van het huis, kon Luna ontspannen en nam haar territoriale gedrag af. Luna kan nu op een ontspannen manier omgaan met situaties rondom haar huis, waardoor ze zich veiliger voelt en haar baasje meer rust ervaart.
Hondenopvoeding = uitleg geven + grenzen stellen
Het stellen van grenzen bij je hond en in je omgeving is een belangrijk aspect van de opvoeding. Door op een liefdevolle en geduldige manier grenzen aan te geven, creëer je een harmonieuze relatie met je hond en zorg je ervoor dat hij zich veilig en geborgen voelt. Het vergt tijd, geduld, consistentie en soms een lange adem. Ook vraagt het begrip om de grenzen duidelijk te maken, maar de beloningen zijn het meer dan waard. Echt!
Dus ga aan de slag met het stellen van grenzen voor je hond op een liefdevolle manier. Ontdek wat voor jou en je viervoeter werkt en wees consequent in je aanpak. Vergeet niet dat het niet alleen gaat om het corrigeren van ongewenst gedrag, maar juist om het belonen van gewenst gedrag, van het gedrag wat je meer wilt zien.
Met liefde, begrip en geduld kunnen we samen een wereld creëren waarin onze honden zich geliefd en gerespecteerd voelen, terwijl ze tegelijkertijd opgroeien tot welgemanierde, gezonde en gelukkige viervoeters.
Deel hieronder gerust een situatie met je hond waarin jij zoekende bent hoe je hier positief, zacht en liefdevol een grens trekt en die uitlegt aan je hond. Dan denk ik graag me je mee!
Fijne dag!
Lieve groetjes Amber