Wauw! Je hebt net een pup in huis of jouw pup mag binnenkort het nest verlaten. Onwijs leuk en van harte gefeliciteerd! De emoties gaan wellicht met je aan de haal, van het enorme warme gevoel van blijdschap tot ‘oh jeej, wat heb ik nu toch in huis?’
Ik begrijp dat je trots bent op je pup en je je puppy het liefst aan de hele wereld wilt laten zien. Is dit nu een goed idee qua socialiseren? Óf kan dit zonder de juiste begeleiding aan je pup ook tot ongewenst gedrag leiden? Kan het ontvangen van bezoek kan voor jouw pup een spannende gebeurtenis zijn? Weet jij precies hoe je je puppy kraamvisite moet aansturen op hoe ze de pup begroeten? Misschien ben je er nog helemaal niet mee bezig geweest. In deze blog geef ik je een aantal handige tips om je pup te helpen bij het verwelkomen van bezoek op een ontspannen en positieve manier!
Puppy kraamvisite
Je buurvrouw belt aan om je pup te komen bewonderen en je vriendin appt wanneer je thuis bent voor een bezoekje! Superleuk, snap ik helemaal! Voor veel mensen is ‘op bezoek komen’ hun liefdestaal om erkenning en waardering te geven aan jouw nieuwe pup. Toch zou ik je willen adviseren om de eerste twee weken dat jij je pup in huis hebt, nog even geen puppy kraamvisite te ontvangen. Ga eerst eens even rustig wennen aan elkaar. En onthoud heel goed, dit moet je mantra worden: ‘Socialiseren doe je een hondenleven lang!’ Werkt voor elke hond die twee weken dan precies? Nee, zeker niet! Het is een richtlijn. Over het algemeen zie je twee type pups:
- De vrije vogel Marie
- De angstige Harry
En bij die angstige Harry heb je misschien wel 6 weken nodig. Terwijl vrije vogel Marie na 3 dagen al toe is aan jouw ‘bestie’. Je hond opvoeden is in het moment, per uur verschillend en per situatie kijkend naar wat jouw hond op dat moment nodig heeft.
Stel je eens voor…
Je hebt een aantal weken lekker cosy doorgebracht met jouw mama, broertjes en zusjes. Ineens wordt je meegenomen door een tweepoter die je niet kent en ook nog eens een andere taal spreekt! Je snapt er geen snars van. Je beland in een woning die je niet kent, vol met nieuwe geuren en een omgeving die je geenszins bekent voorkomt. Wat een berg nieuwe indrukken. Terwijl je je nestelt in de theedoek die naar je mama ruikt, voel je dat de slaap in kickt. Je sluit je ogen en doezelt lekker wat weg. Je rust wordt bruut verstoord door een enorm gerinkel en voordat je je ogen goed en wel open hebt staat er een peloton twee poters rondom jouw veilige theedoek. Ze maken allemaal geluidjes wat klinkt als ‘Hiii puppy’. Ik wordt er helemaal hyper van. Begin te springen en te blaffen, van gekkigheid weet ik niet wat ik moet doen.
Je krijgt visite, wat nu?
Wanneer je bezoek aangekondigd komt, kun jij zorgen voor een plan. Dit geeft je zelfvertrouwen en op die manier kun je succes boeken voor jezelf en je pup. Instrueer je bezoek vooraf hoe ze het beste kunnen omgaan met je puppy. Klinkt dit wat overdreven, of voelt het spannend om dit te doen? Weet dan, dat je vanaf nu, nu je een trotse hondeneigenaar bent te maken krijgt met GRENZEN AANGEVEN (dit is altijd onderdeel van je leven geweest, maar doordat je nu samen woont en gaat houden van een ander emotioneel wezen, komt dit groter aan het licht dan ooit te voren).
Besluit je om niet te gaan oefenen met grenzen voelen en ze duidelijk aan te gaan geven aan anderen. Kan ik je verzekeren dat andere mensen en andere honden vroeg of laat jouw hond gaan ‘verpesten‘. Het meeste ongewenste gedrag van je hond komt niet door jouw gebrekkige of uitblijvende opvoeding, het komt vaak door het gedrag van andere mensen of andere honden. Én dat jij geen helder plan hebt.
Drie don’ts bij puppybezoek
- Overmatig oogcontact
- Bij binnenkomst direct op je pup duiken met twee armen gestrekt naar voren
- Hoge Micky Mouse piepstemmetjes
Want gek genoeg is dit wel de realiteit wat puppy’s in mensen losmaakt. Vraag met niet waarom, maar dit is wel wat mensen gaan doen. Wanneer jij een plan hebt, kan je daarop aan- en bijsturen, dat zorgt ervoor dat het voor je pup een fijne ontspannen ontmoeting wordt met vreemde mensen. Wat bijdraagt aan socialisatie in plaats van traumatisatie.
