In het leven met je hond zijn er momenten waarop twijfels en onzekerheden toeslaan. Je wilt niets liever dan een geweldige relatie opbouwen met je harige metgezel. Soms lijkt het alsof je in het duister tast. Je kijkt naar je hond en denkt: “Ik begrijp echt helemaal niks van jou”. Je hond kijkt terug en denkt het zijne. Geloof mij, je bent niet alleen. Sterker nog, iedereen voelt zich met tijd en wijlen onzeker over de opvoeding van zijn of haar hond.

De onzekerheid die je kan voelen rondom de opvoeding van jouw viervoeter wordt gesterkt door al die mooie en perfecte plaatjes die je op het internet en social media voorbij ziet komen. Maar niks is perfect, bij niemand. En als je een hond in huis hebt, hebben we allemaal onze nukken. Wel gaan we er als eigenaren allemaal anders mee om en ervaart de ene eigenaar het wel als probleem en de andere eigenaar niet. Interessant eigenlijk hè!

Ik vermoed ook dat we hierin als hondenprofessionals een verkeerde afslag hebben genomen, door te focussen op ongewenst gedrag voorkomen. En jazeker, ik heb ook geroepen dat voorkomen de beste optie was. Echter zijn mensen daardoor erg op hun tenen gaan lopen, terwijl hondenopvoeding pas echt interessant wordt als je kan inspringen op ongewenst gedrag van je hond en je weet hoe je jouw hond kan sturen. De oorzaken van de onzekerheid die je voelt bij het opvoeden van je hond kunnen voor iedere eigenaar anders zijn, maar ik geef je in deze blog 9 waardevolle tips hoe je ervoor kan zorgen dat deze onzekerheid niet langer prominent aanwezig is. 

Hond in bos, golden hour

1. Niet vergelijken met anderen

Hou de aandacht en focus op het proces wat jij doormaakt met je hond. Wees trots op iedere ministap die jullie beiden maken in het opvoedproces. Weet dat wat anderen” laten zien, niets zegt over hoe het werkelijk gaat. Iedere stap die jij en je hond maken is er eentje en jij mag het helemaal op je eigen manier en tempo doen. 

 2. Stop met denken in goed en fout

Onzekerheid wordt vaak getriggerd door het denken in dit is goed” en dit is fout”. Stel nou dat er geen goed en fout bestaat, enkel en alleen leerprocessen. Ik zie het altijd zo: Ik maak nu deze keuze en later kan ik die altijd bijstellen. Dan is die keuze niet fout”. Het is een afslag, een leerervaring om daarna alsnog bij mijn bestemming te komen. Een soort van: er zijn meerdere wegen naar Rome. Dit haalt zo fijn de druk bij jezelf weg, waardoor je je vrijer zult voelen tijdens de opvoeding van je hond. 

 3. De kracht van kennis

Net zoals een ontdekkingsreiziger die onbekende paden betreedt, begint jouw reis met het afrekenen van je onzekerheid met het vergaren van kennis. Blader door boeken over hondentraining, speur het internet af naar betrouwbare bronnen en luister naar de verhalen van doorgewinterde hondenliefhebbers. Hoe meer je leert, hoe sterker je zult staan en hoe zekerder je doordachte beslissingen neemt. Je leert wat je doet sprankelen in de opvoeding van je hond en je merkt heel snel wat niet bij je past. Heel belangrijk: trek alles wat je leest in twijfel en vorm je eigen weloverwogen mening.

4. Een gids aan je zijde

Soms is het goed om een fijne gids aan je zijde te hebben. Een hondenopvoedkundige, hondentrainer, hondencoach of gedragstherapeut kan je helpen bij het overwinnen van je onzekerheden. Iemand waar je je twijfels even tegenaan kan houden, zodat je vervolgens vol vertrouwen door kan werken aan het opvoeden van je hond. Een professional kan je begeleiden, je vragen beantwoorden en je geruststellen dat je op de juiste weg bent. Ook kan jouw gids de consequenties aan je voorleggen die horen bij de manier waarop jij iets wilt aanpakken. Dat maakt dat jij vanuit daar weer kan bepalen of deze manier handig is in jouw situatie. Het kan een ontzettend geruststellende gedachte zijn om te weten dat je niet alleen bent in dit avontuur. 

5. Vertrouw op je intuïtie

Te midden van alle adviezen en tips is er één stem die altijd naar je fluistert: je hart. Jij kent je hond als geen ander en hebt een unieke band met hem. Vertrouw op je instinct en luister naar je innerlijke kompas. Soms zijn de antwoorden niet te vinden in boeken of op het internet, maar diep vanbinnen, in de verbondenheid tussen jou en je trouwe metgezel. JIJ bent de specialist van JOUW hond! Jij kent jouw hond het beste van iedereen! 

