De interactie tussen mens en hond. Een hond kan het leven van een mens op ontelbare manieren verrijken. Kono en nu Izzy zijn zeker een verrijking voor mijn leven. Voor mij zit hem dat in een stukje onvoorwaardelijk liefde, mogen zorgen maar ook alle mooie lessen die ze me meegeven. En nee het is niet altijd even makkelijk, ook wij hebben onze struggles en uitdagingen (gehad). Het is een hele zoektocht geweest om tot de verbinding te komen die ik nu met Kono en Izzy ervaar. Uiteindelijk ben ik steeds kleiner met ze gaan communiceren en dat gun ik iedere hondeneigenaar. Dit is zoiets magisch. Ik vertel je in deze blog graag wat meer over de inzichten die ik heb gekregen in de reis naar deze verbinding.
Hoe communiceer jij met jouw hond?
Je kent ze wel, de hondenbaasjes die met hun honden kletsen alsof het hun beste maatjes zijn. Maar er zijn ook de ‘Stille Stuurmannen’ die misschien niet zoveel babbelen, maar wel een intense connectie hebben met hun hond. Raad eens? Het blijkt dat minder praat grage eigenaren een rustigere vibe hebben, waardoor honden beter kunnen aanhaken op de lichaamssturing vanuit de eigenaar. Je gaat op die manier op micro niveau met je hond communiceren, zoals jezelf opendraaien wanneer je hond schrikt van een blaffende andere hond. Of op het terras je hond in stilte rustig weten te houden met een klein handgebaar.
Waar miscommunicatie kan ontstaan
Honden bekijken de wereld op een compleet andere manier dan wij mensen. De zintuigen van de hond werken anders dan die van ons mensen. Zo zien honden bijvoorbeeld blauw-geel tinten. Kan je je voorstellen dat een rode kong om het groene ras lastig waar te nemen is voor je hond? Honden zijn ingesteld op ritselende snel weg bewegende beestjes over de grond. Misschien maakt dat het minder gek, dan een hond een aanhangwagen wil najagen? Het gehoor van ons mensen is met een golflengte van 20 – 20.000 hertz beperkter dan dat van onze honden. Een hond kan tonen horen binnen het bereik van 15 – 50.000 hertz. Honden hebben dus een veel beter gehoor dan dat wij mensen hebben, niet zo gek dus dat veel honden bang zijn voor harde knallen als vuurwerk.
Als je vanuit je eigen belevingswereld je hond gaat opvoeden, ga je voorbij aan de enorme zintuigelijke verschillen. Je gaat dan stuiten op miscommunicatie. Om je hond een fijne basis te geven is het belangrijk je te verdiepen in de belevingswereld van je hond. Wanneer je de emotionele belevingswereld van jouw hond begrijpt, helpt je dat om zelf beter te kunnen communiceren met je hond en je hond zelfs te ondersteunen in situaties die hij spannend vindt, zoals bijvoorbeeld die harde knallen.
De magie van honden als gezelschap
Voor mij is het gezelschap van een hond is onmisbaar. Ze zijn niet alleen loyaal, maar ook onvoorwaardelijk liefdevol. En wist je dat studies hebben aangetoond dat honden een enorme boost kunnen geven aan ons zelfvertrouwen, ons helpen om gefocust te blijven. Het is niet voor niets dat binnen bepaalde grote bedrijven, honden op de werkvloer worden toegelaten. Omdat dit de productiviteit verhoogd. Ook is gebleken dat honden een positief effect hebben op onrustig of vervelend gedrag bij kinderen. Ongelofelijk, toch? Of je nu samen een wandeling maakt of gewoon relaxed op de bank ligt met je hond, door in contact te zijn met je hond komen er verschillende stofjes vrij zoals oxytocine en endorfine waardoor we ons gelukkiger voelen.
Wie spiegelt wie?
In de hondenwereld wordt vaak gepraat over spiegelgedrag bij honden. En ja deels is dat waar, alleen moeten we dit ook niet groter maken dat wat er is. Jouw ogen spiegelen namelijk alles van deze wereld, of je nu naar een drol kijkt of naar een boom wat jij daarin ziet is een weerspiegeling van wat er in jouw binnenwereld leeft. Dus ja, als jij naar je hond kijkt en je ziet woede, kán dat over jouw woede gaan. Kijk je naar je hond en zie je verdriet, dan kan dit jouw verdrietige binnenwereld zijn. Maaaaaar het kan ook echt de emotie zijn die je hond voelt. Jij hebt jouw DNA pakketje en leerervaringen en jouw hond heeft dit ook. Jullie spiegelen elkaar zeker en ik geloof ook dat je iets te leren hebt van elkaar als je op elkaars pad bent gekomen. Maar daar zijn geen dure spiegelcoach sessies voor nodig. Helder kijken, goed voelen en schrijven over wat je ziet helpt ook.
De band tussen mens en hond
Een goede communicatie valt of staat met je bewust zijn van het verschil in je eigen zintuigelijke beleving ten opzichte van die van je hond. Jezelf inleven in de emotionele belevingswereld van je hond, heeft een positieve invloed op de band met je hond.
Wil jij meer leren over communiceren met jouw hond? Ik leer het je graag. Stel hieronder je vraag.
Lieve groetjes Amber