hondenverzorgen, hondenopvoeding, trimsalon, trimbezoek, stress, hondenstressIedereen kijkt mij altijd verbaasd aan, wanneer ik vertel dat ik afgelopen jaren mijn haar niet met shampoo heb gewassen. ”Wat?” hoor ik je nou denken. Maar dat is echt waar. Deze methode was geïnspireerd op mijn hond en mijn paard, omdat ik ineens bedacht: Hé, jullie hebben helemaal geen vet haar, geen schilfers en geen rare dingen. Sindsdien wandel ik regelmatig samen met mijn hond tijdens een regenbui en daarmee wordt haar vacht en mijn haar afgespoeld. Mijn haar heeft er nog nooit zo goed eruitgezien. Maar goed, uiteraard gaat deze blog niet over mijn haar, maar over de verzorging van jouw hond en wanneer een bezoekje aan een trimsalon handig kan zijn.  

Noodzaak voor elke hond?  

Laat ik even vooropstellen dat het echt niet voor elke hond een noodzaak is om naar de trimmer te gaan. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder het ras, de vachttype en de specifieke behoeften van de hond. Sommige hondenrassen hebben speciale vachtverzorging nodig die moeilijk thuis te doen is. Deze rassen hebben vaak een vacht die snel klit, zoals langharige rassen of honden met een dubbele vacht. In deze gevallen kan een bezoek aan een trimsalon regelmatig nodig zijn om de vacht gezond en klitvrij te houden. Trimsalons kunnen ook helpen bij het knippen van nagels, het schoonmaken van oren en andere verzorgingsbehoeften van de hond. Wanneer je ondeugende hond houdt van rollen bollen in de modder, kan een bezoekje aan de trimmer de ideale uitkomst bieden. Ook wanneer je hond snel last heeft van klitten – belangrijk om daar op tijd iets mee te doen! Wanneer de klitten groot en hard worden, is dat voor je hond hetzelfde gevoel als wanneer jij wasknijpers aan je huid zou hangen. Ja, precies, dat trekt overal! 

” Klitten voor je hond voelen hetzelfde aan, als wanneer jij overal wasknijpers aan je huid zou hangen. ”

Zelfreinigend vermogen of fluffyness hondenverzorgen, hondenopvoeding, trimsalon, trimbezoek, stress, hondenstress

Is het jou ook al opgevallen dat de hondenvachten zijn veranderd in de afgelopen (+/-) 10 jaar? Vroeger was de hondenvacht steviger en beter bestand tegen vuil. De onderwol bleef toen hangen in de prikkelstruiken en hierdoor ook al het vuil (denk aan takjes, prikkels of gras). Bij ”moderne vachten” om dit zo maar te noemen, kan je het tegenovergestelde waarnemen: al het vuil blijft IN de vacht hangen omdat dit zo zacht en ”fluffy” is. Dit maakt het schoonmaken lastiger en tijdrovender. Bij de moderne vachttype is het echter essentieel om je hond regelmatig te verzorgen om zo klitten en ongemak te voorkomen. Hoewel de vachten van vroeger praktischer waren, hebben de moderne fluffy vachten een eigen charme. We zijn de moderne honden zachter gaan fokken, om het knuffelgehalte van deze honden te maximaliseren. Want zeg nou zelf, wie houdt er nou niet van een super zachte, fluffy, hondenknuffel? Ik wel in ieder geval ?  

Ondersteuning bieden aan je hond 

Een bezoek aan de trimsalon kan voor sommige honden een spannende ervaring zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je jouw hond kunt ondersteunen en geruststellen tijdens dit proces, zodat het een positieve en ontspannen ervaring wordt.  

  1. Gewenning aan aanrakingen: Begin thuis met het geleidelijk wennen van je hond aan het aanraken en hanteren van zijn lichaam. Dit omvat het voorzichtig vasthouden van de poten, het aanraken van gevoelige plekken en het borstelen van de vacht. Beloon je hond met positieve versterking, zoals complimenten, aaien of traktaties, om een positieve associatie te creëren met deze aanrakingen; 

hondenverzorgen, hondenopvoeding, trimsalon, trimbezoek, stress, hondenstress

2. Introduceer trimsalongeluiden en -geuren: Een trimsalon kan overweldigend zijn vanwege de nieuwe geluiden en geuren. Om je hond hieraan te laten wennen, kun je een trimsalon bezoeken voor een kennismaking, zonder dat er direct een trimbeurt plaatsvindt. Dit stelt je hond in staat om rustig rond te snuffelen, vertrouwd te raken met de omgeving en de verschillende geluiden en geuren te ervaren. 

3. Positieve associaties opbouwen: Zorg ervoor dat je tijdens het trimsalonbezoek positieve en kalme energie uitstraalt. Blijf rustig en gebruik een zachte, geruststellende stem om je hond te kalmeren. Beloon goed gedrag en geef je hond regelmatig complimentjes en traktaties om hem te laten weten dat hij het goed doet. 

Mocht je nu nieuwsgierig zijn of jouw hond een trimbeurt kan gebruiken? Ik ben in gesprek gegaan met een trimster en dit gesprek heb ik voor je opgenomen. Je kan hem HIER beluisteren, of HIER bekijken.  

Ik heb heel benieuwd of jouw hond gestrest is bij de trimster? Laat het mij weten in de comments en ik help je graag verder! 

Ik wens je een mooie dag!  

Lieve groetjes Amber