Het is een zonnige zaterdagochtend en je besluit om met jouw aangelijnde hond te genieten van een rustige wandeling in het bos. Je hebt een drukke werkweek gehad en kijkt ernaar uit om te wandelen in de natoer. Opeens gebeurt er iets waar je niet op voorbereid bent: een loslopende hond komt plotseling op jullie afrennen. Daar zit je echt niet op te wachten…
Je voelt een mengeling van angst en irritatie opkomen. Je weet niet hoe jouw hond op deze ‘vreemde hond’ gaat reageren en vice versa. Bovendien wil je niet dat je hond een traumatische negatieve ervaring krijgt. Hij is soms al wat hyper naar andere honden. Je zou er juist graag wat rust op krijgen. Zo’n onvoorspelbare loslopende hond in een aanlijngebied helpt niet bepaald. Het is met stip de NUMMER 1 irritatie bij hondeneigenaren. Hoe reageer je nu op deze loslopende hond en zijn baasje?
Veilige haven
In deze stressvolle situatie vertelt jouw instinct misschien om jouw hond terug te trekken aan zijn lijn. Let hier wel mee op. Als jouw hond al angstig is, kan het trekken aan de lijn leiden tot juist meer spanning en angst bij je hond. In zo’n geval is het ook een optie om tussen jou en de andere hond gaan staan om een fysieke scheiding te creëren (ten minste als er geen hond a là Izzy op je af komt rennen ;)). Jouw hond zal zich dan gesterkt voelen. Jij bent zijn veilige haven en een volgende keer weet jouw hond ‘mijn eigenaar beschermt mij’. Kijk goed uit wanneer je dit doet, bij welke hond en of je je daar zeker genoeg over voelt.
Jouw unieke kennis
Als eigenaar ben jij de expert van jouw hond en je hebt het recht om te bepalen wat goed is voor jou en jouw hond. Als jij NIET wilt dat jouw hond besnuffeld wordt door een loslopende hond, hebben andere hondeneigenaren dit te accepteren. Geef aan dat je niet wilt dat de honden bij elkaar komen. Dit kan bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Sorry, ik ben met mijn hond aan het trainen. Wil je je hond bij jou houden?’ Niet elke eigenaar zal hier begripvol op reageren. Of door in je lichaamshouding duidelijk te laten zien dat je het niet wilt (rug toe draaien, van het pad gaan staan enz.) en zorg er ten alle tijden voor dat de ander jouw lijn gezien heeft. Heel vaak kom ik situaties tegen waarbij de eigenaar van de loslopende hond zich compleet onbewust is van het effect dat zijn hond heeft op cursisten en hun honden. Of waarbij de andere hondeneigenaar zelfs zegt dat jij met jouw gedrag de oorzaak bent van de stress die jouw hond krijgt. Hoogtijd om hier grootschalig verandering in aan te brengen en te stoppen met huftergedrag naar elkaar.
Geen verklaring schuldig
Het hoeft niet. Nee is nee. ONGEACHT jouw reden. Het is niet nodig om uitgebreid uitleg te geven waarom je niet wilt dat de honden elkaar ontmoeten. Oh oh, wat zijn we het gewend he, direct verklaren. Oefen ermee. Stop ermee. Je bent niemand iets verschuldigd. Niemand heeft het recht om over jouw grenzen heen te gaan. Of jouw hond nou herstellende is van een operatie, loops is, niet graag speelt met andere honden of betrokken is geweest bij een bijtincident: jij hoeft NOOIT uitleg te geven waarom je niet wilt dat een andere hond jouw hond benadert!
Het is mijn grote missie om ervoor te zorgen dat alle honden en hun eigenaren zich veilig kunnen voelen tijdens hun wandelingen. Dus alsjeblieft: als je dit leest en jouw loslopende hond stormt wel eens op een andere (aangelijnde) hond (mountainbiker, hardlopers, kinderen, wild) af, zorg dan dat je jouw hond ALTIJD, ongeacht alle afleidingen die er in de belevingswereld van een hond zijn, bij je terug kunt roepen.
Mocht je er in geïnteresseerd zijn of ken je iemand die mijn cursus Perfect Recall wel kan gebruiken. Laat hieronder een berichtje achter en ik help je graag verder!
Lieve groetjes Amber