Je kent ze wel die filmpjes met spelende kinderen en honden met een schattigheidsgehalte van 110. Hoe leuk en lief dat er ook uitziet, in werkelijkheid kan het soms heel anders zijn. Is dit bij jou aan de hand? Of wil je graag een hondenvriendje aanschaffen voor jou kind(eren). Dan geef ik je graag een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw kind er wél een leuk kameraadje bij krijgt!
Een speelkameraadje voor mijn kind
Zie je het al voor je, jouw kind rennend door de tuin, de hond er achteraan. Of samen spelen met een bal. Hoe leuk is dat?! Een hond in huis kan zeker een verrijking zijn voor je kind.
In de zoektocht naar een leuk speelkameraadje voor jouw kind, is het goed om bewust te kijken naar raseigenschappen. Welk ras past bij jullie? Zoeken jullie een actieve hond of juist een rustige hond? Wil je een kleine hond of liever een grote hond? Ga je voor een puppy of een herplaatser?
Beide brengen hun eigen achtergrond en ervaringen met zich mee, zelfs puppy’s hebben al eerdere leerervaringen en emoties van hun moederhond.
Het is goed dat je hiernaar informeert: bij een pup kun je bijvoorbeeld vragen hoe de bevalling is geweest. Hoe de moederhond door de drachtige periode is gegaan en hoe de weken na de bevalling zijn verlopen.
Bij een herplaatser is het niet altijd mogelijk om alle achtergrondinformatie te ontvangen, simpelweg omdat deze niet altijd beschikbaar is. Maar vraag er wel naar, alle informatie die jij krijgt zorgt ervoor dat jij je goed kunt voorbereiden of goed een afweging kunt maken. Ben je van plan om binnenkort een herplaatser in huis te nemen? Alsjeblieft, hier een handige vragenlijst:
- Waar is de herplaatser opgegroeid?
- Komt hij uit het buitenland?
- Hoe wordt hij naar Nederland vervoerd?
- Waar is hij allemaal geweest in zijn leven?
- Hoe gedraagt de hond zich ten opzichte van kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Zit er verschil tussen bijvoorbeeld peuters en kleuters?
- Welke grote veranderingen of situaties hebben zich voorgedaan in het leven van de hond?
Lees hier de blog ‘Ik wil een hond, maar welke hond past het beste?’
Gezinsuitbreiding vraagt om een goede voorbereiding
Nu kan het ook zomaar zijn dat niet jouw kind, maar juist jouw hond er een speelkameraadje bij krijgt. Ben je zwanger of heb je die wens en heb je al een hond in huis rondlopen? Dan kan het fijn zijn je hond voor te bereiden op de komst van een baby, want een baby in huis betekent ook voor je hond een nieuwe fase. Ik hoor maar al te vaak…
‘Jaaa maar het is toch eigen. Dat komt allemaal goed. Mijn hond bijt niet.’
En echt, ik snap deze gedachte. Want je hond is een goedzak en doet geen vlieg kwaad. Maar ook een hond moet af en toe af kunnen schakelen om stress kwijt te raken, en lukt jouw hond dat wanneer er 24/7 een kind in huis is? De ene hond lukt dit prima, de andere hond niet. Wanneer een kind bij hem in huis woont, kan de stress zich op gaan stapelen. Simpelweg omdat het kind er altijd is. Tijdens de zwangerschap kun je al veel doen door je hond langzaam aan de nieuwe situatie te laten wennen, maar ook wanneer er al kinderen in huis zijn kun je je hond geleidelijk aan de kinderen laten wennen. Wist je dat ik fijne collega’s heb die zich gespecialiseerd hebben in hond-kind begeleiding? Een Hond-kind specialist kan je hierbij helpen.
Bespreek vooraf mogelijke scenario’s met je partner en zorg voor een netwerk van mensen die af en toe voor je hond kunnen zorgen zodat je hond ook even ‘uit’ de situatie kan.