6. Focus op de positieve resultaten

Samenzijn met je hondWij mensen zijn ervoor gemaakt om gevaar te zien, te focussen op het negatieve. Dit heeft ons ontzettend ver gebracht, of tenminste waar we nu staan (hoe ver dat nou echt is, is misschien iets voor een andere blog 😉). In de opvoeding van je hond is het echter super onhandig om enkel te scannen op wat er allemaal verkeerd gaat. Helaas is jouw brein wel op deze manier ingericht, dus hierbij een opdracht voor jou: 

Wees de verzamelaar van al jullie successen, hoe klein ze ook mogen zijn. Schrijf ze op, houd ze bij en koester ze als waardevolle schatten. Beschrijf bijvoorbeeld het moment waarop je hond eindelijk die lastige keuze maakt of het moment waarop jullie samen een rustige wandeling maken zonder dat je hond teveel trekt aan de lijn. Deze lijst van overwinningen vormen het bewijs dat je op de goede weg bent en zullen je onzekerheid doen afnemen. Als je dan een donkere dag vol twijfel hebt, is deze lijst met successen jouw lijst met lichtpuntjes. 

 7. Vertrouw op het avontuur

Opvoeding is een reis die tijd en geduld vereist. Verwacht niet dat alles van de ene op de andere dag perfect zal zijn. Net zoals een delicate bloem de tijd nodig heeft om te bloeien, heeft ook de relatie met je hond tijd nodig om zich te ontwikkelen. Wees niet te hard voor jezelf als dingen niet meteen perfect gaan. Neem voor waarheid aan dat er ups en downs zullen zijn én dat dit heel normaal is. Deze downs zijn zelfs je grootste cadeau, daar zitten de leerervaringen! Wees geduldig met jezelf en met je hond. Door geduldig te zijn, kun je beter omgaan met de onzekerheden die je tegenkomt. 

De weg naar zelfvertrouwen in de opvoeding van je hond is als een wild avontuur. Denk aan een reiziger die een onbekend pad betreedt, vol verwachtingen en verrassingen. Elke stap die je neemt, elke uitdaging die je overwint, brengt je dichterbij naar wat je zo verlangt. Durf jezelf uit te dagen en ga altijd voor groei, wetende dat het de reis zelf is die je vormt en versterkt. 

 8. Leer van ervaringen

Wees niet bang om te leren van je eigen ervaringen en die van anderen. Praat met andere hondenbezitters, deel je ervaringen en leer van hun successen, fails en uitdagingen. Dit kan je geruststellen dat je niet alleen bent in je onzekerheden en het laat je zien dat er altijd ruimte is om te groeien en te leren. Ook zal je dit een realistischer beeld geven van hoe het er echt aan toe gaat bij mensen en bij het opvoeden van honden, want enkel en alleen de prachtige plaatjes op internet en social media geven daarin een vertekend beeld. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar wees in hemelsnaam niet bang om fouten te maken. Je zal zien dat juist uit die (veilige) fouten de mooiste lessen voortkomen. 

9. Vergeet niet te genieten

Aandacht voor je hondOpvoeding is niet alleen maar een intensief leerproces. Het is ook een kans om een sterke band met je hond op te bouwen. Vergeet niet te genieten van de tijd die je samen doorbrengt en van de mooie momenten die jullie delen. Het hebben van een positieve mindset en het waarderen van de kleine successen zal je helpen om minder onzeker te zijn en meer te genieten van de opvoeding. Wat mij altijd erg helpt als ik voel dat ik in oordelen, hardheid of onzekerheid wil schieten is achterover leunen, even niks doen en met tijden erom lachen. Het maakt het hele proces zoveel milder voor zowel jezelf als voor je hond. 

Zoek naar de kracht van een fijne plek waar je ervaringen kan delen. Een warme, ondersteunende groep gelijkgestemden kan van onschatbare waarde zijn. Precies deze plek creëer ik met Amber’s Collegeweek. Kijk op de website naar de eerstvolgende Collegeweek die ik organiseer. Samen staan we zoveel sterker, is het nog leuker en de steun van anderen kan je zelfvertrouwen vergroten en je onzekerheden verzachten. 

Kortom, in de opvoeding van je hond kunnen twijfels en onzekerheden toeslaan. Weet dat je hierin niet alleen bent. Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Vergelijk jezelf niet met anderen en al helemaal niet met de perfecte Social Media plaatjes. Focus op het leerproces van jou en je hond en op de dingen die al goed gaan. Leer van boeken en bespreek je ervaringen met andere hondenliefhebbers. Vertrouw op je intuïtie en geniet van de mooie momenten samen. Opvoeding is een reis die tijd en geduld vereist. Wees geduldig en weet dat je op de goede weg bent!

Voel je dat je hulp nodig hebt bij het verminderen van jouw onzekerheid en het verkrijgen van meer vertrouwen in jouw hondenopvoeding, stuur dan gerust een mail naar support@movi-academy.nl. Ik help je graag verder! 

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber