Als je ooit hebt gewandeld met een uitvallende hond, weet je hoe stressvol en uitdagend dit kan zijn. Met 2,2 miljoen honden in Nederland, wat betekent dat 1 op de 4 huishouden een hond heeft, is het niet de vraag óf je andere honden gaat tegenkomen, maar meer wanneer je andere honden gaat tegenkomen.
Het kan zijn dat je hond fel reageert op andere honden, constant blaft, of zichzelf bijna verstikt door aan de lijn te trekken. In deze blog ga ik dieper in op dit gedrag en geef ik tips over hoe je hiermee om kunt gaan.
Meer ontspanning tijdens de wandeling
Mijn streven is: een “uitval vrij” Nederland. Dit betekent dat honden met meer ontspanning kunnen wandelen en minder fel reageren op andere honden. Het is een wisselwerking: wanneer jouw hond minder reageert, zullen andere honden ook minder reageren op jouw hond. En vice versa.
Voer georiënteerde honden en stressmanagement**
Veel honden zijn voer georiënteerd, maar als jouw hond gestrest is, verliest voer zijn aantrekkingskracht. In stressvolle situaties is het belangrijk om geen voer te gebruiken. Wacht tot de stress is verminderd en beloon je hond pas als het gevaar of de dreiging is ontweken. Zet alleen voer in als je hond zich ontspannen voelt.
Wegdraaien is dé skill bij uitvalgedrag
Een effectieve strategie om uitvalgedrag aan te pakken, is het stimuleren van het wegdraaien van de prikkel. Het liefst niet aangeleerd, maar dat de hond dit in zijn gedrag toevoegt. “Ik hoef er niks mee, want ik kan wegdraaien”. Je hond weet en voelt op grote afstand al of ‘ie wel of niets met de andere hond wil. Wanneer je hond zijn emotie mag volgen in gedrag en jij ‘m niet hindert in zijn gedrag, zal je merken dat je hond ZELF stopt met uitvallen en andere keuzes gaat maken. Dit leer je precies in mijn Online Cursus Passeren & Begroeten andere Honden.
De rol van stress en angst
Veel uitvallend gedrag bij honden wordt veroorzaakt door angst voor andere honden. Het is belangrijk om te begrijpen dat jouw hond niet agressief is, maar simpelweg bang. Het herkennen van de kleine signalen van stress kan helpen om dit gedrag te verminderen. Het gedrag wat je ziet, voortkomend uit de emotie angst, kan er overigens wel agressief uit zien he! Angstagressie ziet er compleet anders uit dan ingezette agressie.
Hoe om te gaan met trekken aan de lijn
Trekken aan de lijn kan een lastig probleem zijn, vooral als je hond zichzelf bijna verstikt. Het gebruik van een goed passend tuig kan helpen om de druk van de hals van je hond te halen en het trekken te verminderen. Wandelen aan een langere lijn en je lijntechniek verbeteren gaan ook helpen bij het wandelen aan een slappe lijn.
WAT NIET WERKT: Stilstaan, koekje geven en doorlopen. Het geeft alleen maar frustratie en dus meer trekken aan de lijn.
Ontmoetingen met andere honden, het hoeft niet 😉
Wanneer je andere honden tegenkomt tijdens een wandeling, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen. Het vermijden van confrontaties en het kiezen van prikkelarme gebieden kunnen helpen om de stress voor jouw hond te verminderen. Komt het dan toch tot een passeer moment zorg dan dat dit moment zo kort mogelijk duurt en maak het super voorspelbaar voor je hond.
En onthoudt 1 ding heel goed: je hond hoeft niks mee andere honden.
Belonen bij uitvalgedrag? DOEN!
Als we ervan uitgaan dat je hond uitvalt vanuit angst of frustratie, dan kun je dus iedere uitval belonen. Want die emoties kun je niet belonen 😉 easy peasy he. Pakt je hond geen voer aan, is de stress hoger dan je je kan voorstellen.
Wanneer had jij voor de laatste keer zo heftige emoties dan je niet kon eten. Hoe voelde jij je toen?
Juist. Kun je je voorstellen dat jouw hond gedurende de wandeling 10 keer dat (alle andere honden die je tegenkomt en je hond geen voer aanneemt) voelt?
Ook het wegdraaien van andere honden ga je belonen, op die manier versterk je dit gedrag en moedig je hem aan om het vaker te doen. En dat wil je !
Kan je wachten of moet je ingrijpen?
Het is belangrijk om te weten wanneer je moet wachten en wanneer je moet ingrijpen bij uitvalgedrag. Wachten kan, wanneer de andere hond op gelijkwaardige afstand blijft. Dreigt er gevaar, altijd ingrijpen. Wachten en de prikkel blijft op gelijkwaardige afstand, dan kan je kijken of je er een positieve leerervaring van kan maken.
De emotie van je hond veranderen van angst naar vertrouwen, zeker bij een uitvallende hond, kan een uitdaging zijn, maar met geduld, tijd, goede oefensessies, goede lijntechniek en precies weten wat je in welke situaties moet doen, maakt het zeker mogelijk om verbetering te zien. Door te begrijpen waar het gedrag vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan, kun je werken aan een uitval vrije toekomst voor jou en je hond. Leer de kleinste, micro signalen lezen!
Lieve groetjes Amber