Verschillende fasen, verschillende uitdagingen
Iedere fase in de ontwikkeling van een kind brengt verschillende uitdagingen met zich mee voor jou als eigenaar maar ook voor je hond. Sommige honden voelen dat hun eigenaar zwanger is en reageren hier al op. Het kan zijn dat jouw geur verandert door de hormonen, maar het kan ook komen doordat je zelf anders wordt in gedrag tijdens je zwangerschap. Het kan zijn dat je hond zich anders gaat gedragen gedurende jouw zwangerschap. Dit gedrag kan variëren van aanhankelijker zijn, naar reactiever worden tot meer blaffen.
Dan komt de babyfase, waarin van alles verandert (en waar je dus zeker niet zit te wachten op een blaffende hond): het ritme, de geuren, het bezoek, en het geluid van huilen. Het is belangrijk om te begrijpen dat al deze veranderingen voor je hond verwarrend kunnen zijn, daarnaast horen honden 4x beter dan mensen, dus als jij soms huilen intens vindt, beeld je eens in hoe dat voor je hond klinkt. Leg hem dus gerust even in een andere kamer of in de tuin als je merkt dat je hond moeite heeft met het geluid (dus niet voor straf, maar om hem te helpen).
Er zijn vier cruciale fasen waarin je extra aandacht moet besteden aan de emotionele beleving van je hond:
- Wanneer je kind voor het eerst gaat zitten
- Wanneer je kind begint te rollen
- Wanneer je kind begint te kruipen
- Wanneer je kind begint te lopen
Je kunt gebruik maken van hekjes of rennetjes om je hond te beschermen wanneer hij zich ongemakkelijk of onzeker voelt in deze situaties.
Hoe betrek ik mijn kind in de opvoeding van mijn hond?
Niets is leuker dan je kinderen betrekken bij de opvoeding van de hond, vaak willen ze dit ook! En dat kan ook prima. Je kunt hierbij “bruto” en “netto” tijd reserveren voor je hond en kind.
Bruto tijd:
Betrek je de kinderen op een veilige manier bij de opvoeding van je hond. Door bijvoorbeeld momenten te creëren waarop je kind veilig interactie kan hebben met de hond, zoals het verstoppen van traktaties in de tuin. Als de traktaties zijn verstopt mag de hond ze gaan zoeken en kan jouw kind op veilige afstand door het raam kijken hoe jullie hond aan het zoeken is.
Netto tijd:
Vergeet niet om voldoende tijd voor de hond alleen te reserveren, waarin je kind even geen rol speelt. Zo kan je hond zijn stress emmer legen en zullen de momenten van bruto tijd nog fijner en waardevoller worden voor jullie allemaal.
Hoe werkt de stress emmer van je hond?
De stressemmer van je hond kan zich vullen door leuke prikkels en minder leuke prikkels. Dit is er allebei met kinderen. En dit is niet erg zolang jij je hond de ruimte geeft deze stress weer kwijt te raken. Hoe doe je dat? Een wandeling in de natuur kan je hond helpen stress af te vloeien, maar ook rust creëren zodat hij op een prikkelarme plek kan slapen. Een plek waar het verboden terrein is voor kinderen. Wanneer je kind wat ouder is, zou je je kind kunnen betrekken bij kleine opvoed taken. Denk hierbij aan het verschonen van het drinkwater, zoekspelletjes en/of het eten voorbereiden.
Management gaat je helpen!
Er bestaat geen “ideale” gezinshond, maar de manier waarop een hond zich gedraagt, is wel afhankelijk van de begeleiding en het inzicht van jou als hondeneigenaar en/of ouder. Het zien en lezen van de kleinste signalen gaat je helpen. Je hond zal in eerste instantie kleine stresssignalen gaan tonen zoals, tongelen, gapen, spelboog maken, uitschudden, wegkijken en oogwit tonen. Wanneer jij deze signalen herkent, kun je daarop inspelen en je hond op tijd zijn rust geven. Het opbouwen van een veilige en liefdevolle relatie tussen je hond en je kinderen vergt tijd, aandacht en begrip. Door je goed voor te bereiden en alert te zijn op de behoeften en signalen van je hond, kun je een fijne omgeving creëren waarin kinderen en honden veilig kunnen opgroeien.
Heb je hier vragen over? Stel ze gerust hieronder of mail naar support@movi-academy,nl
Fijne dag!
Lieve groetjes Amber