Wat aan- en uit blokken je kunnen opleveren bij de puppyborrel
Werk daarnaast zoveel mogelijk met aan- en uit blokken met je pup en probeer bezoek zoveel mogelijk te plannen wanneer je pup toch al ‘aan’ is. (Heb je geen idee wat ik bedoel met aan- en uit blokken? Je leest het hier).
Als er toch onverwacht bezoek komt en je pup zit net in een ‘uit-blok’, schakel dan over naar een aan blok en pak jullie ritme later die dag weer op. Je schuift als het ware dan met de blokken. Dit ‘aan-blok’ mag korter duren dan normaal, je zult je pup sneller weer terug op zijn rustplek leggen.
Dé twee voordelen van de bench/ren bij bezoek
Dat klinkt misschien gek, maar je kunt de ruimte in je voordeel laten werken wanneer je bezoek ontvangt. Bekijk vooraf wat een fijne plek is voor je pup om zich terug te trekken. Het liefst is dit een plek waar het bezoek niet langs af hoeft te lopen. Ook kun je kijken waar jouw pup ‘uit de situatie kan lopen’, weg van het bezoek wanneer het toch wat spannend voor hem wordt. En misschien nog wel het belangrijkste, kun je gebruik maken van een rennetje of bench? Soms is het fijn om je pup (of je bezoek;)) te kunnen begrenzen. Er zitten twee voordelen aan je pup weg te leggen. Enerzijds zal je pup leren te rusten terwijl er bezoek is en anderzijds zal je bezoek minder snel geneigd zijn je pup aan te halen. Wat er weer voor zorgt dat je pup beter leert rusten bij je bezoek.
Next level puppybezoek… Kinderen!
Er komt een tijd dat er kinderen op visite komen. We hebben er altijd zo’n romantisch beeld bij: honden en kinderen. Zeker gevoed door alles wat op social media voorbij komt. Helaas is het voor veel honden ook spannend, want kinderen zijn heel onvoorspelbaar en kunnen heel druk zijn. Dit kan wat overweldigend zijn voor je pup. Kun je je dat voorstellen?
Kinderen daarentegen vinden pups vaak ontzettend interessant en willen graag hun aandacht. Hoe breng je die twee werelden, van de pup die de situatie spannend vindt en de nieuwsgierige kinderen bij elkaar? Moet je kinderen dan mijden? Nee, zeker niet! Je kunt kinderen er op een leuke, speelse manier bij betrekken. Laat ze bijvoorbeeld de naam raden van de pup of laat kijken naar de kleur van de nagels van je pup.
Kijk of je de eerste ontmoeting tussen hond en kind kunt doen tijdens een wandeling of in ieder geval buiten. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan voertjes verstoppen ook een leuke activiteit zijn, mits de karakter van de hond het toelaat (bij voernijd absoluut niet doen). Om ervoor te zorgen dat het voor zowel de kinderen als je hond leuk blijft, kun je werken met hekjes zodat je je pup even rustig kunt wegleggen terwijl de kinderen snoepjes verstoppen voor je pup. Of wanneer jouw pup zijn rust nodig heeft. Ben je opzoek naar meer leuke activiteiten om te doen met je hond en kind? Kijk dan eens op een van de websites van hond-kind specialisten.
Jouw huis, jouw puppyregels
De snelheid, het ritme en de succesfactor waarmee jouw pup uiteindelijk op een rustige manier bezoek zal ontvangen en/of begroeten ligt in de pootjes van jouw pup. Hoe mee druk je erop zet, hoe meer je van alles van je hond verwacht in de bezoek context. Hoe minder leuk je hond het zal vinden. Natuurlijk wel met liefdevol grenzen aangeven en duidelijke regels. Geef je pup de tijd om vertrouwd te raken met nieuwe mensen en situaties. Of jouw pup, vroeg of laat bezoek ‘leuk’ of ‘niet leuk’ gaat vinden, beslist de pup zelf. Jij kan alle factoren zo goed mogelijk aanbieden en stap één is gezet, je hebt deze blog gelezen.
Ik weet dat het moeilijk kan zijn je bezoek te instrueren! Maar onthoudt: ‘Het is jouw huis het zijn jouw regels. Ga voor succeservaringen met jouw pup.’
Ben jij enthousiast geworden naar aanleiding van deze blog? Neem dan eens een kijkje bij mijn online Bezoek Begroeten cursus.
Lieve groetjes Amber