Het kan echt om gek van te worden zijn als je hond niet luistert. Maar geloof me, hij doet het niet om jou te pesten. Misschien heeft hij een keer een nare ervaring gehad met terugkomen. Misschien omdat iemand boos werd, of omdat ‘hier komen’ het einde van een leuke speelpartij betekende.

 

Het kan ook zijn dat je hond gewoon niet begrijpt wat je bedoelt. Dan is het tijd om het ‘hier komen’ vanaf de basis opnieuw te trainen. Gelukkig kan dat op elke leeftijd! Bovendien versterkt het trainen van de recall jullie onderlinge band enorm. Als je het goed aanpakt, zal je hond ook op andere momenten veel liever naar je luisteren en met je willen samenwerken! WIN WIN en daar streef ik altijd naar!

 

Verschillende redenen

Er zijn verschillende redenen waarom je hond misschien niet komt als je hem roept:

 

Eerdere negatieve leerervaringen & wantrouwen van je hond in jou

Als eerste kan het dus komen door een eerdere leerervaring die de hond als slecht en negatief heeft bestempeld. Stel dat je je hond altijd alleen maar roept op het moment dat je hem daarna aanlijnt. Hij levert dan zijn vrijheid in he! Kan je je voorstellen dat hij de volgende keer wel een keer extra nadenkt voordat hij naar je toe komt? Je creëert hiermee wantrouwen en ik ben ervan overtuigd dat het ook de band tussen jou en je hond aantast.

 

Niet oefenen en trainen

Ook het gebrek aan goede training is een veelvoorkomende reden dat je hond niet luistert wanneer je hem terugroept. Lees mijn blog #2 Hoe laat ik mijn hond komen als ik roep?/ Hoe leer je je hond terugkomen? In 6 stappen, waarin ik je in 6 stappen leer hoe je je hond kan trainen met 5 minuten per dag.

 

Al die afleidingen (geurtjes)

Afleidingen; wanneer je zonder training en veel eerdere onprettige terugroepacties, verwacht dat je je hond uit spel met andere honden kan roepen. Of verwacht dat je je reu bij een loopse teef weg kan roepen. Of je labradorpup bij het water weg kan roepen. Je kunt deze Disneygedachten hebben, daarmee leg je de lat voor jezelf qua inspanning enorm laag en de lat voor je hond enorm hoog. Zo, trainen met je kadaver en oefening baart kunst. Hoe meer jij oefent, hoe moeilijker je de afleidingen kan maken. Hoe dat precies werkt vertel ik je hier.

Beloning is geen beloning

Het kan ook zijn dat jij met de droge brokken die je hond al jaren eet of die hij in ieder geval twee keer per dag eet, staat te lonken. Zorg dus dat je beloningen hebt die motiverend zijn. Wissel hierin af, met voer qua smaken en qua spel met speeltjes. Het verrassingseffect is bij het terugroepen en de Perfect Recall de ware magic!

 

Perfect Recall

 

Wonderlijke timing van roepen

Veel mensen hebben een wonderlijke timing van roepen. Bijvoorbeeld roepen op het moment dat je hond het niet hoort of kan horen. Of wanneer je hond net aanstalten maakt om een geurtje te gaan uitwerken. Je timing van roepen kan je oefenen en zeker in de aanleerfase wil je alleen roepen als je hond ook al een vorm van aandacht voor je heeft.

 

Stress

Wanneer stress aan het roer staat is het haast onmogelijk voor je hond om te luisteren. Bedenk eens de laatste keer dat jij enorm mega erg veel stress hebt ervaren. Was jij toen echt goed in staat om aanwijzingen van een ander op te volgen? Het is dus mogelijk dat het ‘niet luisteren’ van je hond een direct stresssignaal is.

 

Wat denk jij dat de reden is dat jouw hond niet luistert? Laat het me hieronder in de comments weten.

Fijne dag!
Lieve groetjes, Amber