Krijg meer plezier en ontspanning tijdens de wandelingen met je hond

…en stop met je hond managen, afleiden of de omgeving te scannen op andere honden

In deze blogpost ga ik in op hoe je kunt omgaan met een uitvallende, reactieve, blaffende en/of onzekere hond. Graag bespreek ik met je hoe je hondentraining en opvoeding kunt gebruiken om dit gedragsprobleem aan te pakken.

Wat is nou eigenlijk een uitvallende hond?

Een uitvallende hond is een hond die agressief gedrag vertoont wanneer hij iets ziet dat hem angstig, ongemakkelijk of bezorgd maakt. Dit kunnen andere honden, mensen, stepjes, vrachtwagens, pionnen, katten, noem maar op, zijn. Alles waar je hond een onbehagelijk gevoel bij krijgt kan een prikkel zijn om naar uit te vallen. Het uitvallen kan gepaard gaan met blaffen, grommen, trekken aan de lijn en zelfs proberen te bijten. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit gedrag vaak voortkomt uit angst of onzekerheid, in plaats van uit kwaadaardigheid. En natuurlijk, hoe moet jij erop reageren, hoe kan jij er het beste mee omgaan?

Reactieve honden: Waarom reageren ze zo?

Reactieve honden vertonen sterke reacties op bepaalde prikkels vanuit een gevoel van ongemak of angst. Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben, waaronder gebrek aan socialisatie, traumatische ervaringen, genetische aanleg of een gebrek aan zelfvertrouwen. Vaak is het een combinatie van deze vier. Het is belangrijk om te begrijpen dat reactief gedrag vaak voortkomt uit een dieper liggend probleem en niet alleen een kwestie is van slechte manieren.

hond blaft naar bezoek

De blaffende hond: Hoe om te gaan met overmatig blaffen

Blaffen is een natuurlijke vorm van communicatie voor honden, maar overmatig blaffen kan een teken zijn van stress, verveling, lichamelijk ongemak, angst, onzekerheid of frustratie. Als je hond constant blaft, is het belangrijk om te achterhalen wat de reden is dat je hond dit doet. Elke beweegreden van je hond om overmatig te blaffen (overmatig te communiceren met jou) vraagt een eigen aanpak. Dus blaffen vanuit angst, heeft iets ander nodig dan blaffen vanuit verveling. Een hond kan blaffen vanuit angst om alleen te zijn of bijvoorbeeld vanwege territoriaal gedrag. De reden dat je hond blaft achterhalen, wordt de start van het oplossen van van het blafgedrag. Kan jij horen vanuit welke emotie jouw hond blaft?

De onzekere hond: Het belang van zelfvertrouwen opbouwen

Een onzekere hond kan zich angstig of terughoudend gedragen in nieuwe situaties of in de buurt van nieuwe mensen en dieren. Het is belangrijk om het zelfvertrouwen van je hond op te bouwen door middel van positieve bekrachtiging, geduld en sturen op keuzes maken. Denk maar aan jezelf, waar ben jij het meest door gegroeid? Niet door in het hoekje van de bank te zitten met een kop thee. Je groeit door dingen te doen die je tikkeltje spannend vindt, door op avontuur te gaan, dingen te ontdekken en zelf keuzes daarin te mogen en kunnen maken. In combinatie met voldoende verwerktijd (slapen) en gezonde voeding (het is bewezen dat goede voeding, je darmen ondersteund en daarmee je een sterker en zekerder gevoel geeft).  Door je hond stapsgewijs (passen bij het tempo van je hond) aan nieuwe ervaringen te bloot te stellen op een rustige en gecontroleerde manier, kan je hem helpen zijn angsten te overwinnen en met meer zelfvertrouwen het leven door te gaan. Cool he!

Dé tips die je wil bij een uitvallende hond:

  1. Identificeer de triggers: Probeer de specifieke prikkels te identificeren die het uitvallende, reactieve, blaffende of onzekere gedrag van uw hond veroorzaken. Op die manier kan je gerichte oefenmomenten gaan creëren.
  2. Vermijd confrontatie: Probeer je hond niet in situaties te brengen die te moeilijk voor je hond zijn. Mocht dit wel gebeuren. Dan kan je dit het beste aanduiden met een woord of zinnetje. Zodat het voor je hond duidelijk is en voorspelbaar is, dat er nu iets gaat gebeuren, wat ‘ie ogenschijnlijk heel moeilijk gaat vinden.
  3. Gebruik positieve bekrachtiging: Beloon ALTIJD ná het passeren van een andere hond, ongeacht wat je hond heeft gedaan. Wel uitvallen of niet uitvallen. Het is niet interessant. Beloon je hond nadat ie een andere hond gepasseerd heeft.

Perfect Recall online cursus

Het omgaan met een uitvallende, reactieve, blaffende of onzekere hond kan een uitdaging zijn, maar het is echt niet onmogelijk. Ik help aan de lopende band honden en eigenaren met reactiviteit en wat denk je? Echt altijd met resultaat! Met de juiste aanpak, geduld en toewijding kunt je je hond helpen zijn angsten te overwinnen en zich veilig en zelfverzekerd te voelen in verschillende situaties. Je wilt oefenen op de plek waar je hond nog trainbaar is. Oefen met ontspanning in nabijheid van andere honden.

Hier meer over weten? >> Klik hier << 

Fijne dag!

Lieve groetjes Amber