Heb jij het advies wel eens gekregen: ‘negeer je hond’ of ‘zorg ervoor dat het bezoek de hond negeert?’  Het is enerzijds een fantastisch advies en anderzijds een waardeloos advies. In deze blog leg ik je uit hoe dit nou precies zit.  

 

Het meest gegeven advies bij al uw hondenproblemen: NEGEREN 

Wat is negeren eigenlijk? Negeren is meer dan alleen doen alsof de hond er niet is. En dikke vette kans dat zowel jij als je bezoek de “negeer skill’ niet zo goed bezigt als dat we denken. Het negeren van de hond betekent namelijk geen enkele krimp of reactie geven. Ook niet je handen wegtrekken, auw roepen als het wolfsklauwtje in je blote been blijft hangen als ie opspringt, niet wegduwen als ie om aandacht komt vragen en de meest onderschatte: je hond niet aankijken! (Oogcontact is OOK aandacht en dus NIET negeren).  

Het spijt me zeer, maar wanneer een hond de onderarm van een kind vast heeft (of volwassene, maar mensen veranderen bij het woord ‘kinderen’ altijd ineens in heftige piranha’s) ga ik niet lopen te negeren. Maar ja, wat doe je dan wel he ;)? Het is te hopen (maar ook te betwijfelen) dat als je in deze situatie komt, je je hond liefdevol grenzen hebt leren geven. En dan een ‘nee’ of ‘los’ volstaat. Mijn punt is, je kan niet al het ongewenste gedrag negeren, was het maar zo eenvoudig. Dan had ik niet 11.000 cursisten in mijn onlinecursussen zitten ;).  

Dit negeren bij Bezoek even nader onder de loep. Stel dat jouw puppy altijd uitbundig is begroet door bezoek. En wanneer dit op een dag, omdat je pup te groot is geworden, toch te erg springt, toch te hyper is enz. enz. niet meer gezien wordt door je bezoek, want ze hebben de instructie gekregen ‘negeren’ kan dit voor de hond echt onwijs raar zijn. Sterker nog, de hond voelt zich letterlijk niet gezien, waardoor die wellicht nog meer gaat springen of hyperen (want dit is helemaal een rare situatie). 

Negeren werkt enkel alleen wanneer je dit echt heel, heel goed doet. Dus ECHT negeert met alle zintuigen en ledematen en mimiek. Jazeker, honden lezen ook mimiek op gezichten. En heel eerlijk dit gaat jou waarschijnlijk al niet lukken richting je hond, laat staan of je dit van je bezoek kan verwachten.  

 

Nee is en blijft nee. De grenzen van je visite.  

Er zit nog een moeilijkheidsgraad in negeren, vind ik. Stel dat je bezoek helemaal belaagd wordt door je hond en je bezoek dit absoluut niet wilt. En jouw advies is: Negeren die hap. Daarmee ga je ernstig over de grenzen van je bezoek heen. Nee is nee. Dit geldt ook voor belagingen van je hond richting bezoek. Wanneer je bezoek dit echt niet wilt, kan je simpelweg niet negeren.  

Negeren werkt, mits perfect uitgevoerd.  

En precies daar gaat het mis. Je kan beter zorgen voor een gedegen Bezoek Begroet plan.

Vandaar dat ik je liever leer hoe je al die opgewonden, hyper en opdringerige energie kanaliseert. Hoe kan je ervoor zorgen dat je hond meer rust VOELT t.a.v. je visite? Dit doe je onder andere door de excitement aan de voorkant al te sturen. ENNNN met de cursus Bezoek Begroeten aan de slag te gaan. Dit is DE cursus waarin je leert je op maat Bezoek Begroet plan te maken. Waarin je met je prikkelpiramide aan de slag gaat en op die manier je alleen maar aan je plan te houden om verbetering, meer rust en ontspanning te krijgen t.a.v. bezoek.  

Lijkt het je leuk om meer over de cursus Bezoek begroeten te weten te komen, laat het me hieronder weten.  

Fijne dag!
Lieve groetjes, Amber