Eens in de zoveel tijd zie ik het op de 1 of andere manier voor mijn neus gebeuren. De honden die uit huis schieten of waarbij de hond losschiet en ze de hort op gaan. Je ziet de machteloosheid bij de eigenaren, ze roepen en roepen maar de hond denkt aan van alles behalve aan terugkomen. Je hoort de eigenaren denken ‘wat moet ik doen als mijn hond of pup niet komt als ik hem roep?’ Goed dat je bent gaan googlen en op mijn blog terecht bent gekomen.

Er zijn verschillende paniekscenario’s die ik mensen zie doen en die weinig effectief blijken:

  1. Achter de hond aanrennen
  2. Naar de koelkast rennen om iets lekkers te pakken
  3. Hond lokken met van alles
  4. Roepen roepen roepen
  5. Hurken en kusgeluidjes maken
  6. Lasso maken en proberen de hond te vangen
  7. Een ander de hond laten pakken (soms met hond)
  8. Stemverheffingen
  9. Meerdere mensen inschakelen en de hond proberen in te sluiten

Nou je leest het al, de meest hilarische dingen heb ik al voorbij zien komen. Terwijl het kan zoveel eenvoudiger.

Je hond komt niet, en nu?

Blijf vooral en écht kalm en rustig. Hoe moeilijk dat ook kan zijn, zeker als er verkeer is of andere honden aankomen. Je kan je paniekerig voelen, echter het heeft geen zin dat door te laten schemeren. Zorg ten alle tijden dat je je hond veilig houdt.

Probeer je hond in de gaten te houden, zonder er een vergrootglas op te leggen. Doe alsof er niks geks aan de gang is. Probeer je aandacht naar een graspol, heg of iets anders te brengen. Honden zijn super nieuwsgierige wezens, dus dikke kans dat hij dan een kijkje komt nemen. Dan niet grijpen en grissen. Maar richting voordeur lopen en daar opnieuw nieuwsgierig doen naar iets.

Sowieso altijd een lijn meepakken, dat is iets wat mensen automatisch vergeten in de ‘paniek’. Maar pak direct een lijn mee en hoge waardering lekkers. Niet om te lokken, maar wel om eventueel richting de hond te gooien of te geven als ‘ie naar je toekomt. En om er een positieve leerervaring van te maken.

Herinner je mijn Perfect Recall training en doe mee. Zorg ervoor dat dit je nooit meer voorkomt.

Zorg dat je je stem rustig houdt en zo emotieloos als mogelijk. Ga niet schreeuwen of gefrustreerd reageren. Blijf emotioneel neutraal en probeer te herinneren hoe de hond in een andere situatie wel naar je toekomt en boots dat na.

Out of the box

En dan last but not least. Doe iets waar je hond normaal op reageert. Afgelopen week rende er een hond van een cursist van mij de straat op, terwijl ze bezoektraining aan het doen waren. De hond reageert namelijk als een malloot op de bel en springt dan immens tegen de tussendeur. De hond staat op straat en de voordeur open. Ik zeg: ‘druk op de bel, dan gaat ‘ie vast tegen de tussendeur aan willen springen’. En wat denk je… ze drukken op de bel en de hond sprint naar binnen om tegen de tussendeur aan te springen. Denk out of de box en gebruik de onhebbelijkheden van je hond, voor je. Soms in noodsituaties kan je de triggers van je hond juist voor je laten werken 😉 wees creatief en denk out of the box.

Wat doe jij nu als je hond niet komt als je hem roept?

Fijne dag!
Lieve groetjes, Amber