Hieeeer Luna! Luna, nu. Kom nou. Ik tel tot 3…Ik word nu echt chagrijnig!!’ Daar sta je dan te roepen tot je een ons weegt en jouw hond lijkt je compleet te negeren. Het is dat een hond niet kan lachen, anders zou je zweren dat ze je uitlacht. Wat maakt nou dat Luna niet komt? In deze blog deel ik vijf van de meest voorkomende fouten die ik voorbij zie komen bij het terug roepen van je hond.

1. Alleen maar roepen als je hond iets moet

Je ziet een aangelijnde hond aankomen. Je wilt je hond bij je roepen, omdat je haar graag even wilt aanlijnen. Helaas, ze trekt haar eigen plan. Dubbel jammer, wat de wandeling loopt ook ten einde, dus aanlijnen was sowieso een goed idee geweest. Nu sta je bij de auto, de aangelijnde hond is gepasseerd en Luna is mijlenver bij je vandaan.
Herken je dit? Dat je je hond eigenlijk alleen maar roept als ze iets moet? Dat je hond bijvoorbeeld terug moet komen, omdat je haar wilt aanlijnen?
HOE WEL? Hoe ondervang je het feit dat je je hond vaak roept op het moment dat je iets van je hond vraag? Roep je hond af en toe bij je voor de gezelligheid. Gewoon in standje neutraal, zonder dat er prikkels in de buurt zijn. Roep je hond af en toe en geef haar wat gratis voertjes. Teruggeroepen worden moet leuk zijn!!

perfect recall, terugroepen van je hond

2. Roepen met teveel emotie

Oh jongens, hier kan ik een boek over schrijven. Het komt door de ‘je moet leuker zijn dan de rest’ beweging. Ik zie hondeneigenaren de meest gekke taferelen uithalen om aandacht te trekken van hun hond:
– Zwaaien
– Schreeuwen (terwijl hun hond best dichtbij is)
– Roepen met zo’n overdreven, hoge piepstem alsof ze in een Disney-film zitten: ‘Koooom hieeeeer, lieve schat van meeee!’
– Fluitjes
– Spartelen op de grond- De gekste speeltjes worden tevoorschijn getoverd
– Frikandellen uit voertasjes
– Puppygeluidjes
– Verstoppen achter bomen
– Wegrennen
En weet je wat ik dan zie gebeuren? Ik zie een compleet overwhelmde hond die niet weet wat hij met al die emotie aan moet en lekker zijn ding blijft doen.

WAT WEL? Gewoon normaal roepen volstaat. Echt waar. Dus met een stem die jij prettig vindt, waar jij je comfortabel bij voelt. Je roept met een woordje, geluid of zinnetje die voor jou werkt. Zonder schaamte of gekkigheid kan je je hond leren terug te komen op een heel simpel en fijn geluid.

3. Je terugroepwoord is gekoppeld aan een negatief gevoel

Honden koppelen gemakkelijk negatieve gevoelens aan een woord of zin. Ik heb het zelf ook wel eens meegemaakt. Zo vroeg ik Kono wanneer ik wegging altijd om op het huis te passen, totdat er op een dag bij ons in de straat vuurwerk in de glasbak gegooid is. Sindsdien kwam alle paniek van dat moment weer terug, zodra ik Kono vroeg om op het huis te passen. Hij had deze angstige gebeurtenis gekoppeld aan mijn riedeltje bij het weggaan.

perfect recall,  terugroepen van je hondDit is wel een extreem voorbeeld, maar honden leggen soms verbanden die voor ons alles behalve logisch zijn. Misschien had je hond een keer last van lichamelijk ongemak en heb jij hem op dat moment teruggeroepen en aangelijnd waardoor het ongemak erger werd.
Of stel dat jij jouw Luna bij jou riep en er net een grote hond tegemoet kwam en Luna eigenlijk wilde vluchten, maar jij haar op dat spannende moment aanlijnde en haar vrijheid beperkte.

