Jarenlang is er tegen mij geroepen: je moet ongewenst gedrag voorkomen, je management van je hond moet op orde zijn en alles wat hij goed doet, moet je belonen. Dit ook zo ongeveer wat ik op de opleidingen leerde. Ik denk dat het hoog tijd is dat we hier wat nuances in gaan brengen. 

Als ik kijk hoe ik in een kramp ben begonnen in de opvoeding van mijn hond eigen hond Kono, want ja er mocht niks fout gaan”, dan vind ik dat heel erg zonde. Ik kijk erop terug alsof die tijd samen verloren is.
Kono moest wachten voordat hij mocht eten. Hier heb ik in het begin zó de nadruk opgelegd, vanuit de angst om voernijd te ontwikkelen, dat hij zijn levenlang een slechte eter is geworden. Ik wijd dat daar aan, en al zal ik dat nooit helemaal zeker weten, is dat iets wat ik nu helemaal anders zou doen.  

Ongewenste tegenuitwerking

Sterker nog, als ik er zo over schrijf…. Alle dingen waar ik bang voor was en al het gedrag waarvan ik absoluut niet wilde dat hij het zou ontwikkelen (en waar ik mij dus flink op focuste), gebeurden juist. Mijn focus kreeg een ongewenste tegenuitwerking. Dat had ik destijds niet voor ogen.  Ik zie het nog regelmatig gebeuren bij cursisten van mij. Je grootste angsten worden als het ware waarheid. En met deze blog wil ik je inzicht geven dat als je deLiggende hond opvoeding van je hond een beetje losser benadert je hond ook zijn meeste eigenheid behoudt en jullie de meest interessante dingen samen gaan meemaken.   

Op dit moment zijn er zoveel mensen die bang zijn dat hun trouwe viervoeter gedragsproblemen ontwikkelt of trauma’s oploopt. Beginnende hondenprofessionals zijn als de dood om nog video’s te delen, vanwege de hondenpolitie die zich online uitlaat over de minste stresssignalen die op beeld te zien zijn. Een ander deel van de hondeneigenaren kampt met het eeuwig knagende schuldgevoel dat ze het niet goed genoeg doen en bang zijn dat hun hond niet gelukkig is. In een wereld vol snuffelmatten, speurworkshops en hondenretraites kan je als eigenaar nogal het gevoel krijgen dat je niet voldoet aan al die eisen die er voortaan gesteld worden in hondenopvoeding. 

Een levenlang leerbaar

Laat me je gerust stellen. Je hoeft niet al het ongewenste gedrag te voorkomen, want een hond is een levenlang leerbaar en over het algemeen kan je dingen er altijd weer uit trainen. Echter is voorkomen in sommige gevallen wel ietsje beter dan genezen.  

Denk aan een rookworst die van jouw bord valt, terwijl je hond voorbij loopt. Ja, de kans dat je hond de dag daarna even komt snuffelen welke vleessoort je nu op je bord hebt liggen, is aanwezig. Als je hond eenmaal de prullenbak heeft omgesprongen en de restanten spaghetti heeft opgepeuzeld, is de kans groot dat hij de prullenbak in de toekomst weer omspringt. Of dat je hond om je heen gaat drentelen als hij alleen maar spaghetti ruikt of een ander lekker geurtje oppikt. 

Hoe honden zo’n leerervaring opslaan en vervolgens in de toekomst handelen, is afhankelijk van de individuele hond. Dus hoe jouw hond dit opslaat en er in de toekomst naar handelt, dat is een complete verrassing. Maar soms gebeuren dit soort ongelukjes en dan heb je ineens te maken met gedrag wat jij niet zo fijn vindt, namelijk: ongewenst gedrag”. Goed nieuws! Als jij hier echt weer vanaf wilt komen, dan kan dat. Ongeacht leeftijd, ras en trainbaarheid van je hond! 

Bouw aan je zelfvertrouwen, want als jij meer zelfvertrouwen hebt, is er steeds minder ruimte voor je angsten om fouten te maken. Dat zelfvertrouwen krijg je onder andere door meer te weten te komen over hondenemotie en -gedrag. Oefen met verschillende positieve en welzijnsgerichte opvoedingsmanieren en accepteer dat als je aan een hond begint dat je fouten zal maken. Het is een soort van logisch gevolg.  

Oeps, foutje…

Ook ik denk nu met Izzy af en toe: ‘Oeps, foutje’. Of ‘Ojee, heeft ze nu dit geleerd? Dat was niet perse wat ik ervan gedacht had.’ 

De hondenexpert - MoVi AcademyBijvoorbeeld: Als ik veel schrijf aan mijn website of zoals nu aan deze blog, mag ik graag met mijn haar hoog in een klip, in mijn hangkloffie op de bank werken in de meest onmogelijke (maar voor mij creatieve) houdingen. De salontafel schuif ik dan tegen de bank aan en die wordt ook benut om mijn benen op te leggen of half, half te liggen. 

