Soms gebeuren er dingen die je niet verwacht en die je volledig uit balans brengen. Afgelopen weekend overkwam mij zoiets. Als hondentrainer en wandelliefhebber was ik in het bos met een cursist en haar hond. Plotseling kwamen er drie loslopende honden op ons af gerend. Ik vroeg de eigenaren vriendelijk om hun honden bij te houden, maar dat verliep niet zoals gehoopt. Het gesprek escaleerde en uiteindelijk voelde ik me fysiek bedreigd. In deze blog wil ik mijn ervaring delen en de vraag stellen: waarom is het zo moeilijk voor andere hondeneigenaren om simpelweg grenzen te accepteren?

Het escaleerde snel: mijn telefoon wilde ze afpakken en ik werd geduwd….

Ik ben nog steeds in shock als ik eraan terugdenk. Het gebeurde afgelopen zondag. Ik werk als hondenopvoedkundige en weet als geen ander hoe belangrijk het is om onze viervoeters aan te lijnen, vooral in een gebied waar dat verplicht is.

Een groepje van drie honden, losgelaten door hun eigenaren, renden op me af terwijl ik met een cursist en haar hond wandelde. Ik vroeg of de eigenaren (die nog een heel eind weg waren) om hun honden bij te houden, maar ze namen me niet serieus en negeerden me volledig. Ik voelde me gefrustreerd en ongemakkelijk, maar ik probeerde rustig te blijven en mijn cursist en haar hond te beschermen. Praktische en leuke online cursus Bezoek Begroeten

Het escaleerde ineens snel. De honden bleven rondrennen en toen de doodle bijna een hardloper het water jaagde, verzocht ik de eigenaren vriendelijk maar toch doortastend om hun honden aan te lijnen. De drie honden dreigden weer onze kant op te komen en dat is het moment geweest dat ik dit gedrag van de honden ben gaan filmen.
In plaats van naar me te luisteren, werden de eigenaren boos en agressief. Ze kwamen met twee vrouwen en 1 man steeds dichterbij en schreeuwden: ‘wis die video, je mag mij niet filmen”. Het eindigde met het proberen af te pakken van mijn telefoon en de man in kwestie gaf me zelfs een duw.

Het was een angstaanjagende ervaring en het maakte me verdrietig. Ik voel me steeds meer onveilig tijdens mijn werk, terwijl ik alleen maar probeer mijn cursist en haar hond te beschermen. Ik realiseer me dat het aangeven van grenzen soms kan leiden tot verbaal en zelfs fysiek geweld, en dat is gewoon onacceptabel. En wat is er met deze wereld gebeurd, dat een “nee ik wil het niet” niet voldoende is?!

Ik wil graag mijn ervaring delen om anderen te laten zien dat het aangeven van grenzen belangrijk is, maar dat het soms ook risico’s met zich meebrengt. We moeten allemaal samenwerken om ervoor te zorgen dat we ons veilig kunnen voelen tijdens het uitlaten van onze honden in openbare ruimtes. Je weet als hondeneigenaar niet, waarom de andere hondeneigenaar vraagt of je de hond bij wilt houden. Je kan het enkel even doen en daarna eventueel luisteren naar het verhaal… of niet. Ook goed. Maar nee is nee. En zal ook altijd nee blijven.

Deze situatie benadrukt het belang van respectvol omgaan met anderen en de regels naleven, vooral als het gaat om de veiligheid van dieren en mensen. Hopelijk zullen meer mensen zich bewust worden van de ernst van dit soort situaties en zullen ze zich houden aan de aanlijnplicht en respectvol omgaan met anderen in openbare ruimtes. Deel dit bericht dus ook graag zoveel mogelijk.

6000+ cursisten geholpen MoVi Academy, Bezoek BegroetenEr lijken drie dingen te gebeuren als je iemand vraagt de hond aan te lijnen

 1. Die persoon ervaart jou als een angstig persoon en vindt dat hij je moet geruststellen met: “oooch meisje, als ze los zijn gaat het altijd goed hoor. E trouwens, ze regelen het onderling wel”. Probeer het maar eens.
 2. De persoon weet onbewust dat als hij nu nog de hond gaat roepen, dit geen perfect recall wordt en voelt zich beetje beschaamd. Dan maar de situatie sussen, om maar niet voor aap te staan.
 3. De persoon voelt zichzelf verheven boven alles en iedereen. Zijn wil is wet. De vrijheden van hem en zijn hond(en) gaan boven alles.

De 10 redenen waarom je niet wilt dat jouw hond contact maakt met vreemde andere honden

 1. ziekte verspreiding
 2. eerdere leerervaringen of het uitblijven ervan, van deze vreemde hond
 3. godvergeten onhandige eigenaren
 4. eventuele trauma’s
 5. chemicaliën hangend in en rondom een vreemde hond, waar jij niet wilt dat jouw hond mee in aanraking komt
 6. slecht toegepaste hulpmiddelen die aan of om de hond hangen
 7. onhygiënische mensen, leefstijlen en huishoudens
 8. ik kies actief tussen 5 – 10 gezonde en welopgevoede hondenvriendjes voor mijn hond en met de rest van de wereld aan honden hoeven ze niks. (scheelt ook trekken aan de lijn, deze afspraak). Net zoals jij niet met iedereen vrienden bent, hoeft jouw hond dat ook niet.
 9. denk ook zeker aan dat een hond net geopereerd kan zijn, loops kan zijn, net een bijtincident achter de rug kan hebben.
 10. eigenaar met mankementen (hernia, gordelroos, hoofdpijn, angstoornis, trauma of joost mag weten wat men tegenwoordig allemaal aan klachten heeft)

Hoe je vriendjes kiest voor jouw hond? Oooow dit is echt zooo’n leuk proces. Een proces waarvan je de uitkomst nooit weet, want de hond beslist uiteindelijk of dit potentieel vriendjes materiaal is of niet. Ik zal hier eens een stappenplan voor schrijven, kan je zelf aan de slag!

Online cursus Passeren & Begroeten andere honden

Wil je hier mee over weten, stuur gerust een mailtje naar support@movi-academy.nl en mijn team kijkt met je mee wat voor jou en jouw hond passend is.

Zelfverdedigingslessen ik kom eraan!

Na het delen van mijn persoonlijke ervaring met het bedreigd worden tijdens het uitvoeren van mijn werk als hondenopvoedkundige, heb ik verschillende redenen gegeven over de waarom. Het is belangrijk om je grenzen aan te geven en assertief te zijn, maar tegelijkertijd moet je ook altijd veiligheid voorop stellen. Het kan nuttig zijn om jezelf te trainen in zelfverdedigingstechnieken en om altijd te blijven communiceren met anderen, inclusief autoriteiten, als je je onveilig voelt. Het is van cruciaal belang om te onthouden dat niemand het recht heeft om jou te bedreigen en dat je het verdient om je veilig te voelen in je werk en dagelijks leven. Met de juiste kennis en voorbereiding kun je beter voor jezelf opkomen en in staat zijn om jezelf te beschermen in potentieel bedreigende situaties.

Je begrijpt het al, ik ga op zoek naar zelfverdedigingsles 😉 mocht je nog een goede weten: laat het mij vooral weten op social media of onder dit bericht.

Wat is jouw persoonlijke ervaring met het aanspreken van eigenaren en loslopende honden in gebieden waar aanlijnplicht geldt?
Ik hoor graag jouw ervaringen!

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber