Oud en Nieuw gaat voor veel mensen gepaard met een gevoel van opwinding en feestelijkheid. Terwijl mensen zich verheugen op het spectaculaire vuurwerk om 0:00 uur, kan deze tijd van het jaar echter een uitdaging vormen voor jouw hond. Vuurwerkangst is een wijdverspreid probleem dat optreedt bij honden van allerlei rassen en groottes. De knallen, lichtflitsen en luide geluiden kunnen bij honden intense angst en stress veroorzaken, wat zich uit in fight, flight or freeze reactie. Jij, als eigenaar kan hier op zijn tijd weer stress door ervaren, want 1. Je weet niet wat je kan doen 2. Het gaat je aan het hart dat je hond zich zo slecht voelt.
Voorspelbare knallen of oorlogsgebied?
De vuurwerk-ervaring van je hond is natuurlijk afhankelijk van je hond als individu, eerdere leerervaringen en of je hond een optimistische of pessimistische kijk heeft naar de wereld. Waar je woont speelt natuurlijk ook een rol. In de Achterhoek zijn de knallen anders dan in het bruisende Amsterdam. In de Achterhoek zijn het vaak doffe knallen die enigszins voorspelbaar zijn. In Amsterdam lijkt het bijna op een oorlogsgebied met een overvloed aan explosies, mensen, sirenes en vuurwerk. Zelfs voor mensen (die begrijpen wat er gaande is) wordt dit vaak als een heftige periode gezien. Hoewel je hond het grootste deel van het jaar ontspannen kunt krijgen rondom knallen – een getraumatiseerde hond of een hele angstige hond zal op Oudjaarsavond ongetwijfeld ongemak gaan ervaren.
Het verhaal van Kono
Mijn lieve Kono had in de eerste twee jaar helemaal geen last van knallen en flitsen die het vuurwerk met zich meebrengt. Tot ik op een dag in november terugkwam van het boodschappen doen en mijn hele huis onder kwijl en ellende terugvond. Kono keek mij volledig in paniek aan en in zijn hele houding zag ik dat hij stijf stond van angst. Ik probeerde te achterhalen wat er gebeurt kon zijn en zodoende wist de buurvrouw mij te vertellen: “De glasbak is zojuist (door een stelletje ***PIEP****) opgeblazen met vuurwerk.”
De buurvrouw woont aan het einde van de straat en bij haar hadden de ruiten en servicekas staan trillen. ‘Hoe hard moest de knal niet zijn geweest, als zij het heeft gehoord?’ bedacht ik direct. De glasbak stond recht voor ons huis, niet gek dat Kono in totale paniek is geschoten door de harde knal. Ik hoop oprecht dat de jongeren hier plezier van hebben gehad, dat terzijde.
Helaas, is Kono altijd angstig gebleven voor harde geluiden, maar dankzij mijn begeleiding kon hij wel zijn angsten dragen. Door begrip, geduld en voor hem de juiste aanpak heb ik zijn vuurwerkangst weten te verminderen. Ik heb ervoor gezorgd dat hij zich, met geleidelijke stappen, veiliger en comfortabeler kon voelen tijdens (de aanloop naar) de feestdagen. Daarom wil ik graag een aantal stappen met je delen, die je kan nemen om je hond te ondersteunen:
Veilige haven voor je hond
Creëer een speciale ruimte in je huis waar je hond zich kan terugtrekken tijdens de vuurwerkactiviteiten. Liefst een plek samen met jou, als eigenaar. Een rustige kamer met wat ontspannende muziek, vrij van fel licht en harde geluiden. Kies bij voorkeur een kamer zonder ramen, zodat het geluid van het vuurwerk wordt gedempt. Maak de ruimte comfortabel met zachte kussens, dekens (ter isolatie), het favoriete speeltje van je hond en eventueel een snuffelspel of een gevulde kong. Deze ruimte is altijd toegankelijk voor je hond, zodat dat hij er altijd heen kan om zich veilig te gaan voelen. Dit leer je aan los van de vuurwerkperiode. Het concept van een veilige plek moet er al zijn als de vuurwerkperiode ingaat. Als je hond al een vertrouwde schuilplaats heeft, zoals een bench of een specifieke hoek in huis, zorg er dan voor dat deze extra comfortabel en veilig is tijdens de vuurwerkperiode.
Laat je hond niet alleen
Het is noodzakelijk om bij je hond te blijven tijdens oud en nieuw om hem gerust te stellen en een gevoel van veiligheid te bieden. Jouw aanwezigheid kan een kalmerend effect hebben op je hond en hem helpen om te gaan met de angstige situatie. Neem de tijd om naast je hond te zitten of in de buurt te blijven, zodat hij weet dat hij niet alleen is. Geef hem af en toe rustgevende woorden of kalmerende aanrakingen om hem gerust te stellen. Let op zijn reacties en pas je gedrag aan om hem te helpen ontspannen. Wees geduldig en toon begrip voor zijn angst, en laat zien dat je er voor hem bent, zonder er overdreven “een ding” van te maken. Jouw aanwezigheid en steun kunnen een groot verschil maken bij het helpen van je hond om de vuurwerkangst te overwinnen. Om deze steun voor je hond te kunnen zijn, is het nodig dat jullie een sterke band hebben op basis van wederzijds respect en vertrouwen. Precies bij deze band kan ik jullie helpen.
Bied afleiding aan
Om de aandacht van je hond weg te leiden van het vuurwerk, is het belangrijk om passende afleiding te bieden. Gebruik zijn favoriete speelgoed, knuffels, kongs of kauwspeeltjes, om jouw hond bezig te houden. Kauwsnacks kunnen ook nuttig zijn, omdat kauwen eenkalmerend effect kan hebben op honden. Daarnaast kan het afspelen van rustgevende muziek of ontspannende geluiden helpen om de omgevingsgeluiden van het vuurwerk te overstemmen en je hond te kalmeren. Experimenteer met verschillende soorten muziek en geluiden om te ontdekken wat het beste werkt voor je hond. Zorg ervoor dat je deze afleidingen al ruim van tevoren klaarzet, zodat je ze direct kuntaanbieden wanneer het vuurwerk begint. Door je hond bezig te houden en zijn aandacht te verleggen naar positieve ervaringen, kun je hem helpen om de vuurwerkangst te verminderen en een gevoel van ontspanning te bevorderen.
Begin met gedragsconditionering
Een effectieve aanpak om je hond te helpen met vuurwerkangst is gedragsconditionering. Begin met het geleidelijk blootstellen van je hond aan vuurwerkgeluiden door middel van geluidsopnames. Speel deze geluidsopnames op een gecontroleerde manier af, waarbij je de intensiteit en duur langzaam opvoert. Zelf zie ik vuurwerkangstige honden zelden reageren op opnames van vuurwerk, wat zou kunnen suggereren dat het niet om het geluid gaat, dan wel de trillen, geur of visuele prikkel. In gesprek met een vuurwerkspecialist heb ik de tip gekregen om te werken met een muziek box, zodat de trilling beter doorkomt. En inderdaad dit is wel meer effect op de honden (natuurlijk super gedoseerd uitgeprobeerd).
‘Ik geloof dat ontspanning niet af te dwingen is. In mijn beleving staat dit haaks op elkaar’
Het is belangrijk om positieve ervaringen te creëren tijdens deze trainingssessies. Bied beloningen aan, zoals lekkernijen en complimenten, wanneer je hond wel of niet op de geluiden reageert. Je hond hoeft niet te ontspannen of stress signalen te laten zien. Sterker nog, ik denk dat ontspanning niet af te dwingen is. Laat je hond bij de geluiden en beloon royaal. Herhaal deze oefening regelmatig, maar zorg ervoor dat je het tempo aanpast aan het comfortniveau van je hond. Magic key bij hondenopvoeding is: doe alles kort! Stop op het hoogtepunt. Geef hem de tijd om te wennen aan de geluiden en beloon hem telkens wanneer hij positief reageert. Gedragsconditionering vereist geduld en “weten wat je doet”, en het kan enige tijd duren voordat je resultaten ziet. Bij twijfel schakel een hondenprofessional in die (eventueel) gespecialiseerd is in vuurwerkangst. Blijf volhouden, denk niet bij de eerste keer het werkt wel of het werkt niet en je zal merken dat je hond langzaam maar zeker beter om leert gaan met vuurwerkgeluiden en zijn angst zal gaan verminderen.
“Magic key bij hondenopvoeding is: doe alles kort! Stop op het hoogtepunt.”
Bij vuurwerkangst training is het belangrijk dat je traint op het niveau dat je hond aan kan, op hetgeen je hond eng vindt (geur van vuurwerk, de harde knallen of de lichtflitsen in lucht) een fijne trainer naast je en vooral een noodplan (en dit geldt voor iedereen)
Ik heb met een vuurwerkangst expert een hele superleuke podcast over vuurwerkangst en vuurwerktraining opgenomen. De podcast kan je HIER beluisteren of HIER bekijken.
Zit je met je handen in het haar, ook al is het al november of december laat gerust hieronder een berichtje achter. Ik denk graag met je mee en help jou en je hond met liefde en plezier verder.
Liever persoonlijk je vraag stellen? Dat kan! Mail gerust naar support@movi-academy.nl.
Fijne dag!
Lieve groetjes Amber