Als jij kalm doet, doet je hond het ook.
Je ademt in en ademt uit. Voelt je geaard en passeert de andere hond. Je hebt geleerd kalm, rustig en met een pokerface als een ware leider je hond te begeleiden. 5 meter voordat je de andere hond gaat kruisen, voel je al spanning aan de lijn. Op 3 meter begint je hond te sluipen, zijn lijf vol spanning. Op 2 meter gaat hij liggen en hij houdt stijf oogcontact met de naderende hond. Je eigen ademhaling stijgt, je weet niet goed wat je moet doen. Je zegt tegen jezelf “rustig doen, kalm blijven en vooral me niet druk maken”. “Als ik hem maar goed vasthoudt”, denk je ondertussen. De gedachten gaan alle kanten op. Het cruciale moment is daar. De andere hond passeert. Jouw hond springt op vanuit ligstand en valt als een gek uit naar de andere hond. Daar sta je dan met je rustige, kalme houding. Te balen. Dan komen alle niet helpende gedachten: “wat denkt die ander wel niet”, “waarom doet mijn hond dit toch” en nog veel meer.
Waarom als jij jouw gedrag verandert, je hond niet altijd mee verandert.
Jij en je hond hebben invloed op elkaar. Dat heb je waarschijnlijk al ervaren. Alles hangt met elkaar samen. Daarlangs heeft en is de hond ook zijn eigen persoonlijkheid. In dat stuk gaat het niet meer over spiegelen. Dat stuk gaat niet over jou. De hond “is” zo en wat doet deze persoonlijkheid met jou? Dat gaat wél over jou. Dus in plaats van: “als ik mijn gedrag verander, verandert de hond mee”. Dat is soms echt te kort door de bocht. Was het maar zo simpel, toch? Het is wel zo dat als jij je écht relaxt en rustig voelt, dit zijn invloed zal hebben op de hond. Net zoals op de rest van je omgeving. Omgekeerd hetzelfde. Wanneer jij je gestrest voelt, zal dit ook zijn wisselwerking hebben.
Grap van de pokerface
Geen pokerface, wat dan wél?
Moraal van het verhaal. Voel je je opgejaagd, doe opgejaagd. Of doe er iets aan. Sla een wandeling over of ga juist wandelen. Doe iets om je terug meer rustig te kunnen voelen. Ben je relaxt, doe relaxt. Draag geen pokerface naar je hond, want die hou je echt niet voor de gek.
Tip twee
Wandel één grote wandeling per dag. De afgelopen jaren is mij opgevallen dat honden die één keer een lange wandeling lopen, beter tot rust komen en meer voldaan zijn bij thuiskomst dan honden die zes keer per dag een korte ronde gaan. Pas dit uiteraard wel aan op de grootte, ras en leeftijd van je hond. Hoe meer wandelingen op een dag hoe meer prikkels je hond te verwerken heeft. Wanneer je één grote wandeling maakt cluster je deze prikkels, waarna de hond de rest van de dag in rust deze prikkels kan verwerken. Met meerdere wandelingen kan het zo zijn dat deze prikkelverwerking wordt verstoord. Dit kan op termijn (één van de oorzaken) zijn van hyper gedrag.
Tip drie
Laat je hond tijdens de wandeling de wereld ontdekken. Dit ontdekken doet de hond voornamelijk met zijn neus. Het gaat niet om de afstand die jullie afleggen. Het gaat erom dat de hond zijn omgeving leert kennen op een rustige, ontspannen manier. De hond ontdekt de wereld voornamelijk met zijn neus. Geurbeleving doen wij mensen erg weinig mee in vergelijking met de hond. Hier later meer over. Kun je niet wachten op dat artikel? In de online Jaarcursus JIJ & JE HOND vertel ik het je uitgebreid!
Heel veel plezier met het wandelen met je hond. Laat je me weten wat deze tips voor jou en je hond doen? Mocht je nog vragen hebben, stel ze hieronder gerust.
Lieve groetjes Amber
(www.movi-academy.nl)
Van harte met je lustrum. Super cadeau de nieuwsbrief. Deze was mega interessant en ik kijk nu al weer uit naar de volgende. Ondertussen ga ik verder met de cursussen en alle tps nav de call die we vorige week hadden. Ga zo door super leer materiaal.
Hallo Tamira,
Wat een super lieve reactie en bedankt voor je felicitaties 🙂 Heel veel plezier gewenst met de cursussen en veel leesplezier met de nieuwsbrief! Lieve groetjes Amber
Wat een goede tip,om 1 keer per dag een lange wandeling te maken. Omdat Reevah nog jong is (6 mnd )en ze erg groot wordt,loop ik nu nog 2 wat langere stukken voor zover ze mag. De rest blokjes om,en snuffelen. Ik heb dit aangepast omdat ze te vaak buiten mee ging en teveel prikkels te verwerken kreeg. Nu heeft ze rust en slaapt ze ook overdag heel diep soms best lang. Ik ben zo tevreden over de cursus,en ben nog maar 2 dagen bezig!
Lieve Alette,
Wat super leuk dat je hier een bericht achter laat! Dankjewel! Wanneer je hond in de groei is, zoals jouw Reevah, is het super belangrijk om je aan de aantal minuten te houden dat ze aaneengesloten mag bewegen. En zeker met de grotere rassen zoals jij omschrijft. De richtlijn is 5 minuten per maand dat de hond oud is. Dus jij zou nu 30 minuten aaneengesloten mogen wandelen. Wanneer ze even speelt met een andere hond of als een gek door het bos scheurt, is het verstandig om de wandeling ook in te korten. Het is dan immers geen “wandelen” meer. Maar meer rauzen. Ook leuk op zijn tijd, maar dan de 30 minuten inkorten. Nu kan ik me voorstellen dat je wel eens wat verder weg wilt wandelen. Dat is ook niet zo’n ramp. Wanneer je dan na 30 minuten even pauzeert en zorgt dat de hond in lichamelijke rust is. Rust dan minimaal 15 minuten, langer nog beter. De hond leert op die manier ook relax te zijn in de bossen. En dat bossen niet altijd ACTIE betekent, maar ook op zijn tijd ontspanning. Leuke oefening!
Verder ben je zo te lezen super goed bezig. Dat diepe slapen overdag is juist op deze leeftijd en zeker bij grote honden zo noodzakelijk. Je hond maakt het komende jaar de fysieke, emotionele en hormonale groei mee, waar wij als mensen 18 jaar over doen. Nogmaals hartstikke lief je bericht! En heel veel plezier met de rest van de cursus! Lieve groetjes Amber
Hallo Amber dank je wel voor een werkende link en wat ben ik blij met dit stukje te kunnen lezen. Tip 3 had ik al eerder gelezen bij je en dat gaat heel goed, maar wil wat vragen over tip 2. Een grote wandeling per dag, ik begrijp dat dat heel fijn voor de hond is, maar helaas kan ik zelf daar niet aan voldoen, ik kan slechts 2 x per dag een kwartiertje wandelen, en iemand loopt voor mij met Boef 1 x per dag als hij kan een 35 a 40 minuten. Maar Boef doet heel veel prikkels op onderweg, de vogels, de poezen, de honden uiteraard, kinderen en ga maar door! Heb je misschien een bruikbare tip hoe ik dit een beetje kan veranderen ofzo?? En wat tip 1 betreft dat de hond precies jouw gemoed weet klopt als een bus. Boef kent mij beter dan ik zelf hihi. Ik vind het zo onwijs gaaf al je verhalen te lezen, want ik herken daar zoveel dingen in wat Mij zelf en mijn hond Boef betreft. Ben blij met de jaar cursus.
Lieve Thea, Fijn dat het gelukt is! Wat super fijn dat jij iemand hebt gevonden om te wandelen met Boef. Misschien kan je vanavond meekijken dan bespreek ik je vraag, over hoe om te gaan met al die prikkels buiten. Leuk dat je al mijn verhalen zo leuk vind om te lezen <3 veel leesplezier nog! heel veel plezier met de jaarcursus JIJ & JE HOND!
Lieve groetjes Amber
Het eerste blog dat ik lees en mooi om te merken dat het hier niet gaat over wat ik moet doen maar dat het gaat om wat de hond nodig heeft voor zijn gemoedstoestand.
Hoi Willy, bedankt voor het lezen van mijn blog. Juist wegblijven van het moeten is zo fijn. en daarin je eigen koers varen met je hond. 🙂
Het is ontzettend leuk op jouw stukjes te lezen. Ik herken er veel in.
Dank je wel .
Groetjes Marjolijn
Lieve Marjolijn, Wat leuk! Dankjewel voor je lieve reactie! Mag ik je vragen wat je erin herkent? Lieve groetjes Amber