Hoor je de buik van je hond rammelen? Boert hij na het eten? Eet hij z’n eten niet op? Is hij altijd aan de diarree? Of heeft hij continu jeuk? Heb je al van alles geprobeerd en weet je het niet meer? Soms is het gewoon onwijs moeilijk om de juiste voeding voor je hond te vinden en hé dat is ook helemaal niet gek. Iedere hond is anders, de markt is zo groot en ondertussen word je van alle kanten doodgegooid met adviezen. De een zweert bij Barf en de ander bij brok. Maar weet je, het belangrijkste is dat de spijsvertering van jouw hond goed functioneert. 

Een goede spijsvertering is van groot belang, dit wordt nog maar al te vaak onderschat. In de praktijk zie ik steeds meer dat honden met gedragsproblemen een uitdaging hebben in de spijsvertering. In deze blog gaan ik dieper in op dit verband en laat ik je zien hoe je bewust gebruik kunt maken van natuurlijke ingrediënten om een goede balans te creëren in de voeding van je hond(en).

Hondenvoeding in balans

Voeding in balans

Wat eet jouw hond? Zit hier veel afwisseling is of juist helemaal niet? Stel je eens voor dat jouw eetpatroon er een maand lang, dag in dag uit, zo uit zou zien:

2 bananen
4 boterhammen met kaas
Aardappelen kip en broccoli

Elke dag, een maand lang.

Kun je je voorstellen wat dit zou doen met jouw spijsvertering? Dit kan leiden tot gebrek aan belangrijke voedingsstoffen, verstoring van de darmflora, problemen met de stoelgang, maagklachten en gewichtsproblemen. Nog los van of dit voedingspatroon na een maand waarschijnlijk je strot uitkomt (smaakverrijking en mentale verrijking).

Net als bij mensen, vraagt het gestel van een hond niet iedere dag hetzelfde, ook niet qua voeding. Té is nooit goed. Door te variëren en in te spelen op de behoefte van jouw hond, krijgt je hond een breder scala aan voedingsstoffen binnen, wat bijdraagt aan een betere gezondheid en welzijn. Hoe je dit kunt doen lees je verderop in deze blog.

Brokvoeding, Barf, KVV, het is allemaal goed, zo lang je een goed product geeft. In mijn cursus Jij en Je Hond leer ik je hoe je een goed product leert herkennen.

Voedselverrijking

Het is zo leuk om de voeding van je hond te verrijken. Want zeg nu zelf, jij vindt het toch ook te gek wanneer je een keer wat speciaals mag eten?!

Hoe verrijk je de voeding?
Je kunt de voeding van je hond verrijken door bijvoorbeeld dit toe te voegen:

  • Groenten, zoals pompoen, groene bladgroenten, rode bieten en broccoli 
  • Kruiden 
  • Griekse yoghurt  
  • Vette vis  
  • Af toe een ei  
  • Bottenboullion (hoe je dit maakt? Deel ik hieronder in een video met je) of wortelsoep

Het is belangrijk om dit gedoseerd en met beleid te doen, zodat de spijsvertering van je hond niet overbelast wordt. Ga dus niet gelijk alles in een keer toevoegen, maar doe het één voor één zodat je weet wat je doet. Mocht je hond dan even ergens niet lekker op reageren, weet je waar het aan zou kunnen liggen.

Daarnaast heeft de spijsvertering van je hond ook rust nodig om de voeding te verteren. Kijk daarom eens of je eerst een wandeling kunt maken met je hond en daarna je hond eten geeft. Zo gaat het in de natuur tenslotte ook. Wolven gaan eerst op jacht, eten en doen vervolgens een dutje (nu lijkt jouw hond bij verre van niet meer op de wolf uiteraard. Maar de spijsvertering van de hond wordt daar nog altijd wel mee vergeleken).  

Voedsel verrijking voor je hond

IBD klachten en voeding

Steeds meer honden hebben te kampen met IBD-achtige klachten, zoals overgeven en diarree. Bij IBD (Inflammatory Bowel Disease) is het spijsverteringsstelsel van je hond ontstoken (klachten die je dan oa. kan zien: langdurige diarree, verminderde eetlust, buikpijn en ongemak, lusteloos en vaker aandrang kom te poepen, ook al komt er weinig ontlasting). Er wordt steeds vaker een verband gezien met pakjes voeding. Wat opvalt is dat honden die op straat leven in het buitenland vaak helemaal niet bekend zijn met dit soort klachten, maar wanneer deze honden naar Nederland worden gehaald zie je dat sommige van hen IBD-klachten ontwikkelen. Wat zou daar dan van invloed zijn? Stress, de verwarming, het leven in een huis of de drukte op straat? Één ding is zeker voeding speelt een belangrijke rol bij spijsverteringsklachten. Heeft jouw hond last van IBD-klachten? Dan kan een zorgvuldig samengestelde voeding je hond hierin helpen. Een orthomoleculair therapeut voor honden kan voor jouw hond een voedingsplan op maat maken.

De invloed van stress op het immuunsysteem van je hond

De natuur zit onwijs mooi in elkaar, want als overlevingsmechanisme onderdrukt stress het immuunsysteem van je hond: wanneer er gevaar is ontstaat er stress en gaat alle energie naar je spieren om te kunnen vluchten. Maar vandaag de dag is natuurlijk niet alle stress levensbedreigend en doordat het immuunsysteem wordt onderdrukt verzwakt de weerstand en kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Door stress zoveel mogelijk te voorkomen zorg je ervoor dat het immuunsysteem niet wordt onderdrukt. Omgekeerd draagt een gezonde spijsvertering bij aan een beter functionerend immuunsysteem, waardoor je hond beter bestand is tegen stress en andere negatieve invloeden. Het is dus een mooie wisselwerking.

Gedrag ondersteunen met Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren spelen een belangrijke rol in de gezondheid van het brein, celmembranen en als ontstekingsremmers. Ze zorgen voor een snelle communicatie in de hersenen en vergroot het cognitieve vermogen. Door omega 3 vetzuren aan de voeding van je hond toe te voegen kun je zijn gedrag positief ondersteunen. Je kunt omega 3 vetzuren toevoegen aan de maaltijd van je hond, door bijvoorbeeld vette vis als haring, zalm en makreel.

Ga verstandig om met snacks

Zeg nu eerlijk, soms is het toch ook gewoon heel erg fijn om je hond eens even lekker te kunnen verwennen. Ik geef Izzy graag ook wat lekkers wanneer ik voor mezelf een lunch bereid. Maar hoe zorg je er nu voor dat dit lekkers toch verantwoord is? Super belangrijk als het mij vraagt. Ik zie steeds meer honden met overgewicht. Door het aantal snacks te beperken en te kiezen voor magere maar voedzame opties zoals een gekookt ei, zalm of kip heeft je hond toch iets lekkers en is het niet direct onverantwoord.
Het spijsverteringssysteem heeft rust nodig om goed te kunnen functioneren. Als je toch een snack wilt geven, koppel dit dan aan een voedingsmoment. Wil je trainen met voerbeloning? Kies dan bijvoorbeeld een andere brok, gedroogde runderlong die je in kleine stukjes knipt of scrumbeld eggs.

Hondensnacks

Op vaste tijden voeren of juist niet?

Vind jij het prettig om iedere dag op een vast tijdstip te eten? Ik niet perse, maar ik weet dat er mensen zijn die daar heel goed op gaan. Voor honden geldt hetzelfde. Sommige honden vinden het prettig om dagelijks op dezelfde momenten te eten, maar er zijn ook honden die er zelf voor kiezen een dag niet te eten bijvoorbeeld. Wanneer jouw hond graag op vaste momenten eet, is het goed om in blokken te voeren. Dus bij voorbeeld tussen 7.00 – 10.00 uur in plaats van 8.30 uur stipt. Het is voor je hond vaak wel fijn om het in een bepaalde riedel te doen. Dus bijvoorbeeld; ‘ieder ochtend tussen 7.00 uur – 10.00 uur krijg jij eten zodra we terugkomen van onze wandeling.’

De spijsvertering van je hond kan namelijk worden geconditioneerd door op vaste tijdstippen te voeren. Hierdoor zal je hond op die momenten ook daadwerkelijk behoefte krijgen om te eten. Het is belangrijk om te observeren en te ontdekken wat het ideale eetpatroon is voor jouw hond, omdat dit voor elke hond anders kan zijn. Speel hiermee door in blokken te werken en niet op uur en tijd te voeren. (In dierentuinen voeren ze ook niet meer op vaste tijden, om zo de stress bij de dieren te verminderen).

Ik wil je uitnodigen om meer te gaan variëren in de voeding van je hond. Daar wordt zowel jij als je hond blij van. Hoe kun je de voeding van je hond verrijken en wat kun je doen om de spijsvertering te ondersteunen? Zie jij uitdagingen in het gedrag van jouw hond? Neem dan zeker ook de voeding mee. Als je hier hulp bij nodig hebt. Voel je dan vrij mij te mailen op support@movi-academy.nl

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber

PS: Bottenbouillon is een echte krachtpatser voor jou én je hond. Bekijk in deze video hoe je hem maakt