Schiet jouw hond al in de stress bij het zien van de nagelschaar of de borstel? Loopt hij van je weg? Duikt hij onder de tafel? Veel honden ervaren stress of angst bij bepaalde aanrakingen, vooral als het gaat om verzorgingshandelingen zoals nagels knippen, oren en ogen druppelen, het omdoen van een tuig, of een bezoek aan de dierenarts. Hoe gaat dit bij jouw hond? Waar ervaart jouw hond stress of angst? In deze blog ga ik je meer vertellen over het belang van stressvrije aanraking en verzorging voor je hond en geef ik tips hoe je dit kunt bereiken.

Aanraking en lichamelijk ongemak

Vind jouw hond het verschrikkelijk om aangeraakt te worden? Of is er één bepaald plekje waar je niet eens naar mag wijzen? Wanneer jouw hond stress ervaart bij een aanraking, kan het zijn dat je hond lichamelijk ongemak heeft of een nare ervaring heeft gehad. Een osteopaat of fysiotherapeut kan voor je onderzoeken of je hond lichamelijk ongemak ervaart. Wanneer jouw hond lichamelijk ongemak heeft en jij raakt je hond op die vervelende kan je hond verkrampen of weg deinzen als reactie op jouw aanraking. Sluit dus altijd lichamelijk ongemak uit wanneer je hond stress, spanning of angst ervaart bij aanrakingen.

Aanrakingen en verzorging bij jouw hond

Vertrouwen opbouwen

Stel je voor…

‘Je hebt een oorontsteking, die immens veel pijn veroorzaakt. Je bent naar de dierenarts geweest, die heeft er ook nog eens in zitten wroeten en nu krijg je druppels die in dat pijnlijke oor moeten. Algeheel ellende. Je ligt lekker te slapen na heel dit avontuur en ineens schrik je wakker van 2 pijnscheutjes. Je baasje druppelde zojuist stiekem 2 druppeltjes in je oor, want je lag toch zo lekker rustig te slapen.’

Dit lukt precies 1x en daarna niet weer. Je kunt je voorstellen dat dit wantrouwen vanuit je hond aanwakkert. De kans is groot dat je hond niet meer durft te rusten in jouw nabijheid. Want diep rusten bij jou in de buurt is de voorspeller geworden van mogelijke oordruppels.

En 1 ding kan ik je verzekeren. Bij oorontstekingen zijn oordruppels leuk, maar goed rusten helpt zeker net zoveel.

Hoe dan wel?

Door je hond te laten zien wat je van plan bent en het in kleine stappen op te bouwen, bouw je vertrouwen op. Let op: wees voorzichtig met het gebruik van voer om je hond te lokken. Het kan een voorspeller worden van ‘er komt nu iets moeilijks’. En die associatie wil je niet met voer toch? Je kunt je hond wel lokken, maar als je meer dan drie kleine stresssignalen bij je hond ziet, ben je waarschijnlijk al te ver gegaan. Maak de stappen klein en ga één stap terug als je stresssignalen opmerkt. Beloon je hond voor elke kleine stap in de goede richting. Ja dit vraagt tijd en nee die tijd is er niet wanneer er iets acuuts is. Daarom is het goed dit al te oefenen op voorhand, hier heb je uiteindelijk een hondenleven lang plezier van. In mijn online cursus Jij &Je Hond leer ik je alle verzorgingshandelingen stapsgewijs op te bouwen.

Ook het weghalen van druk door je hond de kans te geven van de situatie weg te lopen, kan je hond helpen beter met de situatie om te kunnen gaan. Beloon zowel het eruitlopen als het eventuele terugkomen. Het uit de situatie stappen is makkelijker voor je hond wanneer je de handelingen op de grond doet. 

Wat ook heel belangrijk is in het stukje vertrouwen opbouwen. Is dat je verzorgingshandelingen nooit aan ‘cozy’ momenten samen met je hond koppelt. Ga dus niet ineens je hond zijn haren borstelen als hij lekker tegen je aan ligt op de bank, hoe verleidelijk dit ook is. Want: ‘ligt ‘ie eindelijk even stil’.

Wat niet doen bij het verzorgen van je hond (1)

Wat WEL doen bij het verzorgen van je hond

De ‘moet trimster’ en de ‘disney trimster. 

Heb jij een hond die nu om de 2-3 maanden naar de trimsalon moet omdat het anders een grote klittenbol wordt?! Dan zou je twee paden kunnen aanleggen voor je hond:

1. de ‘moeten’ weg
2. de ‘disney’ weg
Deze lopen in eerste instantie parallel aan elkaar. Bijvoorbeeld; je hond vindt de trimster verschrikkelijk, maar het moet gebeuren. Je gaat dan 2 trimsters bezoeken. Één van die trimsters is de ‘Moet Trimster’, die snel en efficiënt werkt, maar waarbij je hond het wel even moet ondergaan ( je hond ervaart stress, druk en negatieve emoties). Dus hij moet worden vastgehouden en afgeleid. Voor de vachtverzorging is dit nodig.

En je gaat naar de ‘Disney Trimster’. Bij deze trimster ga je in hele kleine stappen passend bij het tempo van je hond, werken aan het opbouwen van vertrouwen zodat je hond uiteindelijk comfortabel is. Zodra je hond comfortabel is met de ‘Disney Trimster’ kun je je ‘Moet Trimster’ vaarwelzeggen.  Je hond kan vanaf nu stressarm naar de trimsalon

Maar wat nu als mijn hond voor alles bang is?

Als je hond alles spannend vindt en niets lijkt te werken, begin dan met het creëren van een veilige omgeving. Gebruik een duidelijk startsignaal. Ga van daaruit verder met kleine stappen zoals even kort aanraken of aaien, waarbij je beloont voor elke positieve reactie van je hond. Jouw hond bepaalt het tempo, dan maar niet geknipt of getrimd (behalve als hij er echt last van krijgt, dan gaat het ‘MOET’ cue in). Blijf tussendoor werken aan het vertrouwen, door je hond op te voeden doormiddel van keuzesturing. Hoe je dit doet leer je in mijn online cursussen.

Door stapsgewijs te werken en vertrouwen op te bouwen en het voorspelbaar te maken voor je hond kun je ervoor zorgen dat verzorgingshandelingen minder stressvol worden. Hierbij zijn geduld, tijd en begrip heel belangrijk.

Heb jij nog vragen over de verzorgingshandelingen bij jouw hond? Stel ze gerust hieronder! 
 
Lieve groetjes Amber