Afijn, je hebt een beeld. Zodra ik de tafel weer wegschuif, is dat een teken dat ik ga bewegen of koffie halen of naar de wc of, of, of, bedenk het maar. Izzy heeft nu bedacht dat als ik de tafel wegschuif we gaan wandelen. En geloof me, dit is letterlijk 1 keer voorgekomen. Heb ik nu een super groot probleem? Nee hoor. Dit dooft wel uit, zonder dat ik hier iets acuuts aan doe. Overigens is dit ook iets wat Izzy niet direct schaadt. Wel indirect, want het haalt haar geheid uit haar diepe rust. Dat is iets wat ik niet wil. Het is dus niet zwaar ongewenst gedrag, maat het is wel iets wat ik ongewenst vind voor haar rust en zelf kan ik er ook de kriebels van krijgen. 

Het is dus een onhandige conditionering, waar ik me niet zo’n zorgen om maak. Het wordt wel een probleem als ik nu niet meer ga bewegen, terwijl ik het wel wil. Deze beweging zie ik cursisten geregeld maken. De tafel niet meer bewegen, maar om de tafel heen bewegen als je gaat bewegen. En die zaken maken dat je hond uiteindelijk op een ander punt een conditionering gaat maken óf dat je hond helemaal niet meer de rust pakt, want we de voorspelbaarheid wordt compleet weggenomen. 

Top 5 angsten

De top 5 angsten die eigenaren hebben, is: 

1. Onvoldoende socialisatie
Je bent wellicht bezorgd dat je je hond niet voldoende blootstelt aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. Je wilt voorkomen dat je hond angstigHond in het water of agressief gedrag ontwikkelt. 

2. Verkeerde voeding
Je maakt je zorgen dat je de verkeerde voeding geeft aan je hond, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en een slechte conditie. Je wilt er zeker van zijn dat je de juiste voeding biedt die aansluit bij de behoeften van je hond. 

3. Gebrek aan consequente houding
Misschien ben je bang dat je te toegeeflijk bent, onvoldoende de baas bent over je hond en je hond niet consequent wordt opgevoed. Je wilt voorkomen dat je hond ongewenst gedrag vertoont en zoekt naar een goede balans tussen liefde en strengheid.

4. Te weinig beweging
Je bent bezorgd dat je je hond niet voldoende beweging en/of mentale uitdaging biedt. Je wilt voorkomen dat je hond zich verveelt en mogelijk destructief gedrag ontwikkelt. 

.5. Niet genoeg tijd en aandacht voor de hond
Je voelt je schuldig dat je niet genoeg tijd en aandacht aan je hond kunt besteden. Je wilt er zeker van zijn dat je een sterke band opbouwt en voldoende quality time doorbrengt met je harige vriend. 

Tegenwerpingen

Laat me de 5 grootste angsten in het kort omver werpen: 

  1. Socialiseren duurt een hondenleven lang. Check deze podcast voor meer informatie. (link van de podcast met Sam turner)
  2. Écht verkeerde voeding bestaat niet. Wel voeding waar je hond het niet goed op doet, ofwel niet passende voeding. Gelukkig zijn er meer dan voldoende professionals die jou kunnen helpen met de voeding van je hond.
  3. Je moet wel consequent zijn, is een zoveel gehoord hondenopvoedadvies. En heel eerlijk… ik zie dat honden bij inconsequente eigenaren haarfijn weten wanneer ze ergens mee moeten stoppen of wanneer het genoeg is. Honden kunnen prima dealen met inconsequentie.Wandelen met je hond in het bos4. Dit is niet alleen voor honden een probleem maar ook voor eigenaren. Ik denk dat een hond in huis nemen je gezonder kan houden. Het gaat ervoor zorgen dat je minimaal 2/3 keer per dag lekker aan de wandel bent in de frisse lucht. Dus in plaats van de angst te hebben dat je je hond te weinig beweging geeft, zou ik je willen uitdagen om ervan te maken: Fijn, ik heb een hond dus ik beweeg meer, ben meer buiten en voel me gezonder.

    5. Ik denk dat dit een soort consequentie is van het hebben van een hond, dat je je schuldig voelt over of je het wel goed doet en of je genoeg doet. Doe binnen je macht wat voor jou haalbaar is en waar jij je goed bij voelt. Dat is wat er aan tijd en aandacht beschikbaar is voor jouw hond.

Laten we eerlijk zijn, niemand is perfect, en dat geldt ook voor de opvoeding van onze honden. Fouten maken is normaal en biedt kansen voor groei. Dus, laat die last van perfectionisme van je schouders glijden en omarm het avontuur van hondenopvoeding met een open geest en een lach op je gezicht. Leer van je fouten, experimenteer en wees niet bang om hulp te vragen. Samen met je hond kun je positieve veranderingen bewerkstelligen en genieten van een liefdevolle relatie. Dus, vergeef jezelf, wees positief en geniet van het prachtige avontuur dat hondenopvoeding heet! 

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber 

PS: wist je dt mijn online cursus Jij & Je Hond bijdraagt aan het krijgen van veel meer zelfvertrouwen in de opvoeding van je hond?