Als hondenprofessional word ik dagelijks overspoeld met vragen en opmerkingen over ballen gooien voor honden. Onlangs heb ik een blog geschreven met de titel ‘Ballen gooien voor je hond. Onschuldig… of toch niet?‘ en sindsdien komen er dagelijks e-mails in mijn inbox over dit stuk. Superleuk!  De meest gestelde vraag over deze blog is als volgt: is met ballen gooien dan nooit leuk? Mijn antwoord is wat genuanceerder, dus een goed moment voor een vervolgblog. Ik leer je dolgraag vier manieren hoe je wel een bal kan gebruiken bij het spel met je hond. 

Het najagen van de bal kan het verkeerde aanwakkeren in je hond, doordat er hierbij verschillende stresshormonen vrijkomen. Daarnaast kan je hond moeite krijgen met weer uit” gaan, omdat hij over zijn vermoeidheidsgrens heen gaat. Dat is een situatie waarin je je hond liever niet wilt hebben. In mijn eerder geschreven blog vind je hier nog veel meer en uitgebreidere informatie over.  

Is het dan nooit leuk om met je hond een balspelletje te spelen?

Zeker wel. Er zijn vier manieren om je hond op een leuke manier de bal aan te bieden. Draag er zorg voor dat je niet met een tennisbal speelt, zorg altijd voor een bal van ander materiaal. De tennisbal is namelijk een ontzettende aanslag op de tanden voor je hond. Natuurlijk niet na 1 keer, maar als je vaker van plan bent te gaan ballen, zou ik gaan voor een andere bal dan een tennisbal. Het meest ideale is dan wel dat de bal ongeveer het formaat heeft van een tennisbal.

Hond met bal1. Je hond laten wachten, bal gooien en dan pas je hond erachter aan

Je kan prima met de bal spelen wanneer je je hond laat wachten en dan pas de bal gooit. Zodra de bal stil ligt, zeg je tegen je hond: toe maar! De bedoeling is dat hij dan als het ware de bal gaat zoeken in plaats van als een kip zonder kop achter de bal aan te rennen en gekke draaien te maken in de lucht. Daarbij stimuleert dit ook niet het najaagsysteem van je hond.

2. Bal in het water

Ben je bij een watertje in de buurt, dan kan het heel leuk zijn om een aantal keer de bal in het water te gooien. Doe dit alleen wanneer je hond al gewend is aan de temperatuur van het water en je hond zijn warming up heeft gehad. Begin met de bal dichtbij te gooien en gooi vervolgens steeds een stukje verder weg. Doe het maximaal 3-5 keer.

3. Bal verstoppen

Het voorgaande spel kan je nog wat verdiepen, als je hond ten minste bal minded is. Je haalt bij dit spel namelijk de volledige beweging uit de bal. Allereerst laat je bij dit spel je hond wachten. Vervolgens ga jij de bal verstoppen. Dan loop je terug naar je hond, waar je begon met het spel, zeg je 1 keer zoek” en laat je je hond de bal zoeken. Zorg dat je bij het aanleren de bal gewoon in het zicht legt, zodat je hond eerst het concept gaat snappen.

4. Bal gooien, wacht vragen, recall en toe maar!”

Deze is wel next level hoor! Het is een spel uit mijn Perfect Recall cursus. Je gooit eerst de bal, vervolgens sprint je hond er achteraan. Jij roept wacht”, dat moet je hond dus wel geleerd hebben, na het wachten roep je je hond terug bij jou en beloon je je hond. Die beloning is bijvoorbeeld een andere bal of een voertje en je eindigt met ja, toe maar!”. Je hond mag alsnog de bal pakken die je in eerste instantie gooide. Echt een superleuk spel om te oefenen of naar toe te werken. 

Blijf creatief

Hond met bal in gras

Met dit vierde spel kom ik aan het einde van deze blog, waarin ik heb toegelicht dat ballen gooien met je hond een genuanceerd onderwerp is. Hoewel het belangrijk is om rekening te houden met de mogelijke nadelen en risico’s, betekent dit niet dat we het plezier en de interactie met onze harige metgezellen maar moeten opgeven. Laten we in plaats daarvan creatief zijn en nieuwe manieren verkennen om te spelen met onze viervoeters. 

Dus, de volgende keer dat je je hand om een bal klemt, denk dan eens buiten de gebaande paden. Probeer een puzzelspel om de geest van je hond uit te dagen, of maak een ontdekkingstocht door het bos waarbij jullie samen op zoek gaan naar de verstopte bal. En wie weet, ontdek je wel een talent van je hond en kan hij heel goed speuren of ander neuswerk doen.
Laten we dus niet alleen de bal in het spel houden, maar ook onze creativiteit om de hond fysiek en emotioneel niet te schaden. Uiteindelijk draait het niet alleen om de bal, maar om de fijne momenten die we delen met onze hond. 

Laat je me weten op Instagram @amber_de_hondenopvoedkundige welk spel jij gespeeld hebt en hoe dat ging? Zou ik super leuk vinden!  

Veel oefenplezier!
Lieve groetjes Amber