Verband tussen de bel en pijn of lichamelijk ongemak bij honden

Dit klinkt je misschien wat bijzonder  in de oren. Echter de laatste onderzoeken laten hier bizar logische inzichten in zien. Stel je even voor… jij hebt enorme rugpijn en iemand op het werk benadert jou van achteren en prikt met twee vingers aan beide kanten van je zij. Je schrikt op en schiet in een kramp wat ontzettend je rugpijn verergert. Zijn het dan die prikkende vingers die jou rugpijn geven, de kramp of de rugpijn die je toch al had? Hoe dan ook.. in de toekomst zal jij meer alert zijn op grappenmakers van mensen die jou van achteren benaderen wanneer je het in je rug hebt. 

 Ditzelfde geldt voor honden. Op de een of andere manier hebben we met elkaar afgesproken dat we onze honden aanlijnen. Echter we lijnen ze aan, omdat we los geen idee hebben hoe we ze dienen te sturen, veilig houden en begrenzen. Dat is de voornaamste reden dat wij mensen de hond aanlijnen, onkunde van de mens en de drukte van de wereld. Bovenop allerlei angsten van de mens een eerdere leerervaringen van de hond.  

 Deze lijn hebben we een tijdlang aan het een 1 na smalste deel van de hond geknoopt. Namelijk de nek. (Het smalste deel vind ik de staart, als je hond die heeft. Zou er gek en onhandig uitzien om de hond daaraan vast te maken :P) Jarenlang heb je mensen met wurgbandjes, slipkettingen, halsbanden enzovoorts zien lopen. Heden ten dagen zie je steeds meer mensen met een tuig wandelen, wat ergonomisch beter zou zijn voor de hond. De grote kanttekeningen is echter wel dat het tuig dan GOED moet passen. Anders is het vooral een belasting voor je hond. Je leest het al, heel wat haken en ogen.  

Jouw hond in zijn jonge jaren wil alles ontdekken, zien en soms ook naartoe vliegen. Dat betekent dat jouw hond geregeld ‘in de lijn’ heeft gehangen of getrokken heeft aan de lijn. In die eerste 2 a 3 hondenjaren zijn honden in de groei. Wat zou dit met het lichaam doen, het lichaam wat nog niet af is en dan al die klappen en stoten moet opvangen? JUIST! Het maakt een ongemakkelijk lichaam.  

En echt het spijt me dat ik het moet zeggen, maar naast dat er in de fokkerij zo nu en dan hele gekke dingen gebeuren wat betreft het fokken met honden zie ik ook heeeel veel ongemakkelijke en pijnlijke hondenlichamen. Mijn logische verklaring hiervoor is dus (onder andere) het getrek aan de lijn, tijdens de wandeling. Überhaupt het wandelen aan de lijn en daarmee de aanpassing op jouw tempo is een hele uitdaging voor het hondenlichaam. Maar ook in en uit de auto springen, op en van de bank springen, wild spelen met andere honden, over het ijs lopen, achter de bal aanrennen en ga zo nog maar even door, is allemaal een belasting voor het hondenlichaam. En als dit hondenlichaam goed gefokt/gemaakt en gebouwd is, kan het heeeeel veel aan. Maar ja, zoals eerder gezegd, ligt daar ook nog wel een grote uitdaging momenteel. Mag je dan helemaal niks meer laten doen met je hond, tuurlijk wel. Enerzijds zijn er 28497 alternatieven. En anderzijds is maat houden vooral de kunst.  

Laten we even aannemen dat jouw hond in zijn jonge jaren veel getrokken heeft aan de lijn. Waarbij je jezelf helemaal niks kwalijk hoeft te nemen, het gebeurt ons allemaal en je wist niet beter hoe dit op te lossen. Of dat je hond in zijn groeifase te lang en te wild met andere heeft gespeeld. We gaan ervan uit, dat jouw hond ergens in zijn lichaam een pijntje of ongemak ervaart. Best aannemelijk toch?

Stel dat de bel gaat of je hond een geluid hoort je hond vliegt overeind (denk aan het prikken in je lijf als je toch al rugpijn hebt) dan geeft dit de hond een extra sensatie in zijn lichaam. Dus naast dat de bel een voorspeller kan zijn van bezoek. De bel vaak een indringend geluid is voor de hondenoren. Hebben we nu een derde uitdaging. Namelijk wat als het ongemakkelijke lijf

Zielige hondvan je hond een pijnsensatie voelt bij het reageren op de bel of andere geluiden. Denk jij dat je hond dan meer of mindere alert gaan zijn op die geluiden die hem ‘pijn doen’. (Zijn natuurlijk niet de geluiden die letterlijk de pijn veroorzaken, maar dit is wel hoe de hond het kan gaan associëren. Beetje de postbode wegjagen, ‘goed gedaan’ verhaal.)  

 

Dit kan ik nog een trede kleiner maken. Het kan al zoiets simpels zijn als een poot die wegschuift, bij het snel willen opstaan op een gladde vloer, wat maakt dat de hond in de heup of in de onderrug een steek of pijn ervaart. Soms is zoiets maar 1x nodig om voor hele lange tijd een voorspellende factor te zijn. Het liefste heb je dit soort onhandig associaties niet in je hond zitten.  

Moraal van het verhaal, het is fijn om je hond een zachte en meer ontspannen reactie en beleving rondom de bel te geven. Zowel voor het mentale als het fysieke heeft dit een positief effect op je hond.  

Jaaaa en hoe leer je dit nu aan, aan je hond? Dat vertel ik deel in een andere blog die ik geschreven heb. En de complete beltraining ontvang je bij mijn cursus Bezoek Begroeten.  

Fijne dag! 
Lieve groetjes, Amber