Hoe weet je dit? Luistert jouw hond dus opeens minder goed, dan is het heel waardevol om eens stil te staan bij de verbanden die jouw hond gelegd kan hebben. Je kan dit eenvoudig testen door je hond prikkelarm en in zijn thuisomgeving eens te roepen. Wat doet hij dan? Wat gebeurt er als   je hem roept in een iets prikkelrijkere omgeving? Waar zie je de negatieve associatie ontstaan? Voor dit punt is het punt waar je je perfect Recall training start.

4. Gebrek aan doortastendheid

Je kent het wel, van die mensen die beginnen op een vriendelijke toon hun hond te roepen: ‘Luna kom je?’ En als dat niet werkt, gaan ze over op de bazige toon: ‘Kom hier, nu!’ Nee, weer niet gelukt… Als laatste redmiddel, schakel ze dan over naar de boze modus: ‘LUNA NU HIERKOMEN! IK VIND HET NIET MEER LEUK!’ Heb je er een beeld bij? 😉 Je hond wéét gewoon dat er een heel circus van pogingen volgt, voordat hij echt terug moet komen. Je hond gaat als het ware wachten op deze boze toon. Het is een bepaalde voorspelbaarheid geworden voor je hond.

De vraag is of de hond wacht op deze voorspelbaarheid of druk ervaart en bevroren wacht op erger. Wat je in deze situatie ziet, is dat de hond emotioneel in orde lijkt (met de nadruk op ‘lijkt’, want hij is ‘gewoon’ zijn eigen ding aan het doen), echter de handler wordt steeds emotioneler. Nu je hond dit gewend is, vraagt de situatie erom dat je gaat trainen. Je hond heeft echt baat bij één duidelijke boodschap op een normale toon én het geeft jou ook meer emotionele rust 😉

AAN DE SLAG: Bedenk voor jezelf hoe JIJ de voorspelbaarheid van je hond wilt hebben. Bij Izzy werkt het heel goed om te tellen. Ik zeg dan 3,2,1 en op 1 komt ze eraan gevlogen. Hoe je dit je hond aanleert, is te uitgebreid om even in een blog uit te leggen, maar gelukkig heb ik hier een les aan besteed in mijn online Perfect Recall cursus.

5. Je hond komt, maar buiten bereik van je armen

De Perfect Recall gaat over vier hoofdskills:
perfect recall,  terugroepen van je hond1. Je hond moet stoppen waar die mee bezig is;
2. Omdraaien;
3. Als een raket naar je toe komen;
En dan de belangrijkste misschien wel 4. Je moet haar kunnen AANLIJNEN.
Mensen die tot punt drie komen, voor jullie is deze!

Jij denkt: Yes, ze komt eraan! Direct toen ik haar riep, superfijn! Oh, wacht… ze rent me voorbij en net buiten armbereik blijft ze rond mij rennen.
Daar staat ze dan je aan te staren, alsof ze wil zeggen ‘Leuk geprobeerd, baasje!’. Ik zie regelmatig dat honden hun eigenaren zelfs voorbij stuiven, nadat ze geroepen worden. Op zo’n moment kan je je hond nog niet aanlijnen voor een aangelijnde hond die eraan komt.

HOE DAN: lijn je hond geregeld aan. Even een paar meter los en vervolgens weer paar meter aan de lijn. Wissel dit oneindig af en doe het dus niet alleen als er andere prikkels in de buurt zijn waardoor het MOET. Je wilt het juist ook af en toe doen terwijl er geen prikkels in de buurt zijn. In mijn cursus Perfect Recall, leer ik je niet alleen hoe je hond in iedere situatie bij je terug komt, maar heb ik ook leuke gerichte aanlijnspelletjes opgenomen, waarbij je hond leert dat aanlijnen het leukste ter wereld is en er gewoon bij hoort.

Herken jij één van deze fouten en ben je nieuwsgierig wat ik voor je kan betekenen, neem dan vooral contact op met mij en mijn team via support@movi-academy.nl, want ik help je er met liefde en plezier bij! Vragen hierover, zet ze hieronder in de comments.

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber